Обезщетение за безработица и възнаграждение по граждански договор

17.07.2019, 10:54 8609 52

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Pooh1

 • Публикации: 1 / 0
Здравейте!
Обръщам се за съвет по един объркан казус.
Фирма работодател изчезва докато служителка е в отпуск по майчинство, съответно никой не подава декларации за осигуровки и за втората година майчинство. Трудовият договор не е прекъснат към днешна дата. Втората година (за отгеждане на дете) изтече в края на юни. Инспекция по труда предлага служебно прекратяване на трудовия договор. Майката има гражански договр за 500 лв на месец бруто. Питането е когато трудовият договор бъде прекратен служебно, тя ще може ли да се запише в Агенция по заетостта за обезщетение за безработица, при положение, че липсват осигуровки по вина на работодател и предвид гражданския договор?
Благодаря на всички, които вземат отношение!

Lila

 • Публикации: 24 / 4
Към ххххх
Задължението за осигуряване е обвързано с получения доход и при доход под 560 лв, след приспадане на НПР няма задължение за осигуряване - КСО чл.4, ал.3, т.5

Pupeshche

 • Публикации: 2275 / 240
Да, Х-четата това казва от известно време.
И аз това казах, ама по най-объркания възможен начин.
Това, че лицето е получило плащането на куп не е важно. Важно е за какъв период е извършен труда и колко е месечното възнаграждение. И 7000 лева възнаграждение, изплатено през декември, но касаещо цялата 2019 г., няма да подлежи на осигуряване.

Lila

 • Публикации: 24 / 4
Напротив, ако се изплати сума само веднъж през м.12.2019г ще се дължат осигурителни вноски и ще се подаде Д1 до 25-то число на следващия месец- КСО чл.6 ,ал.4. - Осигурителни вноски и осигурителен доход.И при този случай ще трябва да връща обещетение за м.12 ако получава такова / хипотетично/.

ely_g

 • Публикации: 115 / 12
Ще се подадат 12 броя Д1 (за всеки месец положен труд). Съответно във всяка декларация дохода ще бъде 1/12 от изплатената на куп сума през декември и няма задължение за осигурителни вноски.

Lila

 • Публикации: 24 / 4
Точно така ,но едва ли ще има задължение за подаване на Д1, тъй като няма да има никакви осигурителни вноски, вкл. и ЗО.

Pupeshche

 • Публикации: 2275 / 240
Няма да се подава Д1 и няма да се дължат осигуровки! Освен, ако лицето не е осигурено на друго основание разбира се, но тук не говорим за такъв казус.

ХХХХХ

 • Публикации: 6086 / 882
Точно така ,но едва ли ще има задължение за подаване на Д1, тъй като няма да има никакви осигурителни вноски, вкл. и ЗО.

Че е така, както казва ely_g (и Пъпешчето и други включили се), така е. Само дето Вашия отговор  N 45 е в противоречие с отговора Ви N43 и всички предходни отговори.

Питащия вече  има нужния отговор (въпреки Вашите включвания) и смятам темата за приключена

shantararam

 • Публикации: 2 / 0
Извинявам се, ако някъде е разисквано вече, но не успях да открия информация по моя казус.

До месец Август се водя на трудов договор, който работодателят ми решава да прекрати поради негови си причини. В момента чакам съкращаването, за да мога да подам документи за борса, която ще продължи 4 месеца (до м. Ноември).

Преди това, през месец април имам подписан граждански договор за услуги с аванс около 3000 лв, като за месеца на превода има платени осигуровки. ГД е със срок не повече от 100 дни, като се очаква второ плащане по този договор някъде през Октомври - Ноември.

Та така съвпаднаха нещата, че губя трудовият си договор, но имам ГД с друга фирма за други услуги, което ме обърква. Имам ли право на трудова борса за следващите 4 месеца, след като имам подписан ГД през април месец? В ГД няма конкретна времева рамка, но е записано "за не повече от 100 дни". Съответно този договор трябва ли да го декларирам някъде, след като скоро ще загубя трудовите си правоотношения?

Pupeshche

 • Публикации: 2275 / 240
Колко е сумата по ГД и колко време ще се извършва дейността по него?

ХХХХХ

 • Публикации: 6086 / 882
Ако ТД е прекратен например на 02,08., то за м.08 сте "осигурен на друго основание" и по ГД ще се дължат осигуровки. Независимо от сумата.. След като има осигуровки, не отговаряте на условията за отпускане на обезщетение за безработица.
Ако ТД е прекратен считано от 01,08, /31,07, е последен работен ден/ и сумата по ГД разделена на месеците на действие на този ГД, намалена с 25%, е под 560 лв - по ГД няма осигуровки и имате право на обезщетение за безработица. Ако сумата е над 560 - ще има осигуровки и няма борса .

shantararam

 • Публикации: 2 / 0
Извинявам се, това със 100-те дни явно съм го разбрал погрешно и не е записано в предмета да ГД. ГД е със срок до приключване на дейностите по проекта, което е обозначено със срок 31 октомври 2019. Междувременно не се заплаща нищо по ГД освен авансът през април. Ако се вземе крайното плащане през октомври, средно-аритметичното възнаграждение за месеците се падат над минималната заплата. Какво трябва да направя точно в случая и лишавам ли се с този ГД от трудова борса?

Благодаря и хубав ден!

ХХХХХ

 • Публикации: 6086 / 882
Значи ГД е за седем месеца. При това условие и при 25% нормативно признати разходи, ако брутната сума по договора е 5227 лв има осигуровки и нямате право на обезщетение. Ако брутната сума е 5226 лв може да имате право на обезщетение за безработица.
Датата на плащане не е от голямо значение. Важното е кога е положен труда (целия период на на ГД)

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook