Бизнесът ще трябва да наема само адвокати за консултиране, регистриране и подаване документи в институциите

29.06.2016, 11:35 33079 31

#20 | 29.06.2016, 11:35
Публикации: 1187 / 228
Отделен въпрос е, че поставен по този начин, Вашия въпрос е некоректен. Дори да се абстрахираме от нивото на българското средно и висше образование(което обаче ни най-малко не се отнася само до икономистите), се предполага, че поради характера на своето обучение и придобита професионална квалификация тези хора би трябвало да имат представа какво означават понятия като "актив", "пасив" и т.н... И съм убеден, че дори и в най-посредствената счетоводна кантора има човек, който е наясно с тях. 
Вие можете ли да гарантирате, че всеки адвокат знае какво означава примерно "структура на правната норма", "обективно и субективно право", "фактически състав"?
#21 | 30.06.2016, 10:14
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Очевидно и бизнесът не е много щастлив от готвените изменения. Направо е гневен.

От в. Сега: http://www.segabg.com/article.php?id=810884
"Новоизлюпени юристи замърсиха правното пространство и пишат нелепи закони, твърди изпълнителният председател на БСК Божидар Данев"
#22 | 30.06.2016, 10:42
Публикации: 144 / 13
Call - центърът на НАП ще трябва да се преобразува в адвокатско дружество, иначе няма да може да дава консултации :)
#23 | 30.06.2016, 11:23
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Всъщност, става въпрос, както е записано в чл. 24, ал. 1 от проекта, за дейност "по възлагане от клиент" каквато е на счетоводните кантори и външните счетоводители.
#24 | 30.06.2016, 13:08
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
 А могат ли всички счетоводни предприятия да гарантират ,че знаят какво е актив, пасив и т.н. Много добре знаем какви "специалисти" работят в т. нар . счетоводни предприятия. Приемал съм счетоводство от счетоводни къщи и ужасът е пълен за професионализъм изобщо не може да се говори.
Колега Vilis,
Това е най-ценният въпрос, и същевременно аргумент, който трябва да се зададе на правната комисия. Факт е, че съществуват „специалистите“, за които споменавате. Но, ако в счетоводната гилдия, която е получила системни икономически, счетоводни, данъчни и осигурителни знания, опит и образование, тези „специалисти“ ги има, какви следва да бъдат очакванията ни от хора, които нямат системни познания, опит и образование в посочените области?  :smile1:
Личното ми мнение е, че този закон няма да се приеме. Той е абсурден - както и да го погледнем. Хубавото в случая е, че всички сме заинтересовани лица, а това е много полезно при сезиране на редица институции.  :wink1:
Историята е мъдър учител, и ако слушаше българските адвокатски лобита, някой неща никога нямаше да се случат:
  • Фанцисканския монах Лука Пачоли нямаше да опише Венецианската счетоводна система, позната ни като „двустранно счетоводство“.
  • На инженер Франк Доналдсън Браун щяха да му забранят да мисли в икономически план, и като резултат - най-известният аналитичен модел, моделът на ДюПонт, нямаше да съществува.
  • Производителят на трактори Феручо Ламборгини нямаше да Lamborghini 350GTV. 
Разбира се, примерите могат да продължат.  :smile1:
#25 | 01.07.2016, 13:12
Публикации: 25 / 5
Просто ми стана смешно:
"Чл. 24, ал. 1 се изменя така:
(1) Упражняването на адвокатска професия е дейност по възлагане от клиент, която включва:
7. управление на имущество, пазене на описано или дадено в обезпечение имущество;"
Т.е. да разбирам ли, че адвокат ще прави инвентаризациите :wink1:
#26 | 01.07.2016, 13:38
Публикации: 632 / 23
Ами то не само инвентаризации- това може да се прежали, ама пазенето предполага да е пазач. Не е казано да организира пазенето.
#27 | 01.07.2016, 15:12
Публикации: 4367 / 719
Пазач = охранител. Следователно трябва да имат и лиценз по ЗЧОД. Но според мен е най-добре охраната да се извършва само от адвокати, м? :)
#28 | 02.07.2016, 15:36
Публикации: 25 / 16
Обръщам се към всички, които са против този законопроект да залеем Народното събрание с протестни писма до второто четене на същия. До кога адвокатите ще имат лоби, ще бъдат единни ,а ние
не ? До кога ще подценяват нашата професия ? Ние не сме само едни драскачи. Ние трябва също да имаме много добра подготовка, да познаваме една камара нормативни документи.В нашата професия се изисква много аналитично мислене.До кога ще позволяваме да омаловажават и недооценяват нашия труд?
#29 | 04.07.2016, 14:21
Публикации: 3 / 0
Съгласна съм с albeto64. Това, че има колеги, заради които трудът ни е доста обезценен, сега ще трябва да работим и за адвокатите.
#30 | 04.07.2016, 15:24
Публикации: 2 / 1
Ако счетоводната гилдия най - накрая се регламентира като такава и пояснявам какво имам в предвид  / всеки счетоводител да има регистрационен номер , т.е. да бъде разпознаваем от примерно "Регистър на счетоводителите" / , който номер да се издава на база изисквания , това с колегите които подбиват и обезценяват трудът на счетоводителя мисля че ще бъде сведен до тотален минимум.  Останалата част от този вечен проблем е въпрос на конкуренция и на потребности на пазара . Такъв тип регистър или агенция или каквото и да е,  със сигурност ще има по - голяма тежест в обществото по всички въпроси които касаят счетоводната професия като такава в най - различните й  аспекти, защото ще бъде облечена в законова рамка и ще придобие форма и вид така както са направили гилдията на адвокатите например  .  След това е възможно да се търси и мнение и становища по въпроси които биха облекчили бизнеса съвсем аргументирано от името на счетоводителите. Сега имат мнение "най-големите" примерно Счетоводни къщи и подобни организации , които всячески бранят постигнатото дотук , което не е хич малко разбира се . За мен оттам е редно да се постави началото на по - доброто съществуване на счетоводната професия. В свят където по силния "изяжда" по слабия е нормално в един прекрасен момент това да се случва и то просто да стане факт независимо кога ! Не ми се коментира пък колко е абсурдно предложението за изменение на Закона за адвокатурата във почти всичките му промени  - но той е точно на този принцип - огледала се акулата един път в жертвата си тя просто я гони докато не я изяде ! Затова уважаеми съграждани , икономисти и счетоводители е редно да се помисли доста сериозно върху въпроса :Как счетоводната професия да се превърне в "акула"? Просто един неангажиращ коментар!
#31 | 04.07.2016, 17:45
Публикации: 9299 / 1558
Ако счетоводната гилдия най - накрая се регламентира като такава и пояснявам какво имам в предвид  / всеки счетоводител да има регистрационен номер , т.е. да бъде разпознаваем от примерно "Регистър на счетоводителите" / , който номер да се издава на база изисквания , ....

Хайде пак темата за регистрация /сертификация/ на счетоводителите и за задължителното членство в професионална организация :(
Нами този въпрос го дъвкахме преди година-две и именно за това повечето колеги бяха против  проекта за нов ЗСч. Особено, ако е свързано с допълнителни изпити и т.н.
При приемането на ЗСч не се стигна до такива "изцепки". Да се надяваме, че здравият разум ще надделее и няма да се стигне до правния абсурд за всяко езно заявление или молба за тичаме до адвокат.

ПП Аз съм "за" някакъв регистър на счетоводителите имащи право да съставят ГФО. Но само по диплома и стаж, каквито са изискванията ан ЗСч.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група