Промени в ЗКПО относно данъчното третиране на личното ползване

29.09.2016, 19:51 2874 2

29.09.2016, 19:51
Публикации: 27 / 2
Четох този материал http://www.tita.bg/page/446 за промените в ЗКПО относно личното ползване и нещо не ми стана съвсем ясно.
В т.4 относно категориите физ.лица за които е приложимо правото на избор за облагане на доходите в натура е посочено, че в обхвата на новия ред НЕ попадат едноличните търговци?
Съгласно чл.26 от ЗДДФЛ облагаемият доход на ЕТ се формира по реда на ЗКПО. Изхождайки от това, ЕТ не би ли следвало да попада също в този ред на облагане на доходите в натура?
И ако не попада, то как следва да се облагат тези разходи
#1 | 30.09.2016, 13:06
Публикации: 6403 / 1129
Именно защото ЕТ формират облагаемия си доход по ЗКПО и биха могли да се позоват на правото си на избор да облагат доходите в натура еднократно с данък върху разходите е подчертано, че могат да упражнят това право само по отношение на наетите лица, но не и като собственици, упражняващи личен труд в дружествата.
Като физически лица, собствениците на ЕТ подлежат на облагане за доходите в натура само по ЗДДФЛ.
#2 | 30.09.2016, 17:23
Публикации: 27 / 2
Как по-точно ще се отчитат например разходите за експлоатация, поддръжка и ремонт на лек автомобил на името на ЕТ, който се ползва от собственика и задейността и за управленски цели и като личен автомобил?
До момента разходите за тези автомобили и при ЕТ, когато се ползваха за дейността, се признаваха за разход. За управленски цели - начисляваше се данък. Ето например и едно разяснение по старото положение http://www.bcci.bg/bulgarian/infobusb/year2007/number32/item7.htm
Сега данъкът при използването на автомобилите за управленски цели отпада.
От друга страна ЕТ не влиза в обхвата на лицата, които могат да се ползват от новия ред. Как конкретно тогава ще се третират тези разходи при ЕТ, когато колата /съответно телефона, интернета и т.н./ се ползват от собственика, а не от наетите лица?
Зададох въпроса и на Данъци Tita.bg където е публикуван въпросния материал на г-жа Янкова. От там ми отговориха, че към момента нямат становище, но казусът е интересен и ще помислят върху него.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група