Ремонт или подобрение на нает актив?

11.11.2017, 20:48 1429 2

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


patence

  • Публикации: 90 / 3
Добър вечер, наемател плаща наем на помещение 1000лв на ФЛ. Наемателят извършва ремонтни дейности: шпакловки, бои, изолации, подови настилки и смяна на стъклопакети, общо за 10 000лв. Според Вас тези дейности ремонт или подобрение са?
В д-ра пише, че "...дребни ремонтни дейности са за сметка на наемателя, а всички останали са за сметка на наемодателя. Ако наемодателят не извърши поправките, свързани със стопанисването на обекта, наемателят може да иска поправянето им и/или съразмерно намаление на наемната цена."

irenabrili

  • Публикации: 6006 / 933
Здравейте,
Разликата между ремонт и подобрение не е количествено дефинирана, а критерият за тяхното разграничаване е даден в §1, т. 31 и 32 от ДР на ЗДДС:
31. "Ремонт" е дейността по извършването на последващи разходи, свързани с отделен актив, които не водят до икономическа изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на този актив.
32. (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) "Подобрение" е дейността по извършването на последващи разходи, свързани с отделен актив, които водят до икономическа изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на този актив. Създаването на нов актив от държател/ползвател на наетия или предоставен за ползване актив се приравнява на подобрение.

Ако преценявате, че в резултат на извършените дейности, би се увеличила пазарната наемна цена на това помещение, то тогава може да се говори за подобрение.

patence

  • Публикации: 90 / 3
Права сте, разбира се. Благодаря. Вероятно клони повече към подобрение, но преценихме, че възстановяваме качествата на актива, а не му увеличаваме стойността :)

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook