Продажба на стоки от Китай за САЩ

21.10.2016, 22:41 3710 2

21.10.2016, 22:41
Публикации: 36 / 1
Здравейте,

Мой клиент, регистриран по ЗДДС, е решил сега да продава стоки през онлайн платформата на Амазон. Стоките ще се купуват от Китай и ще се транспортират директно към складовете на Амазон в САЩ. Китайците ще ни фактурират на нас стоките, но те реално няма да идват на територията на България.

Имам няколко въпроса и ще съм изключително благодарна, ако ми погонете:
1. За сделките с Амазон съм запозната, но на територията на ЕС. За продажбите през американския Амазон се колебая как е най-редно да се отчете самата продажба. Смятам да съставям отчет за продажбите към края на всеки месец с общата сума на всички продажби през сайта. Но т.к. това не са дистанционни продажби и са извън ЕС,  би следвало да не се начислява ДДС. В коя колона на дневник за продажбите следва да посоча сумата - не може да е по гл.3, защото стоките не тръгват от тук, кл.23 дали е подходяща? Притесняваме и покупката - дали изобщо има място в ДДС дневника, щом нямам митническа декларация.
2. Какви документи трябва да имаме, за да оформим сделката правилно?
3. Управителят на тази фирма чул, че трябвало да се регистрира по законите в САЩ и да внася данък върху продажбите, защото стоките му се съхраняват в склад на Амазон и трябвало да си следи оборота (това е неговото обяснение).
Но той реално няма място на стопанска дейност в Америка. А за данъка върху продажбите и оборота - може би този, който му е казал това, е имал предвид някакъв аналог на дистанционните продажби и оборота за регистрация в друга държава-членка, който, обаче, важи за Америка. Има ли някой опит с това и със законите там?
#1 | 24.10.2016, 14:15
Публикации: 574 / 56
Нямам наблюдение върху техните закони, но те нямат ЗДДС. Проверете му договора с Амазон! През платформата кой реално продава? От кой идват парите?
#2 | 24.10.2016, 14:57
Публикации: 36 / 1
Ние продаваме в Амазон, но парите се получават по сметката на Амазон от физическите лица. След което Амазон издава фактура за комисиона и ни превежда разликата по сметката. Принципът е аналогичен на сайтовете за групово пазаруване и не е проблем за мен.
Притеснява ме главно отчетът за продажбите през сайта, който трябва да издам, дали е правилно да е без начислен ДДС (гл.3), т.к. е за САЩ. Проблемът е в това, че стоките не идват на територията на страната, а директно се транспортират от Китай към склада на Амазон в САЩ
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група