Проверки от НАП

15.09.2016, 14:10 21054 23

15.09.2016, 14:10
Публикации: 147 / 41
Здравейте,

Започват усилени проверки на НАП за ползването на активи за лични нужди от собственици, лица по ДУК и лица на трудови договори.

Освен оборотни за последните 6 години, инвентарни книги, договори и т.н., се попълват и три таблици предоставени от НАП.

Забележете, че не се следят само ДМА, а и инвентар над 250 лева. Също така мобилни услуги, които се ползват от трети лица и още много неща.

За сега няма подбор на фирмите - проверява се всичко по ред, дори и фирми без дейност.

Приятна работа ... в една доста дълга седмица ...
#1 | 15.09.2016, 14:20
Публикации: 1187 / 228
Успокоително е само, че и на НАП няма да им е лесно с подобни сведени в някои отношения до дребнавост проверки. :smile1:
#2 | 15.09.2016, 14:20
Публикации: 6679 / 661
От няколко месеца попълвам тези таблици във връзка с ДДС за възстановяване.
#3 | 15.09.2016, 14:54
Публикации: 314 / 38
Марпан и аз щях да кажа същото. Даже почнах да си мисля, че това лично ползване е механизъм като сито да ти откажат някакво ДДС.

До автора на темата: ние случихме на такава проверка заради естеството на колите, които дружеството притежава. Сигурни ли сте че се проверяват всички, а не само луксозните возила на фирми. Даже не знам според НАП какво е луксозно возило, но да кажем някоя С-класа.
#4 | 15.09.2016, 15:15
Публикации: 33 / 2
Минава ли номера, че случайно не сме засичали километражите и не сме записавали начални и крайни километри? Или не са стигали при вас до такива подробности?
#5 | 15.09.2016, 15:19
Публикации: 6679 / 661
Не съм стигала до такива подробности. През далечната 2012 година не сме ползвали ДДс за колата.
#6 | 15.09.2016, 15:40
Публикации: 147 / 41
Марпан и аз щях да кажа същото. Даже почнах да си мисля, че това лично ползване е механизъм като сито да ти откажат някакво ДДС.

До автора на темата: ние случихме на такава проверка заради естеството на колите, които дружеството притежава. Сигурни ли сте че се проверяват всички, а не само луксозните возила на фирми. Даже не знам според НАП какво е луксозно возило, но да кажем някоя С-класа.

Здравейте,

Две от фирмите, които проверяват нямат дейност и подават годишни декларации, че нямат дейност. Нямат активи, освен капитала, който е 1-2 хил.лева. От НАП дори няма сито за такива фирми. Не говоря за фирми с обороти и активи. Там е разбираемо да искат да видят с проверка как стоят нещата. Но фирми, които никога не са осъществявали дейност и дори не са регистрирани по ЗДДС ... направо не ги разбирам. Имам усещането, че просто отчитат дейност.

Безмисленият труд ... дори да е половин час ... си остава загубено време ...
#7 | 15.09.2016, 15:52
Публикации: 309 / 37
Аз имам проверка на фирма, собственост на руски гражданин. Нямала е никога дейност, няма ДДС регистрация, но има лек автомобил за 42хил.
#8 | 15.09.2016, 15:53
Публикации: 6679 / 661
Аз имам проверка на фирма, собственост на руски гражданин. Нямала е никога дейност, няма ДДС регистрация, но има лек автомобил за 42хил.

И да се чуди човек за какъв ... е регистрирана тази фирма.
#9 | 15.09.2016, 16:04
Публикации: 147 / 41
Аз имам проверка на фирма, собственост на руски гражданин. Нямала е никога дейност, няма ДДС регистрация, но има лек автомобил за 42хил.

Нямате приходи, но това не значи, че нямате дейност. Имате активи, вероятно се амортизират и т.н.

Аз говоря за фирма, която няма и банкова сметка. В баланса има само пари на каса и основен капитал и то "1". Без един документ. Само ГФО ...

Не се оплаквам. Споделям ... очевидно проверките ще зачестят и ще се направят досиета със данни за всяка фирма. Как ще ги съхраняват - не знам. Чудя се дали да не ги пращам по пощата. Сега могат да правят електронни архиви с файловете, които изпращам. Но ако са на хартия едва ли ги сканират. Отиват в някое прашно мазе.

#10 | 15.09.2016, 16:22
Публикации: 144 / 13
Хм, като ми писне определям място на извършване на проверката / ревизия в офиса ми. Има изрични писма, че справки се правят само за информация липсваща в счетоводната отчетност. Контролните органи отдавна са забравили (а и не само те :), че целта на исканията е да обезпечат доказателства СЛЕД като са направили проверката или ревизията.
#11 | 16.09.2016, 14:47
Публикации: 32 / 1
Имам такъв въпрос. Може ли да откажа да представя документи при данъчна проверка /не става въпрос за ДДС възстановяване/ и как става това, ако е възможно? Това е проверка и честно казано предпочитам пълна данъчна ревизия, отколкото да ме проверява в случая конкретен данъчен служител.
#12 | 16.09.2016, 18:09
Публикации: 147 / 41
Здравейте,

Мотивиран отказ за предоставяне на документи няма, за предоставяне на писмено обяснения има в чл.58 от ДОПК.

Можете да поискате да се смени проверяващия орган, ако имате мотив съгласно чл.76 от ДОПК.

Но най-важното е да знаете, че не подаването на информация до НАП под формата на документи или обяснения могат да имат различни по вид последствия:
1. Да бъде започната ревизия с цел установяване на фактите от проверката, при нея също може да не сътрудничите
2. Да бъдете призовани в съда за даване на въпросната информация пред съда съгласно чл.176 от ГПК (рядко, но се случва в производствата)
3. НАП да приеме фактите по проверката като доказани / недоказани в зависимост от интереса на фиска.

Ако Вие сте трето лице по проверката, то липсата от отговор от Ваша страна би могло да създаде проблеми на Ваши контрагенти. НАП да приеме, че дадена сделка се е състояла / не се е състояла и с това да ощети Ваш контрагент.

Нямам информация за какво е проверката и затова така подробно обяснява може би неважни за Вас неща. Но при всички случаи е по-добре да си сътрудничите с НАП, отколкото да се противопоставяте. Разбира се всичко си има и своите граници.

Приятна вечер.
#13 | 20.09.2016, 15:06
Публикации: 32 / 1
Данъчният служител по проверка иска пари на клиента ми - съответно не му бяха дадени, но и няма как да докажем, че са искани такива. "Разказа ни играта" от справки и в крайна сметка си написа протокола и всичко свърши. Въпросът ми беше при бъдещи проверки имаме ли право да сменим данъчния, заради вече тенденциозно отношение, защото си каза, че ще ни спука дупетата от проверки.
#14 | 20.09.2016, 16:01
Публикации: 25 / 5
Ще можеш да го смениш с един доклад към прекият му ръководител, а базата е /давам ти само нужните извадки/:
"ЕТИЧНИ НОРМИ ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ
РАЗДЕЛ 2
Стандарти за обслужване на клиентите
От служителите на НАП се очаква правилно да прилагат законите, като се отнасят по еднакъв начин с всички нейни клиенти, независимо от тяхната народност, произход, етническа принадлежност, религия, възраст, пол, сексуална ориентация, раса, образование, убеждения, семейно, служебно, обществено, политическо или материално положение. Те следва да са добросъвестни и да се стремят да обслужват клиентите ефективно и за максимално кратко време. Необходимо е в своите служебни действия служителите на НАП да са безпристрастни, обективни и да работят при позволената от закона прозрачност.
1.Служителите не трябва да нарушават правата на клиент или негов представител, дадени му от Конституцията и законодателството на Република България.
2.Служителите се отнасят с уважение, отзивчиво и внимателно, честно, открито и компетентно с клиентите. Не провокират с поведението си конфликтни ситуации, а при възникването им се стремят да ги преустановят.
3.Служителите отговарят на поставените им въпроси съобразно длъжностните си компетенции, като се стремят да изяснят същността на запитването. В случаите, когато не могат да отговорят, пренасочват клиента към подходящия служител.
4.Служителите не трябва да правят грешни или подвеждащи устни или писмени изявления по въпроси от служебен характер.
5.Служител не трябва да укрива, подправя или унищожава документи, които засягат интересите на клиент.
6.От служителите се очаква да признават пред клиентите допуснатите в работата грешки и да предприемат по своя инициатива всички необходими действия за отстраняване на последиците от тези грешки.
7.Недопустими са всякакви форми на злоупотреба със служебни правомощия, като например: отправяне на заплахи при упражняване на правомощия, налагане на санкции или оказване на психическа или физическа принуда, независимо от мотивите.

 ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Поведение, несъобразено с тези правила, не се толерира от организацията. То представлява нарушение на трудовата дисциплина и се санкционира с дисциплинарно наказание по съответния ред.
1. При наличие на поведение, противоречащо на настоящите норми, служителите информират преките си ръководители, а когато поведението е на прекия ръководител, информират висшестоящия. Сезираният ръководител задължително проверява достоверността на информацията (в рамките на своята компетентност) и взема решение. Резултатите от проверката се предоставят на висшестоящия орган. Независимо от резултата от проверката, служебното положение на докладващия служител не може да се промени в неблагоприятна за него насока, нито последният може да очаква изгода от служебен или личен характер.
2. Служител, получил информация, която поражда съмнение за извършване на престъпление от друг служител на организацията, следва да уведоми за това главна дирекция “Инспекторат по контрол и сигурност”, чиито главен директор незабавно уведомява компетентните органи.
3. При предприети действия от страна на органите на прокуратурата, МВР или следствието срещу служител на НАП, той или служител, на който този факт е известен, е длъжен незабавно да уведоми за това работодателя.
Спазването на тези морални правила от служителите ще доведе до укрепване на доверието на обществото в институцията, а впоследствие ще стимулира доброволното изпълнение на данъчните и осигурителни задължения и създаването на сигурна, стабилна и предвидима икономическа среда.
Изготвили (в изпълнение на заповед № 108/31.01.2006г. на изп. директор на НАП):"
#15 | 20.09.2016, 16:56
Публикации: 1187 / 228
Звучи несъстоятелно "при бъдещи проверки имаме ли право да сменим данъчния, заради вече тенденциозно отношение". За каква тенденциозност при все несъстояла се евентуална проверка в условен бъдещ момент можем да говорим? Към момента настоящата е приключила, служителя е изискал каквито справки е счел за нужно, написал си е протокола и всичко е свършило, а другото не можете да го докажете, както сами казвате.
Ако има последваща проверка и ако служителя евентуално излезе от рамките на правомощията си и стандартите на НАП, бихте могли да се позовете на обективни обстоятелства, доказващи това, или създаващи оправдани съмнения за подобно отношение може да реагирате по установения ред...
#16 | 31.05.2018, 16:28
Публикации: 30 / 2
Малко да избутам тази тема ,но имам ревизия по ДДС от сто години не съм имала,та така искат някакви справки за налични машини ,оборудване и др
но в таблицата пише :цена на придобиване/балансова стойност/пазарна цена
последно каква сума да напиша
#17 | 31.05.2018, 17:02
Публикации: 6403 / 1130
...в таблицата пише :цена на придобиване/балансова стойност/пазарна цена
последно каква сума да напиша
Цената на придобиване, която е балансова стойност, най-често :smile1:
#18 | 31.05.2018, 17:20
Публикации: 42 / 3
От няколко месеца попълвам тези таблици във връзка с ДДС за възстановяване.

Аз също. Неизменна част са от  всяко едно Искане за представяне на документи.
#19 | 01.06.2018, 14:40
Публикации: 30 / 2
Мерси,а защо в моята програма  балансовата стойност е отчетната /цена на придобиване /минус-начислените до момента амортизации,така са графите
а счетов амортизуема стойност е покупната
От нап а искат цената ,която е към момента на актива  ,т.е като се махне  амортизирането
Пример една кола 2008г струва 26000 лв а сега със сигурност не струва толкова
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група