Счетоводството и неговото бъдеще

30.09.2017, 19:53 1900 8

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Georgi simeonow varsik

  • Публикации: 5 / 0
Здравейте, уча Счетоводство и финанси и съм 2ри курс. Започва все по-често да говорят за в близкото бъдеще за роботи извършващи счетоводството вместо хора. Вярвате ли, че близките 15-20 години ще се появят и няма да има нужда от счетоводители. Може да ви се струва невъзможно, но хората и преди 15 години не са си представяли за телефони с тъч скреен видео разговори и тнт. Технологията напредва бързо и всичко е възможно. Защо според вас няма да могат да заместят хората ? Дори да извършват счетоводство ще могат ли да заменят финансистите ? И ако бихте се насочили към друга специалност или преквалификация свързана пак с икономиката коя ще бъде тя за да не бъде заменена от робот ?

irenabrili

  • Публикации: 5912 / 911
Здравейте,
Развеселихте ме с този въпрос. :smile1:
За да се сбъдне прогнозата робот да замести счетоводителя трябва или роботът да е толкова съвършен, че да може да взема решения в условията на противоречиви текстове на законите, или законодателството да стане съвършено.

Georgi simeonow varsik

  • Публикации: 5 / 0
Еми не съм запознат толкова със счетоводството все още. А така да кажем се притесних за бъдещата ми професия. Значи според теб няма да стане. А според теб ще може ли да замести финансист или там е още по-невъзможно.
А технологията напредва твърде бързо. Най-вероятно преди 20 години не сте си и представяли неща които ги има днес. Вече има робот, който бие най-добрия по шах-мат човек, роботи в производството, космически совалки, които се управляват автоматично и тнт.

Georgi simeonow varsik

  • Публикации: 5 / 0
Пример

delphine

  • Публикации: 7559 / 1260
Скъпи бъдещ колега,

не се притеснявайте толкова за бъдещето на избранатоа от Вас професия. Аз лично не вярвам някога изкуствен интелект да замени счетоводителя.
С кого ще спорят и ще се карат собствениците ? На кого ще казват при обсъждане на даден казус "Ами другите как се оправят " ? Кой ще носи отговорност и с кого ще се оправдават ? И какво ще прави роботът - каквото изисква закона или каквото изисква собственика, но облечено в законова форма ? Имате ли си представа колко тънки и деликатни моменти и отношения има един счетоводител със собственика ? Този робот дали ще може да направи график за работа на една фирма, която има 10 работника, а за правилния график се изискват 20 ?
Колко надежден трябва да е този изкуствен интелект, та да не му се повреди електрониката при непрекъснати промени в законодателните инициативи ?
Кой ще предава инфото на робота, което той трябва да обработи при положение, че значителна част от бизнеса едва работи с компютри , а Вие им пратихте и роботи вече ?
И още какво ли не...та не се безпокойте, колега - един счетоводител е напълно незаменим, повярвайте и си учете уроците. Поне в обозримо бъдеще едва ли сте застрашен да имате професия, заменена от робот.

A_V_A

  • Публикации: 91 / 19
Здравейте и от мен,

Включвам се, защото темата е интересна. Наскоро четох, че вече изкуствен интелект замества работата на адвокат по леки въпроси, например изготвяне на жалба срещу наказателно постановление при ПТП. Разбира се, това не е масово явление, вероятно е експериментално все още. Но така или иначе, както казва нашият кандидат колега, технологиите напредват бързо. Но за негово (а и наше) успокоение, докато въпросните технологии бъдат внедрени в нашата българска действителност, ще мине достатъчно време, за да не ни тревожи вече този факт. А и това ще се случи постепенно, не изведнъж. Някои задължения (съответно длъжности) ще отпаднат много преди други. Това е личното ми мнение.

Успех на всеки, който избере нашата професия!

storno

  • Публикации: 62 / 2

Lena12

  • Публикации: 294 / 25
Темата наистина е интересна, ще изкажа и моето мнение. Аз вярвам, че един ден компютрите могат да заменят счетоводителите отчасти или изцяло, но на този етап притесненията Ви са безсмислени. Компютрите навлизат повсеместно, във всички професии, която и да си изберете, тенденцията е същата. По-добре си учете уроците старателно, за да придобиете добра основа от знания и да можете да се приспособявате към бъдещите промени, каквито и да са те.

P.G.H.R.

И така, колеги, да се върнем в далееееееечната 1470 или 1480 г., (не се знае точната дата), когато онзи симпатяга Лука Пачиоли и "поставил първия камък" в зида на невероятната игра на цифри, наречена СЧЕТОВОДСТВО.
И за над 500 г., през които както науката, така и техниката претърпяха гигантски напредък камъните в този зид продължават да си се трупат и зидът да става все по-здрав, по-висок и по-стабилен. :)
Роботите са полезен помощник, но за предвидими ситуации.
А до колкото човекът е абсолютно непредвидимо същество, то няма как да се вкарат в изкуствения интелект всички възможни казуси, които живият човек е в състояние да "сътвори".
Или ако се случи ще е в следващите над 500 г. :)
До тогава "щатният виновен" ще са си все представителите на нашата гилдия, да ни е честито.  :good:

Темичката съвсем скоро ще си стане чист спам...  :smile1:

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група

Харесайте ни във Facebook