До 15 февруари счетоводните предприятия подават в ДАНС план за обучение на служителите си

13.02.2019, 08:56 58586 38

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Дъмбо

 • Публикации: 15 / 1
срока 13. 02. е само за тези, които попадат в чл. 104 -част от група
Чл. 104. (1) Лицата по чл. 4, които са част от група, прилагат политики и процедури за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма, които обхващат цялата група, когато тези политики и процедури съдържат най-малко изискванията, посочени в чл. 101, ал. 2, или покриват тези изисквания чрез други средства.
(поне аз така мисля) останалите- месец май

delphine

 • Публикации: 8762 / 1470
срока 13. 02. е само за тези, които попадат в чл. 104 -част от група


Много си прав, Дъмбо! Внимателен прочит на текстовете водят точно до този извод. :good:
Но пък уведомяването на основание чл.67 от Правилника си остава.

caspar1976

 • Публикации: 147 / 22
До  Дъмбо - да разбрах,но снощи късно прочетох вътрешните правила и не обърнах внимание,по-точно трябваше да прочета и самия чл.104 от закона
Но примерно лице,което е сключило граждански договори за приключване за 2018г.на няколко ЕТ които са на патент и със годишен оборот от порядъка на 3 - 10 х.лв.,и е получило 20 или 60лв.,за услугата,какъв е смисъла да подава във ДАНС план за обучение.
Просто разсъждавам по темата,а и ако това лице е изготвяло за 2018г.год.отчети,но през 2019г. и за в бъдеще няма да се занимава с такъв род дейност,пак ли трябва да подава??

Катя Крънчева

Колеги, ще помоля да не качвате тук анонимно проекти на планове, за които нямате разрешение от авторите им. Заповядайте във Фейсбук групата ни ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ , там сме публикували коректно линкове към страници с предоставени планове безплатни. Всеки, който не се съобрази с това ще бъде блокиран от форума и сайта.

Olyna

 • Публикации: 99 / 6
Извършването на счетоводни услуги с личен труд като съдружник в ООД счита ли се за дейност по занятие? От една страна е приравнено на трудов договор съгл. ЗДДФЛ, от друга е облигационно правоотношение.
 И още - има едно уведомление по чл. 107 във връзка с чл. 106 ал.5 от ЗМИП- какъв е срокът за подаване? Това, което виждам е 7-дневен срок от определянето на лицето, но не виждам срок, в който е трябвало да се определи лицето.

eli_dasseva

 • Публикации: 120 / 1
А самите вътрешни правила за контрол до кога трябва да се пратятв ДАНС, до 4 месеца от приемането им ли?

di_t

 • Публикации: 363 / 6
 Фирмите без дейност трябва ли да подават плана ?

lili1954

 • Публикации: 15 / 0
Здравейте , може ли да се прати плана счетоводител по граждански  на мейла на ДАНС -
dans@dans.bg @


raynavh

 • Публикации: 567 / 18
На мен не ми стана ясно какво заявление или изобщо образец трябва да подам към ЗАНС във връзка с чл. 4 от ЗМИП в качеството ми на счетоводител по граждански договор?

registrirana

 • Публикации: 225 / 26
Според чл. 67, ал.1 от ППЗМИП:
Чл. 67. (1) Лицата по чл. 4 от ЗМИП изготвят на годишна база план за въвеждащо и продължаващо обучение на служителите си за запознаването им с изискванията на ЗМИП и актовете по прилагането му, който се изпраща на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ в срок до 15-о число на месец февруари на годината, за която се отнася. В плана се включва и текущо практическо обучение, насочено към разпознаване на съмнителни операции, сделки и клиенти, и предприемане на необходимите действия при възникнали случаи на съмнение за изпиране на пари.
(2) При извършване на проверките на място по чл. 108, ал. 3 от ЗМИП лицата по чл. 4 от ЗМИП представят на контролните органи по чл. 108, ал. 2 от същия закон плановете по ал. 1 и отчетите по изпълнението им.

 Ясно е написано: „план за обучение на служителите”...
Аз го разбирам, че тези по граждански договор и счетоводните предприятия без персонал не следва да изготвят план.
Но според указанията на ДАНС: https://www.dans.bg/images/stories/FID/Plan_obucheniya_zmip.pdf
всички подават.

 Другото, което ми прави впечатление:  „на годишна база” . Какво имат предвид законотворците? Че всяка година ще пращаме писма ли?


bobo

 • Публикации: 2841 / 385
Другото, което ми прави впечатление:  „на годишна база” . Какво имат предвид законотворците? Че всяка година ще пращаме писма ли?
Да, даже си е написан и срок - до 15.02. на всяка година.

Любопитно ми е как изглежда пощенската кутия на ДАНС тия дни, дори и само 10% от "лицата" да са изпратили по един плик :)

пасат

 • Публикации: 734 / 152
Точно това се разбира, bobo.
Тая държавна администрация откачи вече - нищо не ги интересува, освен техния интерес а и никой не ги контролира.

Fenix42

 • Публикации: 131 / 21
ЕООД, без персонал, основна дейност услуга с пътна помощ и ремонт, само СОЛ, който си управлява камиона, трябва ли да подава такъв план?

registrirana

 • Публикации: 225 / 26
ЕООД, без персонал, основна дейност услуга с пътна помощ и ремонт, само СОЛ, който си управлява камиона, трябва ли да подава такъв план?

В чл. 4 от ЗМИП са изброени точно кои лица подават - списъкът е доста дълъг. Погледнете дали сте сред тях.

lili1954

 • Публикации: 15 / 0

bobo

 • Публикации: 2841 / 385
Би трябвало да се приемат документи по е-мейла, но не знам дали самият е-мейл трябва да е подписан с КЕП или само изпратения файл. НАП искат да е подписан е-мейлът, а не документа.


registrirana

 • Публикации: 225 / 26
Съобщение от последните часове на сайта на ДАНС:

СЪОБЩЕНИЕ за лицата по чл. 4 от ЗМИП във връзка с приемане в ДАНС на годишни планове за обучение на служителите

Във връзка с голям брой постъпващи в Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) планове за обучение на задължени лица по чл. 4 от Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) съгласно чл. 67, ал. 1 от Правилника за прилагане на  ЗМИП със срок 15.02.2019 г.,  в регистратурата на ДАНС са разкрити 14 допълнителни гишета, които ще приемат документи на задължените лица до 20:00 ч. на 15.02.2019 г.

Плановете могат да бъдат изпращани и по поща или на e-mail адреса на Специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване” на ДАНС fid@dans.bg (като сканиран документ).

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook