Регистрация по ДДС в др. д-ва членка

21.01.2012, 22:18 8344 5

21.01.2012, 22:18
Публикации: 85 / 1
ВИП АКАУНТ КОНСУЛТ ЕООД
Здравейте, имам следния казус. БГ фирма регистрирана по ДДС се занимава с покупка на кожени изделия от БГ и тяхната продажба във Франция.Собствениците живеят във Франция. Продажбата ще става по следният начин, стоката се натоварва в България на камион, собственост на фирмата, заминава за Франция и там стои в камиона докато се продаде, обикаля се из магазините и се продава, като към момента на тръгване на камиона не се знае на кой и колко ще се продава. Стоката може да стои непродадена и цял месец в този камион. Собствениците ми обясняват, че камионът играе ролята на подвижен склад, което ме навежда на мисълта, че тези сделки ще бъдат с място на изпълнение - Франция, оттам следене на оборот за регистрция там и евентуална регистрация. Защото за да се докаже ВОД трябва да има товарителници, За стоката, която ще се продаде до 15-тия ден на месеца, следващ месеца на заминаването на камиона от БГ може да се направят документите, но за продажбите които ще се извършат по-късно не знам как може да се процедира..Ще съм ви благодарна да споделите мнения по въпроса, и дали имам основания да се притеснявам, че ще има продажби с място на изпълнение франция, и  не само това, попада ли това движение на стоки в обхвата на чл.6 ал.3 т.3 от ЗДДС. Как бихте процедирали вие. Може ли камиона да се разглежда като един вид обект, на територията на Франция.
#1 | 22.01.2012, 10:57
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Привет!

Според мен във Франция ще подлежите на задължителна регистрация. Мисля, че прагът за Франция беше 10000 евро. Затова посъветвайте клиента да се свърже с френски счетоводители или данъчен консултант.  И след това в българския ДДС закон сте по чл. 6, ал.3, т.3.
#2 | 22.01.2012, 12:50
Публикации: 85 / 1
ВИП АКАУНТ КОНСУЛТ ЕООД
Да, и аз съм на това мнение, питах и други колеги, повечето също смятат така.

но клиентите спорят с мен и ме убеждават, че "в България сте в ЕС от 2007 и не сте наясно със законите", питали "много голям счетоводител" там и той им казал - това е ВОД, накрая ще ги оставя да правят каквото си искат, ще ги глобят още на първия месец тук, като си искат ДДС-то за това, че не са издали протокол. Не знам как процедирате с такива клиенти, аз вече съм на принципа "да си чукат главата".

Благодаря за отговора.
#3 | 22.01.2012, 14:45
МамаБожка
Продажбата ще става по следният начин, стоката се натоварва в България на камион, собственост на фирмата, заминава за Франция и там стои в камиона докато се продаде, обикаля се из магазините и се продава, като към момента на тръгване на камиона не се знае на кой и колко ще се продава

Да де ама за да е ВОД, трябва да е изпълнено това условие: прехвърлянето на правото на собственост или друго вещно право върху стока

Тук какво прехвърляне имаме, след като стоката е в камиона и е все още собственост на фирмата, макар и във Франция?
#4 | 22.01.2012, 15:56
Публикации: 85 / 1
ВИП АКАУНТ КОНСУЛТ ЕООД
Именно... това са продажби с място на изпълнение - Франция.... изхождайки от нашия

Чл. 133 (1) Чуждестранно лице, което има постоянен обект на територията на страната, от който извършва икономическа дейност и отговаря на условията на този закон за задължителна регистрация или за регистрация по избор, се регистрира чрез акредитиран представител, с изключение на клоновете на чуждестранни лица, които се регистрират по общия ред.
(2) Чуждестранно лице, което не е установено на територията на страната, но извършва облагаеми доставки с място на изпълнение на територията на страната и отговаря на условията на този закон за задължителна регистрация или регистрация по избор, се регистрира чрез акредитиран представител.

Мисля, че те попадат в ал. 2, и аналогично следва да следят тези обороти, извършени там и да се регистрират. Само не знам как ще ги убедя...че в момента на продажбат няма движение на стоките от държава в държава, следователно - няма ВОД.....Мисля си, че част от продажбите могат да минат за ВОД, за тези, извършени до 15-я ден на следващия месец, след като е тръгнал камиона,тъй като това е последния срок за фактуриране един вид, и с няколко товарителници с един курс може да се докаже ВОД, но за другите, не знам, ако се съгласят получателите на по-ранна фактура... знам ли.... заболя ме главата да ги мисля.....
#5 | 22.01.2012, 16:33
МамаБожка
за регистрацията е ясно, за ВОД-а от "много голям счетоводител" там и той им казал - това е ВОД... не ми стана ясно
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група