Проверяват 1900 фирми с персонал на минимална работна заплата

17.09.2016, 11:47 7739 5

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


КиК Инфо

  • Публикации: 457 / 146
  • www.kik-info.com
  • Администратор на сайта
Националната агенция за приходите започва проверки на 1900 работодатели в София, при които значителна част от заетите на пълен работен ден получават минималната работна заплата. Сред селектираните фирми има и такива, при които повече от половината от работниците вземат минималната заплата. По предварителни данни на приходната агенция в над 80% от случаите има значителен риск възнаграждението да е такова само по документи, а в действителност разликата да се плаща „на ръка“. Предишни проверки на НАП са показали, че често в случаите на укриване на действителните възнаграждения, работодателят крие  и приходите си от продажби, за да осигури средства за т.нар. черна каса, а средните възнаграждения в столицата значително надвишават минималната работна заплата.

Технологията на проверките включва искане всеки служител да посочи с  писмена декларация действителния размер на възнаграждението си, като паралелно с това инспекторите на НАП ще проверяват касовите апарати, отчитането на оборотите и спазването на осигурителното законодателство.
Осигуряването на по-ниска от реалната заплата води и до невъзможност работниците да докажат произхода на доходите си, като е възможно да бъдат проверени и работници за съответствие на имуществото и доходите им, допълват от НАП. Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на некоректните работодатели ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5  години, заедно с дължимите лихви.

„Осигуряването на по-нисък от реалния доход е сериозен проблем. Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника, но в много от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата. Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка е грешен избор в дългосрочен план“, каза по повод на започващите проверки директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.

НАП приема сигнали за данъчни и осигурителни нарушения на единния си телефон за цялата страна 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg

dijit

  • Публикации: 484 / 45
За съжаление, ако работника посочи реалната си заплата пред проверяващите, почти сигурно е загубата на работното си място!

bobo

  • Публикации: 2816 / 378
Ако НАП почнат да гонят и работниците за получаване на пари под масата, някой ден нещата може и да се оправят.

Hrili

  • Публикации: 1192 / 225
Това е поредната загуба на административен капацитет, вместо същия да бъде насочен в рационална посока...

Pupeshche

  • Публикации: 2299 / 244
Аз пък желая държавата да ми даде избор дали искам да участвам и да ползвам социалната й система или не. Искам да си оправят пробойните дупки, да спрат да изтичат милионите от въпросната система, защото ми е много трудно да убедя дори себе си в смисъла да се плащат осигуровки при положение че искрено вярвам че във времето в което ще мога да ползвам "благата", няма да има и пукнат лев. Но никой не ме пита :)

arnel_81

  • Публикации: 131 / 9
И аз искам да имам този избор, ама няма да се види. Поне скоро.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook