Наемане на работници, граждани на ЕС за дейност в Германия

25.07.2017, 09:57 4086 4

25.07.2017, 09:57
Публикации: 5 / 0
Здравейте,
Зададоха ми следния казус, на който бях готова да кажа "не" от първо четене, но все пак да се допитам до по-запознати колеги:
Българска фирма с немски собственик приема да извърши дейност на територията на Германия. За целта собственикът желае да си наеме строителни работници, граждани на Полша и Германия, които да свършат работата там и иска цялото нещо да се случи през БГ фирмата. Възможно ли е това да стане без фирмата да се регистрира за упражняване на дейност в Германия и, ако да, по какъв начин наемаме въпросните работници, които нямат ЕГН/ЛНЧ и др.
Благодаря предварително за отговорите :)
#2 | 25.07.2017, 12:16
Публикации: 5 / 0
Благодаря за разяснението, но то повдигна още повече въпроси и четене на няколко закона + СИДДО.. Направих си няколко заключения:
1. Лица, които са местни за друга държава и изпълняват трудовата си дейност там следва да се осигуряват в съответствие със законодателството на другата държава, т. е. не дължат социални и здравни осигуровки в България.
2. Когато доходите са от източник в нашата страна, то следва те да бъдат облагани в България в съответствие със ЗДДФЛ.
Следователно, наетите чуждестранни физически лица по трудови и извънтрудови правоотношения за извършване на дейност в друга държава членка, дължат само данък върху доходите.
Остава неизвестен за мен отговорът на въпроса, ако се сключва трудов договор с такова лице, с какви документи (освен договор) и съгласно чие законодателство следва да се сключи:
- ако е съгласно чуждото законодателство, то възможно ли е това без регистрацията на представителство на фирмата там?
- ако е съгласно нашето трудово законодателство, то не е ли задължително социалното и здравно осигуряване и куп документи, които те няма да могат да ми предоставят.
#3 | 25.07.2017, 12:41
Публикации: 1705 / 207
#4 | 25.07.2017, 14:04
Публикации: 5 / 0
Благодаря!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група