Доходи от мрежов маркетинг

30.01.2012, 09:55 14052 11

30.01.2012, 09:55
Публикации: 10 / 1
Здравейте,
Имам доход от мрежов маркетинг. Доходът се формира от дистрибутори, сключили договори под мен. При покупки на продуктите моята отстъпка е 50%, а тяхната отстъпка е 25%. Разликата между двете отстъпки - 25% аз получавам всеки месец като доход на моя лична банкова сметка. Фирмата, която ми ги изплаща не е българска и не ми удържа никакви данъци. В банковия превод не се посочва от какво е дохода. Не ми издават никакви документи за тези суми. Когато сключих договора, едно от условията беше, че трябва да спазвам законодателството в нашата страна.
Извън тези доходи работя в друга фирма на трудов договор, където съм осигурена.
Въпросът ми е като какъв доход трябва да декларирам тези суми. Имам ли право на разходи по ЗДДФЛ и дължа ли осигуровки.
#1 | 30.01.2012, 15:15
МамаБожка
а вие сте физ. лице или юридическо?
#2 | 30.01.2012, 19:34
Публикации: 10 / 1
Благодаря за включването. Доходът го получавам като физическо лице, тъй като и дистрибуторския ми договор е с моя милост. Зная че е облагаем, защото не е необлагаем по ЗДДФЛ. Но не зная като какъв доход да го декларирам. Според мен е пасивен доход и не дължа осигуровки за него. Колегите дистрибутори го наричат "мениджърски доход". Ама няма такъв термин или подобен на него в закона.
#3 | 30.01.2012, 22:17
МамаБожка
започнете от самото начало, кажете каква е тази фирма,която не е в България? страна от ЕС ли е или извън нея? какво означава ’’пасивен доход’’ според вас? изобщо разкажете малко повече и по-ясно, точно с какво се занимавате
#4 | 30.01.2012, 23:16
Публикации: 10 / 1
По Робърт Кийосаки

Като пасивен доход, можем да дефинираме доход, който получаваме без нашето пряко участие в текущия момент. Например ако сме на почивка и не работим, но продължаваме да получаваме доход. Тук, разбира се, нямаме предвид ако сме платен отпуск и получаваме заплатата си.

Най-простия пример за пасивен доход е от банков депозит – начислява ни се лихва през цялото време, без никакво наше участие. Следователно той е актив, който ни носи пасивен доход. Друг е въпросът, дали размерът на този доход е задоволителен.

Под актив в случая разбираме инструмент, който ни генерира приходи.

Тук ще опитаме да изброим основните видове активи, които ни носят такъв доход:

1. Бизнес, който не изисква присъствието ни. Ние го притежаваме, но го управляват други хора. Ако вие работите там, това не е вашият бизнес, а ваше работно място.

2. Акции, облигации, бонове и други финансови инструменти

3. Банкови депозити.

4. Взаимни фондове.

5. Ценни книжа.

6. Доходоносни недвижими имущества – например ако даваме апартамент или земеделска земя под наем

7. Хонорари от интелектуална собственост като музика, сценарии, патенти, книги и т.н.

8. Всичко останало, което има стойност, носи доходи или се цени, и за което има пазар. Винаги трябва да сме отворени за нещо ново и оригинално, което би имало полза за хората.
#5 | 30.01.2012, 23:25
Публикации: 10 / 1
Фирмата е американска за хранителни добавки. Дистрибутор съм към тази фирма. "В Мрежовия маркетинг се гради екип от много хора, които работят по малко, и всеки печели процент от труда на цялата група, която е изградил. При това в тази група влизат не само хората, които той лично е включил, но и всички хора, които са включени от преките му сътрудници. Така само един сериозен сътрудник може да привлече хиляди хора в организацията ви, а вие да печелите от това много пари години наред!"
 И така, аз съм изградила екип от хора, които купуват добавки за себе си или за свои клиенти на отстъпка 25%. Аз съм на по-високо ниво с по-голяма отстъпка. Разликата между моята отстъпка и тази на хората от моя екип е моя пасивен доход. Те пазаруват, а аз получавам пари.
От 1979 година в САЩ има Закон за Мултилевъл маркетинга. У нас все още няма, но много фирме работят на този принцип. Включително и застрахователи. Сигурно сте чували и за Ейвън и Орифлейм.
#6 | 31.01.2012, 06:59
Публикации: 6403 / 1129
Ето, че сама си отговаряте. Попитайте дистрибутор от Ейвън или Орифлейм как си декларират доходите и действайте по възприетия начин.
#7 | 31.01.2012, 09:18
Публикации: 10 / 1
Техният доход е изплатен от българска фирма. Можи би им издават някакви документи.
#8 | 31.01.2012, 09:57
Публикации: 6403 / 1129
Може би попадате в хипотезата на следния член от ЗДДФЛ:

Чл. 35. Облагаемият доход е брутната сума на облагаемите доходи, придобити през данъчната година от:
1. обезщетения за пропуснати ползи и неустойки с такъв характер;
2. парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител;
3. лихви, в т. ч. съдържащи се във вноските по лизинг;
4. производствени дивиденти от кооперации;
5. упражняване на права на интелектуална собственост по наследство;
6. всички други източници, които не са изрично посочени в този закон и не са обложени с окончателни данъци по реда на този закон или с окончателни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Това са ДОХОДИ ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ.
#9 | 31.01.2012, 13:19
Публикации: 10 / 1
Благодаря за отговора. И аз четох този член. Ще погледна къде попада в приложенията от годишната декларация.
#10 | 31.01.2012, 13:24
МамаБожка
Така.. до тук всичко добре. Абстрахираме се от понятията пасивни и активни доходи, кой  е под вас и какво получава от тази дистрибуция и се концентрираме върху факта, че вие получавате доходи, които съгласно нашето законодателство трябва да се облагат. На въпроса ви не може да се отговори еднозначно специално от страницата на форума, защото има различни закони и норми, за които също трябва да имате информация. Мисля, че на този етап е необходимо да се срещнете със счетоводител, за да ви посъветва какъв ще е най-добрия вариант за деклариране на тези доходи-като ФЛ или като юридическо лице.
#11 | 31.01.2012, 14:00
Публикации: 10 / 1
Засега единствената възможност е да ги декларирам като физическо лице. Ако развия тази дейност ще стигна и дотам да регистрирам търговско дружество, за да имам възможност да приспадам и разходи.
Мрежовия маркетинг тепърва ще набира скорост и всичко около него трябва да бъде ясно.
Сигурна съм, че много хора досега са крили тези доходи - волно или неволно от незнание.
 
Благодаря за включването.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група