Закриване ЕТ с дейност/ без дейност

08.12.2011, 15:58 27712 3

08.12.2011, 15:58
Публикации: 530 / 19
Здравейте колеги :)

До сега не съм закривала фирма, та за всичко си има първи път.
Ще закривам 2 бр ЕТ-та на познати. Направихме пълномощни да ги поредставлявам, разписвам за де що ще трябва, нотариално заверени, дадоха си ми печатите и така тръгвам по мъките. Пререгистрирах ги в ТР, минала е пререгистрацията и сега се тръгва към НОИ и НАП. Пиша какво знам по въпроса и се оставям във вашите ръце, така че да се получи една хубава тема и когато на някой колега му се наложи да закрива ЕТ да я прочете и да му е ясно всичко. / в една тема в друг раздел съм прикрипила заявлението за НОИ и уведомлението за НАП/:

1. Пререгистрация в ТР - напълно безплатна и безболезнена :)
2. Удостоверение по чл.5, ал.10 от Кодекса за социално осигуряване. - от НОИ
3. Удостоверение за уведомяване на териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП) по чл.77, ал.1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК)

Първото необходимо удостоверение се издава от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) по седалището на ЕТ. То удостоверява, че при прекратяване на дейността на фирмата на ЕТ, която няма правоприемник, едноличният търговец е предал разплащателните ведомости, трудовите договори, заповедите за назначаване и преназначаване, заповедите за ползван неплатен отпуск над 30 работни дни, както и заповедите за прекратяване на трудови правоотношения.
това удостоверение е с валидност 60 дни.

Едната фирма е създадена  1990 г. да е имала дейност 1995-1997 и после 2000-2001 г. има някакви ведомости ще ги погледна. Не знам подавана ли е Д.1 или не...въобще в какво състояние е. Предполагам че ТД, заповеди и други тантиеми няма да има.

Другата си е класика в жанра - никога не е имала дейност и е чиста като момина сълзица :).


За издаване на второто удостоверение едноличният търговец трябва да се обърне към териториалната дирекция на НАП по местонахождение на седалището на фирмата. Дирекцията на НАП издава на търговеца удостоверението и изпраща служебно на Агенцията по вписванията съобщение за наличието или липсата на задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски. Едноличният търговец трябва да уведоми териториалната дирекция на НАП за предстоящото заличаване не по-късно от 7 дни преди подаване на документите за заличаване в Търговския регистър. Представянето на това удостоверение от едноличния търговец при заличаването е задължително условие за разглеждането на заявлението му в Търговския регистър.

Обърнете внимание, че чл. 77 ДОПК беше променен с ДВ бр. 14 от 15.02.2010 г чрез Закон за изменение и допълнение на Данъчно-оси¬гурителния процесуален кодекс. В § 2. Член 77 се изменя така:
„Уведомяване при прекратяване, прехвърляне и преобразуване на предприятие
Чл. 77. (1) В случаите на заличаване на едноличен търговец от търговския регистър, както и при прекратяване на юридическо лице – търговец, прехвърляне на предприятие по чл. 15 от Търговския закон или при преобразуване по реда на глава шестнадесета от Търговския закон търговецът уведомява териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по седалището на търговеца преди подаване на съответното заявление за вписване на подлежащото на вписване обстоятелство. Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите издава на търговеца удостоверение за уведомяването в срок до 60 дни от постъпване на уведомлението.
(2) Удостоверението за уведомяване на териториалната дирекция се прилага към внесеното в Агенцията по вписванията заявление за вписване и е условие за разглеждането му."

Към заявлението за заличаване /А1/ освен двете удостоверения се прилага и вносна бележка за платена държавна такса. За заличаване на ЕТ тя е в размер на 30 лв.


Така питането ми е да не изтърва някое от удостоверенията едновременно ли да ходя в НОИ и НАП да подавам каквото трябва или да подам първо в НОИ и после в НАП.
Обаждах се, че да видят по булстат какво е дереджето на тая фирма, която е имала дейност някога си, за да подготвя каквото трябва и да не правя празни ходове ди НОИ. Другата седмица ще разговарям с ревизьора да видим там какво е положението.

На всички отзовали се благодаря предварително  :air_kiss:
#1 | 08.12.2011, 16:29
МамаБожка
Май няма друго, ама ето ти за всеки случай  и това. По т.1 има спор дали да се пререгистрира или не, като аз съм за пререгистрацията.

1. Пререгистрация на ЕТ в Агенция по вписванията – в случай, че все още не е пререгистриран.
 
2. Подаване на заявление-декларация съгласно изискванията на чл. 5 ал. 10 от КСО.
Изискванията гласят, че при прекратяване на дейността на осигурителите, които нямат правоприемник, разплащателните ведомости се предават в съответното териториално поделение на НОИ, освен ако в закон не е определен друг ред за съхраняването им. Към разплащателните ведомости се прилагат и трудови договори, заповеди за преназначаване, заповеди за ползван неплатен отпуск над 30 работни дни, заповеди за прекратяване на трудови или служебни правоотношения. Когато прекратяването на дейността на осигурителя се извършва със съдебно решение за заличаване, удостоверението за предаване на ведомостите, издадено от териториалното поделение на НОИ, е задължително условие за постановяване на решението.
 
Трябва да се подготвят и предадат в архива на Националния осигурителен институт всички необходими документи, свързани с трудово-правните отношения, съгласно „ИНСТРУКЦИЯ № 5 от 30.06.2005 г. За приемане и съхранение на разплащателните ведомости на прекратени осигурители без правоприемник”.
 
В срок до 30 дни от НОИ ще Ви определят дата, за приемане в архива, като процедурата е тромава и отнема 2-3 месеца.
 
В случай, че търговеца е нямал наети служители на трудов договор, удостоверението се изготвя бързо.
 
3. Подаване на уведомление по чл. 77 от ДОПК /Уведомяване при прекратяване, прехвърляне и преобразуванена предприятие/ в Териториална дирекция на НАП по седалището на търговеца. Срока е не по-късно от 7 дни преди подаване на съответното заявление за вписване на подлежащото на вписване обстоятелство. ТД на НАП издава на търговеца удостоверение за уведомяването и изпраща служебно на Агенцията по вписванията съобщение за наличието или липсата на задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски при условията и в срока по чл. 87, ал. 6. Удостоверението се прилага към заявлението за вписване.
 
С други думи, най-добре е да се подаде уведомлението до НАП след като е приключила процедурата по издаването на архива в НОИ. При подаването на уведомлението се издава удостоверение с входящ номер, което е необходимо за вписване на заличаването на ЕТ. Самото удостоверение за липса или наличие на задължения се изпраща по служебен ред от НАП в Агенция по вписванията.
 
Преди да се подаде заявление А1 за заличаване на Едноличен търговец, трябва да се изчака удостоверението за липса или наличие на задължения да се появи в сайта на Агенцията по вписванията. Ако в него има вписани някакви задължения, те трябва да се погасят, за да се продължи процедурата по заличаване на ЕТ.
 
4. Подаване на заявление А1 за заличаване на ЕТ – заявлението се попълва с данните на ЕТ и данните назаявителя, като в самото заявление се отбелязва отметка за заличаване на търговеца.
 
5. Към заявлението се прилагат:
- Удостоверение от НОИ по чл. 5 ал. 10 от КСО;
- Удостоверение от НАП за подадено уведомление по чл. 77 от ДОПК;
- Декларация по чл. 13 ал. 4 от ЗТР;
- Декларация по чл. 13 ал. 5 от ЗТР – прилага се само в случай, че заявлението се подава от приносител.
- Ако заявлението се подава от приносител, различен от заявителя, трябва да има нотариално заверено пълномощно от заявителя, а заявление А1 също трябва да бъде с нотариална заверка на подписа на заявителя.
- Уведомление по чл. 77, ал.1 от ДОПК;
- Заявление-декларация по чл. 5 ал. 10 от КСО.
 
#2 | 08.12.2011, 16:45
Публикации: 530 / 19
Не знам какво ще рече това служебно заличаване, като се обаждах в НАП и на тях не им е известно. Но за ООд и ЕООд разбрах, че на собствениците ще им излезне солено около 1000 лв, че може и повече. Аз съм за пререгистрацията и задвижване на процедурата по заличаването на ЕТ-то. Нито такса за пререгистрация, нито отчети се публикуват че да се дават 50 лв, единствено едни 30 лв при заличаването, но поне ти е мирна главата, че всичко е минало и нямаш никакви ангажименти с тази фирма.

така за НАП питането ми, подавам си уведомлението по чл. 77 от ДОПК - и кога се уведомлява ТР в 7 дневен срок? Тука малко не схванах / имам тук таме руси кичури естествени/

След като подам удостоверението от НАП издават удостоверение за липса на задължение, което придвижват служебно към ТР и аз в 7 дневен срок подавам в ТР комплекта който си описала за да задвижа процедурата да продължи. Тия 7 дена са ми важни кога са да не ги изтърва.
Сега правя сухите тренировки ;D
#3 | 08.12.2011, 16:53
МамаБожка
За дружествата е малко по сложно, че сигурно ще има заличител, дето трябва да се храни и пои, докато при ЕТ какъв заличител да има? Предполагам и там заличаващата черта ще струва нещо, ама колкото и да струва няма да иска ядене и пиене ;D
може би там /при ЕТ/ ще стане-драс една черта, дай 200 лв :P
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група