Касус по ДДС при продажба на предприятие по чл.15 от ТЗ

07.12.2011, 16:56 17789 5

07.12.2011, 16:56
Публикации: 186 / 38
Имам казус, който не мога да разреша сама.
Мой клиент има ЕТ - регистрирано по ДДС. От две години ЕТ не осъществява дейност. Дейността се осъществява от ООД на същия собственик и дъщеря му. Подавана е нулева декларация по ДДС за ЕТ .
В момента тече процедура по чл. 15 от ТЗ - продава се ЕТ на ООД със заличаване на предприятието на ЕТ.  Продажбата се налага, защото в ЕТ е основната сграда,  в която се осъществява дейността на ООД.  Предстои реконструкция на сградата.  Продажбата по чл. 15 не е сделка по ДДС  и затова предпочетохме този вариант, отколкото продажбата на самата сграда. Баланса, по който е осъществена сделката по чл.15 от ТЗ е към 31 октомври 2011 г.  Самата сделка е изповядана пред нотариус на 2 декември, очакваме вписването на сделката.
Сега по повод на месечната за ноември обработка на документите, на днешна дата, получавам фактури на името на ЕТ, издадени от общината и от Енергото с дата 28 ноември по повод разрешителни за   строежа - за реконструкцията на сградата. Варианта да се анулират фактурите, и да се издадат нови на името на ООД но през декември отпада - контрагентите не се съгласиха.  Възникналите въпроси, с които не мога да се справя са:
Ако осчетоводя  тези фактури в ЕТ, ЕТ ще има справка-декларация по ДДС с данък за въстановяване за м.ноември.  Не мога да префактурирам  разходите на ООД, защото ООД през ноември все още няма сграда. Доколкото продажбата по чл. 15 от ТЗ е прехвърляне на права, задължения и фактически отношения,  издадените разрешителни за строеж на ЕТ се прехвърлят на ООД. Обаче през следващите 2 данъчни периода ЕТ вече ще е заличено и няма да има дейност. Да считам ли, че процедурата по приспадане на данъчния кредит от тези фактури ще продължи да  тече в ООД ? И кой ще е началният период на процедурата - ноември, когато възниква данъчния  кредит в ЕТ, или декември, когато е осъществена продажбата ?  Има ли още нещо, което изпускам  - съставянето на някакви допълнителни документи, или процедура някаква ? Ако има писмо или указание на НАП в тази връзка - моля да ми го предоставите.
Другият въпрос е, че в ЕТ ще има направен един разход, който не е включен в цената на продажбата. Има ли някакви рискове, с които трябва да се съобразя ?
По повод заличаването на ЕТ - имам ли ангажимент по прекратяване на регистрацията по ДДС?  Има ли някакъв срок за подаване на данъчна декларация на физическото лице на заличеното ЕТ?
#1 | 07.12.2011, 17:52
МамаБожка
На първо време ЕТ и ООД носят солидарна отговорност през следващите 6 месеца след сделката. Момента с цената е важен, защото тя зависи от пазарните условия, а активите на ЕТ трябва да бъдат заприходени в ООД по справедлива стойност и оценката се извършва от лицензиран оценител, за да се формира положителна или отрицателна репутация. Необходимо е бързо приключване на ЕТ, тъй като баланса и оборотката се прилагат към договора за сделката.
Продажбата по чл. 15 от ТЗ всъщност е продажба на права, задължения и фактически отношения, които се установяват в по продължителен срок от време. Виж и стандарта за бизнескомбинации.
Ето ти едно становище на НАП по случая
……..
3_ 3268 ОТ 10.07.2009 Г. ОТНОСНО ДАНЪЧНО ТРЕТИРАНЕ ПРИ ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕ НА ЕДНОЛИЧЕН ТЪРГОВЕЦ
________________________ ________________
НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ
3_ 3268/10.07.2009 г.
 ЗДДФЛ, чл. 26, ал. 1, чл. 33, ал. 11, чл. 77
 ЗКПО, чл. 15
 ЗДДС, чл. 10,132,чл. 107, т. 3, чл. 108,ал. 1, т. 1, чл. 109                                             
Относно: данъчно третиране при прехвърляне на предприятие на едноличен търговец
Според изложеното в запитването ще се извърши прехвърляне на предприятието на едноличен търговец, регистриран по ЗДДС наеднолично дружество с ограничена отговорност, което не е регистрирано по ЗДДС, като собственикът на капитала е физическото лице, регистрирано като ЕТ. Във връзка с това са поставени следните въпроси:

1. Възможно ли е безвъзмездно прехвърляне на ЕТ в случай, че същият притежава ДМА - сграда?
2. По каква цена се прехвърлят притежаваните ДМА – по данъчна оценка, отчетна стойност, продажна цена или друго, като се има предвид, че има свързаност между лицата?
3. Правоприемникът регистрира ли се автоматично при прехвърлянето по ЗДДС?
4. Отчуждителят кога се дерегистрира по ЗДДС – автоматично при прехвърлянето или трябва да бъде заличен?
   
При така изложената фактическа обстановка с оглед разпоредбите на ЗДДС /обн. ДВ бр.63 от 04.08.2006 г., посл. изм. ДВ бр. 23 от 27 март 2009 г./, ППЗДДС /обн. ДВ, бр.76 от 15.09.2006г., посл. изм. ДВ, бр.4 от 16.01.2009 г./, ЗКПО /обн. ДВ бр.105 от 22.12.2006г., посл. изм. ДВ бр. 35 от 12.05.2009 г./ и ЗДДФЛ /обн. ДВ бр.95 от 24.11.2006г., посл. изм. ДВ бр. 41 от 02.06.2009 г./  изразяваме следното становище:

1. Данъчно третиране по ЗДДФЛ и ЗКПО:
Данъчното третиране на доходите от прехвърляне на предприятие на едноличен търговец е уредено в ЗДДФЛ в зависимост отначина, по който е осъществено прехвърлянето - без заличаване на едноличния търговец от търговския регистър или със заличаване наедноличния търговец от търговския регистър.

На основание чл.26, ал.1 от ЗДДФЛ при прехвърляне на предприятието на едноличния търговец без заличаване на едноличниятърговец от търговския регистър финансовият резултат от прехвърлянето се включва при определянето на облагаемия доход отстопанската дейност като едноличен търговец. Съгласно същата разпоредба, облагаемият доход от стопанска дейност катоедноличен търговец е данъчната печалба, формирана по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Доходите от прехвърляне на предприятието на едноличния търговец със заличаване на едноличния търговец от търговския регистър са в обхвата на доходите от прехвърляне на права или имущество. Съгласно чл. 33, ал. 11 от ЗДДФЛ облагаемият доход припрехвърляне на предприятието на едноличния търговец със заличаване на едноличния търговец от търговския регистър е положителната разлика между определената с договора продажна цена и собствения капитал на предприятието. По смисъла на ЗДДФЛ "собствен капитал на предприятието" е „разликата между балансовата стойност па активите и балансовата стойност на пасивите напредприятието" (§ 1, т.32 от ДР). На основание чл. 11, ал. 4 от ЗДДФЛ доходът от прехвърлянето на предприятието се смята за придобит на датата на съдебното решение за прехвърлянето със заличаване на едноличния търговец.

Съгласно чл.50 във връзка с чл.14, ал.1 ЗДДФЛ придобитите през данъчната година доходи от прехвърляне на права или имущество се декларират в годишната данъчна декларация и се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа.

Съгласно чл.77 от ЗДДФЛ  при определяне на задълженията на лицата по този закон в случаите на сделки между свързани лица, насделки, сключени при условия, чието изпълнение води до отклонение от данъчно облагане и прилагане на пазарни цени, трансфери, свързани с определена база, както и за лихви по финансов лизинг, се прилагат съответно разпоредбите за предотвратяване наотклонението от данъчно облаганe предвидени в ЗКПО.

Данъчното третиране на сделки между свързани лица е регламентирано с разпоредбата на чл. 15 от ЗКПО. Същата постановява, че когато свързани лица осъществяват търговските и финансовите си взаимоотношения при условия, които оказват влияние върху размера наданъчния финансов резултат, отличаващи се от условията между несвързани лица, данъчният финансов резултат се определя и се облага с данък при условията, които биха възникнали за несвързани лица. Това означава, че взаимоотношенията между свързаните лица следва да са подчинени на пазарни принципи, на които обичайно се подчиняват взаимоотношенията между несвързаните лица. Следователно за данъчни цели сделките между свързани лица се третират по пазарни цени.

В § 1, т. 14 от ДР на ЗКПО е определено, че "Пазарна цена" е цената по смисъла на    § 1, т. 8 от допълнителните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и това е „сумата без данъка върху добавената стойност и акцизите, която би била платена при същите условия за идентична или сходна стока или услуга по сделка между лица, които не са свързани”.

В § 1, т. 10 от ДР на ДОПК са регламентирани методите за определяне на пазарните цени, които са:
1. методът  на  сравнимите  неконтролирани  цени  между  независими търговци;
2. методът  на пазарните цени,   където   обичайната   пазарна   цена   е цената, използвана  в процеса на продажба на стоки и услуги в непроменена форма на независим партньор, намалена с разходите на търговеца и с обичайната печалба;
3. методът на увеличената стойност, при който обичайната пазарна цена се определя, като себестойността на продукцията се увеличи с обичайната печалба;
4. методът на транзакционната нетна печалба;
5. методът на разпределената печалба.

С Наредба № Н-9 от 14.08.2006 г. на Министъра на финансите се уреждат редът и начините за прилагане на методите за определяне напазарните цени между свързани лица за целите на данъчното облагане, когато свързани лица осъществяват търговските и финансовите си взаимоотношения при условия, отличаващи се от условията между несвързани лица.

При определяне на пазарните цени за целите на ЗКПО данъчнозадължените лица стриктно следва да се придържат към използване именнона някой от изброените методи за определяне на пазарни цени. В Наредба № Н-9 от 14.08.2006 г. е определено при какви условия кой метод може да бъде ползван, като е допустимо едновременно прилагане на два или повече метода (чл. 10 от наредбата) в случаите, когато самостоятелното прилагане на методите не води до резултат, отразяващ обичайните търговски и финансови взаимоотношения между независими лица при съпоставими условия. Съгласно чл. 65 от Наредбата, за целите на определяне на пазарните цени при необходимост могат да се ползват и оценки на лицензирани оценители и заключения на вещи лица.
2. Данъчно третиране по ЗДДС:
По силата на чл. 132, ал. 1 от ЗДДС на задължителна регистрация подлежи лице, което на основание чл. 10, ал. 1 придобие стоки и услуги от регистрирано по ЗДДС лице.

В чл. 10, ал. 1, т. 2 от ЗДДС е посочено прехвърляне на предприятие по реда на чл. 15 или 60 от Търговския закон.
В разпоредбата на чл. 132, ал. 2 от ЗДДС е указан реда за регистрацията от придобилото предприятието лице, а именно чрез подаванена заявление в 14-дневен срок от вписване на обстоятелството по чл. 10, ал. 1 в търговския регистър.

За дата на регистрация в случаите по чл. 132, ал. 1 от ЗДДС се счита датата на вписване на съответното обстоятелство по чл. 10, ал. 1 в търговския регистър.

Съгласно изричната разпоредба на чл. 10, ал. 2 от ЗДДС при прехвърляне на предприятие по реда на чл. 15 от ТЗ лицето, което получава стоките или услугите, е правоприемник и на всички права и задължения по този закон във връзка с тях, включително на правотона приспадане на данъчен кредит и на задълженията за извършване на корекция на ползвания данъчен кредит.

Прекратяване на регистрацията (дерегистрация) по ЗДДС е процедура, въз основа на която след датата на дерегистрация лицето няма право да начислява данък и да приспада данъчен кредит.

Съгласно чл. 107, т. 3 от ЗДДС  основание за задължителна дерегистрация е заличаването на едноличния търговец от търговския регистър, освен ако физическото лице подлежи на задължителна регистрация по реда на чл.96, ал. 1 за облагаемия оборот за извършените от него доставки, представляващи независима икономическа дейност, или ако са налице основанията по чл. 108, ал. 2 отзакона.

На основание чл. 109, ал. 1 от ЗДДС следва да се подаде заявление за дерегистрация в компетентната териториална дирекция на НАП в 14-дневен срок от настъпване на съответното обстоятелство по чл. 107 от закона. В съответствие с чл. 77, ал. 3 от ППЗДДС към заявлението за прекратяване на регистрацията се прилага и копие от съдебно решение, удостоверяващо възникването наобстоятелствата за прекратяване на регистрацията.

Следва да се посочи, че с нормата на чл. 107, т. 3 от ЗДДС изрично е уреден въпроса за извършваната от физическото лице независима икономическа дейност. В случаите, когато физическо лице подлежи на вписване в специалния регистър по реда на ЗДДС, независимо в какво юридическо качество то осъществява независима икономическа дейност- търговец, селскостопански производител, свободна професия, частен съдебен изпълнител и т.н., за целите на облагането с ДДС данъчно задължено лице е физическото лице и съответно физическото лице е правният субект, който подлежи на регистрация по ЗДДС. В този смисъл е и разпоредбата на §1, ал. 2 от ДР наППЗДДС, според която физическите лица са длъжни да се идентифицират за целите на закона с получения при регистрацията си идентификационен номер по ДДС за всички извършвани от тях доставки, представляващи независима икономическа дейност. Следователно дерегистрация не се извършва само въз основа на заличаването на едноличния търговец от търговския регистър, а следва да се имат предвид и другите извършвани от физическото лице дейности, като при наличие на съответния оборот, дерегистрация не се извършва.

В случаите, когато физическо лице получи при регистрацията си идентификационен номер по ДДС в качеството си на едноличентърговец и впоследствие се заличи от търговския регистър и за него не са налице основанията за дерегистрация по закона съгласно гореизложеното, лицето е длъжно да се пререгистрира, като за него идентификационен номер по ДДС е единният граждански номер, съответно личният номер на чужденец, пред който е поставен знакът "ВG" (§ 1, ал. 4 от ДР на ППЗДДС).

Пререгистрацията по § 1, ал. 4 от ДР на ППЗДДС се извършва в 14 - дневен срок от вписване на съответното обстоятелство в търговския регистър чрез подаване на писмено уведомление до съответната териториална дирекция на НАП, като за дата на пререгистрация се счита датата на вписване на съответното обстоятелство в търговския регистър.

В случай, че едноличният търговец не бъде заличен от търговския регистър, не  възниква задължение за подаване на заявление за дерегистрация по ЗДДС, но е налице правна възможност за дерегистрация по избор съгласно чл. 108, ал. 1, т. 1 от ЗДДС при спадане наоблагаемия оборот за последните 12 месеца преди текущия под 50 000 лв. В този случай лицето има възможност да избере кога да подаде заявление за дерегистрация до компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.
 
Източник: НАП
 


#2 | 12.12.2011, 14:43
Публикации: 186 / 38
Да продължа с моите неизяснени въпроси относно продажбата.
Сега предстои ДЕрегистрация по ДДС.  Да отбележа - предприятието продадено - фирмата останала.  Някой по трасето нещо пропуснал.
Договора за продажба е подписан на 11.11.2011 г
Подписите пред  нотариус положени  на 02.12.2011
В агенцията по вписванията на 08.12.2011  г
Към коя дата и кой документ ми дава право  и основание да прехвърля активите на продаваното предприятие и да зануля оборотната ведомост ?
#3 | 12.12.2011, 17:51
МамаБожка
ООД-то, което е изкупило ЕТ-то има ли регистрация по ДДС?
#4 | 13.12.2011, 08:09
Публикации: 186 / 38
Да.
#5 | 13.12.2011, 21:05
МамаБожка
От датата на прехвърлянето/заличаването/ на ЕТ ти тече 14 дневен срок за дерегистрацията на ЕТ..
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група