Счетоводство на фондация с нестоп.цел

25.07.2016, 13:35 6734 5

25.07.2016, 13:35
Публикации: 169 / 3
здравейте, моля за съвет, дали има нещо по особено във воденето на счетоводство на сдружение с нестоп. цел?  на какъв вид договор трябва да бъде назначено лицето? благодаря ви предварително!
#1 | 25.07.2016, 13:39
Публикации: 4400 / 737
Кое лице?
#2 | 25.07.2016, 13:40
Публикации: 169 / 3
учредителя на фондацията.
#3 | 25.07.2016, 14:30
Публикации: 11974 / 2190
#4 | 05.08.2016, 17:41
Публикации: 34 / 3
Ако упражнява дейност има договор, ако не подписва една декларация и не го осигурявате.
http://ekspertis.bg/document/view/qanda/136941/0/.
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 3-3614 от 04.12.2012 г. - ОТНОСНО: Осигуряване на съдружник в неперсонифицирано дружество, който е определен за управител на дружеството
Публикувано на 05.04.2013
НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ
    ОТНОСНО: Осигуряване на съдружник в неперсонифицирано дружество, който е определен за управител на дружеството
Според изложеното в запитването задълженото лице е собственик и управител на ДЗЗД, в което съдружниците са общо двама. Същевременно е пенсионер за изслужено време и старост.
Във връзка с горното поставя се въпросът какъв е редът за осигуряването му в качеството на собственик и управител на посоченото дружество?
При така изложената фактическа обстановка с оглед разпоредбите на КСО (обн., ДВ, бр. 110/1999 г., посл. изм., ДВ., бр. 89/2012 г.), Закона за здравното осигуряване (ЗЗО, обн., ДВ, бр. 70/1998 г., посл. изм., бр. 60/2012 г.), Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица (НООСЛБГРЧМЛ, обн., ДВ, бр. 21/2000 г., посл. изм., ДВ, бр. 80/2012 г.) и Наредба № Н-8 на МФ за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхраняване на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица (Наредба № Н-8/2005 г. на МФ, обн., ДВ, бр. 1/2006 г., посл. изм., ДВ, бр. 68/2012 г.) изразяваме следното становище:
От представената фактическа обстановка не става ясно дали лицето има сключен договор за управление и контрол и определено възнаграждение за тази дейност. Предвид това и в съответствие с действащата нормативна уредба, изразяваме следното принципно становище:
Трудовата дейност е основна правопораждаща предпоставка за възникване на осигуряване и като общ принцип е изведена в чл. 10 от КСО. Задължението за осигуряване възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност по чл. 4 или чл. 4а, ал. 1 от КСО и за който са внесени или дължими осигурителни вноски и продължава до прекратяването й.
В този смисъл, за да възникне основание за осигуряване на собственика и управителя на учредено дружество по Закона за задълженията и договорите (неперсонифицирано дружество), той следва да упражнява трудова дейност в дружеството. Като упражняване на трудова дейност се приема всяко действие на собственика (съдружника) по повод функционирането на дружеството.
Собственикът на неперсонифицираното дружество се осигурява в зависимост от упражняваната трудова дейност в същото. Ако упражнява трудова дейност, която по своята същност е дейност по управление и контрол, за която има определено възнаграждение, същият се осигурява в това му качество, независимо дали възнаграждението е определено в нарочен договор или му се дължи въз основа решение на общото събрание или например е предвидено в договора за учредяване на дружеството.
В чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО е предвиден специален ред за осигуряване на изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества, едноличните търговци, неперсонифицираните дружества, както и синдиците и ликвидаторите. Осигуряването по този ред е за четирите фонда на държавното обществено осигуряване (ДОО): фонд „Пенсии”, фонд „Общо заболяване и майчинство”, фонд „Трудова злополука и професионална болест” и фонд „Безработица”, а за лицата, родени след 31.12.1959 г. - и за допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) в универсален пенсионен фонд. Осигурителните вноски се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или върху неначислените месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии съгласно Приложение № 1 към Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) за съответната година и върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход (чл. 6, ал. 3 от КСО).
Здравното осигуряване на лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО се осъществява по реда на чл. 40, ал. 1, т. 1 от ЗЗО върху дохода, върху който се дължат вноски за ДОО, определен съгласно КСО.
Необходимо е да се уточни, че за съдружника в неперсонифицирано дружество, който не е сключил договор за възлагане на управлението на дружеството и/или няма определено възнаграждение във връзка с управлението на дружеството, не съществува основание за осигуряване като изпълнител по договор за управление и контрол.
Управителят на дружеството може да извършва и друг вид трудова дейност в същото (положен личен труд, за който може да получава или да не получава възнаграждение) извън тази, регламентирана в неговите задължения и функции на управител. В този случай лицата съдружници попадат в кръга на задължително осигурените по чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО - т.е. като самоосигуряващи се лица.
Съгласно чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО лицата, които упражняват трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества, подлежат на задължително осигуряване за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт.
Задължението за осигуряване на самоосигуряващите се лица възниква от деня на започване или възобновяване на трудова дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване. Тези лица определят периода, за който подлежат на задължително осигуряване по КСО, с декларация, подадена в компетентната за лицето териториална дирекция на НАП. На основание чл. 1, ал. 2 от НООСЛБГРЧМЛ при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която са регистрирани като самоосигуряващи се лица, същите подават декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) до компетентната териториална дирекция на НАП, подписана от самоосигуряващото се лице, в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството.
За времето, през което извършват съответната дейност, самоосигуряващите се лица подлежат на задължително осигуряване изцяло за своя сметка във фонд „Пенсии” на ДОО и ДЗПО - универсален пенсионен, фонд за лицата, родени след 31.12.1959 г. На основание чл. 4, ал. 4 от КСО по свое желание те могат да се осигуряват и за фонд "Общо заболяване и майчинство". Осигурителните вноски се внасят по сметката на компетентната ТД на НАП на самоосигуряващото се лице поотделно за всеки месец, като в документите за внасянето им се попълва ЕГН, ЛНЧ или служебен номер, издаден от НАП на лицето.
Осигурителните вноски се дължат:
- авансово - върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със ЗБДОО за съответната година (чл. 6, ал. 7 от КСО);
- в окончателен размер - определен за периода, през който е упражнявана трудовата дейност през предходната година, въз основа на доходите (от дейността като самоосигуряващо се лице и за работа без трудово правоотношение), декларирани в справката към годишната данъчна декларация по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), който не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход и по-голям от максималния месечен осигурителен доход. Окончателната осигурителна вноска е в размера за фонд "Пенсии" и за ДЗПО в универсален пенсионен фонд (за лицата, родени след 31.12.1959 г.), като се дължи върху разликата между облагаемия доход от упражняване на съответната трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски през годината.
На основание чл. 4, ал. 6 от КСО лицата по ал. 3, т. 2 от същия член, на които е отпусната пенсия, се осигуряват по свое желание. Осигуряването им за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт или за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица е уредено като право, което може да бъде упражнено по тяхно желание.
Следва да се отбележи, че в ЗЗО липсва текст, аналогичен на разпоредбата на чл. 4, ал. 6 от КСО, относно здравното осигуряване на пенсионерите, които упражняват дейност като самоосигуряващи се лица. Поради това здравноосигурителните вноски се дължат от тези лица и когато получават пенсия.
Здравното осигуряване на лицата по чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО се осъществява по реда на чл. 40, ал. 1, т. 2 от ЗЗО - авансово върху месечен доход, който не може да бъде по-малък от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със ЗБДОО, и окончателно върху доходите (от дейността като самоосигуряващо се лице и доходите за работа без трудово правоотношение), получени през календарната година, съгласно справката към данъчната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ по реда на чл. 6, ал. 8 от КСО.
Лицата, които упражняват дейност на различни основания, подлежат на осигуряване за всяка една от тях, като осигурителните вноски се внасят върху осигурителен доход по всяка една от тях в поредността, определена с чл. 6, ал. 10 от КСО, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход за съответната година, по следния ред:
1. доходи от дейности на лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 от кодекса;
2. осигурителен доход като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители;
3. доходи за работа без трудово правоотношение.
Следва да се отбележи, че ако лицето като съдружник в неперсонифицираното дружество управлява същото по договор за управление и контрол срещу определено възнаграждение и същевременно полага личен труд в стопанската дейност на същото това дружество извън дейността си по управление и контрол и получава възнаграждение, за него ще възникне задължение за осигуряване и като самоосигуряващо се лице.
За самоосигуряващите се лица съществува и задължение да представят в компетентната териториална дирекция на НАП данни по чл. 5, ал. 4 от КСО (Декларация обр. № 1 и № 6) съгласно Наредба Н-8 на МФ от 2005 г. както следва:
- Декларация образец № 1 – представя се не по късно от 10 дни след внасяне на дължимите авансови вноски за месеца (чл. 3, ал. 1, т. 2, б. „а”).
- Декларация образец № 6 – подава се еднократно до 30 април за дължимите осигурителни вноски за предходната календарна година и задължителните осигурителни вноски върху осигурителен доход, формиран по реда на чл. 6, ал. 8 от КСО, от получени доходи за извършена дейност през минали години, различни от предходната (чл. 3, ал. 3, т. 2).
Както бе отбелязано и по-горе, основание за възникване на осигуряване е упражняването на трудова дейност. В този смисъл, ако лицето като съдружник и управител в неперсонифицирано дружество осъществява трудова дейност в дружеството, от значение за наличие на основание за осигуряване е видът на извършваната от него дейност и наличие на договорено или определено възнаграждение.

   Директор на Дирекция „ОУИ” – Велико Търново: (п)
#5 | 05.08.2016, 19:54
Публикации: 962 / 103
mi6lence, имайте предвид, че неперсонифицирано дружество и юридическо лице с нестопанска цел са различни неща.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група