ПОЛЗВАНЕ НА ОТПУСК ЗА ОБУЧЕНИЕ БЕЗ ОТКЪСВАНЕ ОТ РАБОТА

05.12.2011, 14:23 32181 2

05.12.2011, 14:23
Публикации: 3145 / 253
ПРОЦЕДУРА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ОТПУСК ВЪВ ВРЪЗКА С ОБУЧЕНИЕ БЕЗ ОТКЪСВАНЕ ОТ РАБОТА
Гошо Мушкаров - д-р по икономика
  1. Приложима нормативна уредба
* Кодекс на труда - чл. 160, чл. 228, ал. 1, чл. 169 - 171а
* Наредба за работното време, почивките и отпуските (НРВПО) - чл. 51 - 53
* Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения (НДДТВ) - § 1 - 7 от Допълнителните, преходни и заключителни разпоредби

2. Цел на процедурата
Да опише нормативната уредба и реда за законосъобразно ползване на платените и неплатените отпуски във връзка с кандидатстването за обучение, с обучението в средни и висши учебни заведения и за докторантура, както и за завършване на обучението без откъсване от работа.

3. Страни по процедурата
Работник/служител и работодател. (Обяснението на двете категории е представено в Процедурата за сключване на трудовия договор)

4. Осъществяване на процедурата

а) Обща характеристика на отпуските за обучение без откъсване от работа
В съответствие с чл. 169 - 171а от КТ работникът/служителят има право със съгласието на работодателя за обучението да ползва платени и неплатени отпуски за обучение без откъсване от производството (включително докторантура) за приемен изпит в учебно заведение и за завършване на обучението. Тази правна възможност се поражда със създаването на трудовото правоотношение и реализирането й не е предпоставено от изискване за минимален трудов стаж или за ползване на друг вид отпуск.
Отпуските за обучение се характеризират със следните особености:
* Това са целеви отпуски, предоставяни само на определена категория работници/служители - учащи се без откъсване от производството (задочно, вечерно и дистанционно, включително свободна докторантура). Отпуските се ползват само за определената цел, не могат да бъдат отлагани за следваща учебна година и не подлежат на обезщетяване, ако не бъдат използвани изцяло.
* Отпуски за обучение могат да се ползват само за учебни заведения, признати по Закона за висшето образование или Закона за народната просвета. Без значение е статутът на учебното заведение - държавно или частно.
* Ползването на отпуски за обучение изисква предварителното съгласие на работодателя за обучение на работника или служителя без откъсване от производството. Веднъж дадено, това съгласие не може да бъде оттеглено.
* Всички отпуски за обучение се признават за трудов стаж. През време на платените отпуски работодателят плаща на работника/служителя възнаграждение, определено по реда на чл. 177 от КТ.
Отпуските за обучение са няколко вида. Тяхното ползване става по следните процедури, които имат общи елементи.

б) Размери на отпуските за обучение
* Отпуск за кандидатстване в средно или висше училище, приемането в което става с изпит (чл. 170, ал. 1-3 от КТ). При наличие на съгласие от работодателя отпускът е 6 работни дни за кандидатстване в средно училище и 12 дни - при кандидатстване във висше учебно заведение или за докторантура. Ако не е получил съгласието на работодателя, работникът/служителят има право на неплатени отпуски в половината от тези размери. Също в намалени наполовина размери са отпуските на работниците/служителите, кандидатствали със съгласието на работодателите, но неприети в предходната учебна година.
* Отпуск за обучение без откъсване от работа. При наличие на съгласие от работодателя работникът/служителят може да ползва платен отпуск за обучение в размер по 25 работни дни за всяка учебна година, както и 30 дни платен отпуск за подготовка и явяване на зрелостен изпит, на държавен изпит, за разработка и защита на дипломна работа или дипломен проект (чл. 169, ал. 1 - 3 от КТ). За всяка учебна година лицето може да ползва и до 20 работни дни неплатен отпуск (чл. 171, т. 1 от КТ). Освен това има право и на неплатен отпуск в размер до 30 работни дни за държавен изпит, дипломна работа и защита в средно учебно заведение и на 4 месеца във висше учебно заведение (чл. 171, ал. 1, т. 1 - 3 от КТ). Ако не е получил съгласието на работодателя, работникът/служителят има право на неплатен отпуск за обучение до 10 работни дни за всяка учебна година (чл. 171, ал. 2 от КТ).
* Отпуск за докторантура. За подготовка със съгласието на работодателя на докторантура за званието "доктор" работникът или служителят има право на платен отпуск в размер до 6 месеца, а за "доктор на науките" - до 12 месеца (чл. 169, ал. 4 от КТ), както и на неплатен отпуск в размер до 4 месеца (чл. 171, ал. 2 от КТ).

в) Процедура за ползване на отпуск за обучение
Процедурата за ползване на отпуск за обучение е следната:
* Работникът/служителят подава до работодателя молба да му бъде дадено съгласие да кандидатства или да се обучава в съответното учебно заведение, респективно - да подготвя дисертационна работа.
* Работодателят по своя преценка дава, респективно отказва да даде съгласие по отправената молба. И съгласието, и отказът са писмени и поименни, тъй като пораждат определени права и задължения за страните.
* Работникът/служителят най-малко 7 дни предварително уведомява писмено работодателя за датите на ползване на отпуска независимо от вида и продължителността му. Уведомлението трябва да съдържа определени реквизити, като основанието за ползване на отпуска (подготовка и явяване на изпити, присъствие на учебни занятия и т.н.), начална дата и продължителност на отпуска.
* Към уведомлението работникът или служителят прилага документ от съответното учебно заведение, удостоверяващ периода на заетост с учебни занятия или изпити (чл. 51, ал. 1 от НРВПО).
* Работодателят издава заповед за ползване на отпуска в искания от лицето период.
* Работникът/служителят представя пред работодателя документи, удостоверяващи ползването на отпуска с предвидената учебна цел. Когато по неуважителни причини е отсъствал от учебни занятия или не се е явил на изпит, работникът/служителят се смята в неплатен отпуск по смисъла на чл. 160 от КТ (виж чл. 51, ал. 3 от НРВПО).

5. Отговорност при неизпълнение на процедурата
При неизпълнение на процедурата за ползване на отпуските за обучение работодателят и съответното длъжностно лице носят отговорност по чл. 414, ал. 1 от КТ. Работодателят подлежи на имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. На виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание, се налага глоба в размер от 250 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 2000 лв..

6. Документи
Прилагането на процедурата е свързано със създаването на следните документи:
* Молба от работника/служителя до работодателя за даване на съгласие за обучение
* Молба до работодателя за даване на съгласие за кандидатстване в учебно заведение
* Съгласие на работодателя за обучение на работника/служителя
* Уведомление на работника/служителя до работодателя по чл. 171а от КТ за ползване на съответния вид отпуск за обучение
* Заповед за ползване на отпуск за обучение
* Удостоверителни документи от учебното заведение относно фактическата учебна заетост на работника/служителя.
#1 | 29.03.2019, 08:54
Публикации: 1 / 0
Здравейте!
Имам казус. Има ли право новоназначен служител да ползва отпуск  по Чл. 169. от КТ - 30 дни за дипломна работа, при условие, че предходния работодател му е разрешил обучението.
#2 | 29.03.2019, 12:13
Публикации: 1302 / 183
Би било редно при постъпване на работа при новия си работодател да предупреди, че се обучава и предварително да уговорят ползването на този вид отпуски.
Ако работодателят е знаел, редно е да му я разреши.
Ако е знаел, но предварително е заявил, че няма да разрешава такъв отпуск, отговорът е ясен.
Но ако изобщо не е знаел и му идва като "гръм от ясно небе" с чиста съвест може да я откаже, защото е некоректно от страна на работника да не го предупреди и изведнъж, изненадващо да иска да отсъства при условие, че работодателят най-вероятно няма да е подготвен с човек, който да поеме работата му по време на отсъствието.

Изричен текст за ползване на такова право при всички обстоятелства не съм срещала.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група