НАП предотврати опит за фиктивен износ на 13 тона фалшив кашкавал

24.02.2016, 11:03 5521 0

24.02.2016, 11:03
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Звеното „Фискален контрол“ в НАП пресече опит за фиктивен износ на 13 тона имитиращ продукт с растителни мазнини. При проверка на камион, превозващ фалшивия кашкавал, фискалните инспектори установяват, че има несъответствие между количеството на стоката, натоварена в автомобила и посоченото във фактурата и другите придружаващи документи. Оказва се, че от камиона липсват 13 тона от продукта, който по документи е описан като български кашкавал на стойност 110 000 евро. Продукцията била предназначена за Гърция.

След като установяват несъответствие между декларираните и действителните количества от фалшивия кашкавал, инспекторите извършват допълнителни проверки и откриват скрити документи, в които са посочени реалните количества на превозваната стока. В тези книжа са описани и реалните фирми получатели на продукцията, които се различават от посочените в официалните документи, представени на инспекторите от „Фискален контрол“ при проверката. Освен това стоката в тези скрити документи е посочена като продукт с растителни мазнини.

Инспекторите на „Фискален контрол“ продължават работата си, иззели са стоката и са уведомили Българската агенция по безопасност на храните. Със случая са запознати и органите на досъдебното производство и Прокуратурата.

Фиктивният износ е една от най-често срещаните схеми за измами с ДДС. При нея търговец изнася стоката само „по документи“, като в същото време ползва данъчен кредит. Междувременно продуктите се реализират на вътрешния пазар, обикновено без платежни документи и в хазната не се внасят дължимите данъци .

От началото на 2016 г. фискалните агенти на НАП са извършили 43 847 проверки на транспортни средства, като на 11 743 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени 173 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група