Раждане в чужбина и подаване в НОИ

10.03.2016, 16:50 4656 2

10.03.2016, 16:50
Публикации: 4 / 0
Здравейте, бих се радвала ако ми помогнете със следния казус:
Имам служителка, която роди в Германия.
Болничният, който е за 45 дни преди раждане е издаден от България.
Донесоха ми легализирани преводи на акт за раждане или както е по тяхното- регистрация на раждане,удостоверение за настаняване в болнично заведение и акт за сключен граждански брак.
Въпроса ми е оттук натам как се подава в НОИ, като нямам болничен лист, който се издава при раждане?
Благодаря предварително!
#1 | 13.03.2016, 00:38
Публикации: 1 / 0
Здравейте,
Във връзка със зададения въпрос ще ви копирам отговор на НОИ, който получих на 26.02.2016 г. с идентично питане. Аз съм самоосигуряващо се лице и ще раждам в чужбина, в момента съм в отпуск за отглеждане на малко дете до 2 г. възраст, но той ще бъде прекратен от раждането на 2-рото ми дете. Запитването , което отправих към НОИ е за необходими документи, ред и срокове за подаване. Мисля, че съдържа отговор на вашето питане изцяло:

"Когато раждането на детето настъпи в държава членка на ЕС е необходимо да Ви се издаде удостоверение / болнични листове или друга медицинска документация/ по реда и формата, предвидени в законодателството на съответната държава, от които следва да се види неработоспособността и вероятната продължителност / във вашия случай  раждане/.    
Съгласно чл. 44 ал. 1 от НПОПДОО "Удостоверенията за неработоспособност, издадени в друга държава, с която Република България прилага европейските регламенти и международни договори в областта на социалната сигурност  се представят от осигурителите - самооситуряващите се лица  в съответното ТП на НОИ".
Удостоверението по ал. 1, заедно с удостоверение по образец  съгласно Приложение  № 9, в което не се попълва номер на болничен лист се  представят на хартиен носител.

Във връзка с  чл. 12 от  НПОПДОО " Удостоверенията съгласно приложение № 9 с данни относно правото на парично обезщетение се представят в съответното ТП на НОИ до 10-то число на месеца, следващ месеца,  през който е издаден болничния лист".
Относно питането Ви за данните в Декларация обр. 1 от датата на придобиване на правото за обезщетение  за бременност и раждане, следва дните  да се посочват в т. 16.2 / дни във временна неработоспособност поради бременноост и раждане/.".

Надявам се това да е достатъчно, много подробно прочетете цитираните членове, съдържат цялата необходима информация.

Бих помолила да коментирате или ми пишете на личната електронна ми ел. iimaria04@yahoo.com,  след като подадете документите на служителката, тъй като в запитването ми не са отговорили на въпрос за  документа, който издава болничното заведение в страната членка на ЕС и въз основа на който ще се заплати обезщетението за бременност и раждане, за какъв срок важи и необходим ли е 3-ти болничен лист ( от педиатър за 48 дни  или остатъка до 135) ... тъй като предполагам и вашата служителка няма да е в БГ за този болничен лист.

Ако имате допълнителни въпроси за съпътстващите приложения, за които бих могла да отговоря съм на разположение.

#2 | 14.11.2017, 18:46
Публикации: 285 / 9
Здравейте,
И аз ще се радвам да отговори някой по-запознат за документите, които се подават и по горните въпроси.

Благодаря!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група