Последващ контрол от НОИ за изплатени парични обезщетения

12.10.2017, 14:33 2412 2

12.10.2017, 14:33
Публикации: 61 / 2
Получихме искане от НОИ за представяне на документи за стар период за лице, което при нас е на втори трудов договор и по основния трудов договор е представило болничен за 4 работни дни, но при нас не е.

При нас тези дни са "отработени". Дали да не ги заведем тези четири дни като платен отпуск /няма да се налага да се правят корекции на Декларации 1 и 6/? Този един ден ще му бъде отказан от НОИ, но поне да не бие на очи това, че на едното място работи, на другото е в болничен. Така, поради незнание на лицето, че и докато е в платен отпуск също му трябва болничен, не е поискан такъв.
#1 | 12.10.2017, 17:10
Публикации: 7 / 0
Е, според Вас дали е възможно лицето да получи възнаграждение за ''платения отпуск'' едновременно с обезщетение от НОИ за същия период?
След като служителят Ви донесе втори екземпляр на болничния си лист, подайте корекция на Д1 И Д6 и не си губете времето да мислите безсмислени гимнастики :)
#2 | 12.10.2017, 19:06
Публикации: 4367 / 719
То е ясно, че лицето няма да получи нищо от НОИ, но никой не може да го спре да поиска и получи отпуск във втората фирма, докато е в болничен в първата. Така втората фирма (на питащата) е чиста - тя не знае за болничния, пък и работникът не е бил на работа (докуменално). Непредставянето на болничен във втората фирма е проблем на лицето, който проблем ще си "плати" с неполучаването на обезщетение от НОИ. Другия път ще знае.

Да, донасянето на втори екземпляр и корекция на Д1 и Д6 е вариант, но остава теоретичният въпрос какво е правило лицето през тези дни във втората фирма и въпросът с реалното му заплащане - очевидно е работил и сега, ако се пише в болничен ще трябва да връща.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група