Парична помощ за инвалидност без право за пенсия

05.12.2011, 12:25 5672 0

05.12.2011, 12:25
Публикации: 3145 / 253
ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНА ПОМОЩ ЗА ИНВАЛИДНОСТ ПОРАДИ ОБЩО ЗАБОЛЯВАНЕ, КОГАТО ОСИГУРЕНОТО ЛИЦЕ НЯМА НЕОБХОДИМИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ПЕНСИЯ ЗА ИНВАЛИДНОСТ ПОРАДИ ОБЩО ЗАБОЛЯВАНЕ
Нели Вангелова – н-к на отдел в НОИ
  Правно основание на процедурата
Кодекс за социално осигуряване (КСО) - чл. 11, ал. 3 и чл. 40, ал. 3.
Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО (НИИПОПДОО).

Цел на процедурата
Предоставяне на парична помощ при настъпване на риска инвалидност поради общо заболяване и при отказ за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, поради недостатъчен осигурителен стаж за отпускане на пенсия.

Страни по процедурата
Първа страна:
Правоимащите лица - лицата, осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или иначе казано за четирите фонда на ДОО „Пенсии”, „Общо заболяване и майчинство”, „Трудова злополука и профсионална болест” и „Безработица”; или за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт или за фондовете на ДОО - „Пенсии”и „Общо заболяване и майчинство”; или за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест, т. е. за фондовете „Пенсии”, „Общо заболяване и майчинство” и „Трудова злополука и профсионална болест”.
Втора страна:
Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) по постоянен или настоящ адрес на правоимащото лице.

Описание на процедурата
1. Условия за изплащане на помощта.
Условията, при които се изплаща тази помощ, са следните:
- към датата на инвалидизиране, посочена в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК лицето да е осигурено за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за четирите фонда на ДОО „Пенсии”, „Общо заболяване и майчинство”, „Трудова злополука и профсионална болест” и „Безработица”;; за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт или за фондовете на ДОО - „Пенсии”и „Общо заболяване и майчинство”; или за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест - „Пенсии”, „Общо заболяване и майчинство” и „Трудова злополука и профсионална болест”.
- да бъде направен отказ от ТП на НОИ за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване поради недостатъчен осигурителен стаж на лицето.
Пенсия за инвалидност поради общо заболяване се отпуска на осигурените лица, ако имат загубена работоспособност 50 и над 50 на сто и имат определен осигурителен стаж, придобит до датата на инвалидизирането, който е в зависимост от възрастта и е посочен в чл. 74 от КСО.

2. Необходими документи за изплащане на помощта.
Тази помощ се изплаща на правоимащите лица срещу попълнени от тях и представени в съответното ТП на НОИ следните документи:
- заявление – декларация по образец, приложение № 5 към НИИПОПДОО;
- документ за самоличност – за справка;
- копие от експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК;
- копие от влязло в сила разпореждане за отказ за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване;
- декларация за изплащане на паричната помощ по образец, приложение № 7 към НИИПОПДОО - това е декларация за личната банкова сметка, по която ТП на НОИ ще преведе полагащата се помощ. Банковата сметка може да бъде разплащателна или спестовна безсрочна, но задължително лична и в лева.
Когато правоимащото лице пребивава в държава – членка на Европейския съюз или в държава, с която РБългария има договор за износ на парични помощи, предоставяни от ДОО, помощта може да се преведе по посочена банкова сметка в държавата по пребиваване.
При липсващи или нередовни документи съответното ТП на НОИ, приело документите изпраща уведомително писмо с обратна разписка на лицата, които са ги представили, в срок от 7 работни дни от представянето на документите, като им дава необходимите писмени указания за отстраняване на нередностите. Липсващите и коригираните документи се представят в съответното ТП на НОИ в срок от 7 работни дни от получаването на уведомителното писмо.
Ако в срок от 7 работни дни от датата на уведомяването нередностите не бъдат отстранени и/или в ТП на НОИ не бъдат представени липсващите или коригиращи документи, преценката на правото и определянето на размера на помощта се прави въз основа на наличните редовни документи и на данните от информационната система на НОИ.

3. Начин на представяне на документите в съответното ТП на НОИ.
В НИИПОПДОО са регламентирани два начина за представяне в съответното ТП на НОИ на необходимите документи за изплащане на помощта за инвалидност:
- лично от правоимащото лице – лицето следва да представи и документа си за самоличност;
- чрез упълномощено от него лице – не е необходимо пълномощното да е нотариално заверено; упълномощеното лице следва да представи и документа си за самоличност.
Необходимите документи за изплащане на помощта се представят в ТП на НОИ по постоянен или настоящ адрес на правоимащото лице.

4. Размер на помощта.
Размерът на паричната помощ за инвалидност поради общо заболяване, когато осигуреното лице няма необходимия осигурителен стаж за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, се изчислява, като дневният размер на паричното обезщетение за временна неработоспособност, определен съгласно чл. 41 от КСО, се умножи по 60.

Помощта е в размер на паричното обезщетение за временна неработоспособност за 60 работни дни. Числото 60 е постоянна величина.
Помощта се изчислява както парично обезщетение за временна неработоспособност по реда на чл. 41 от КСО за периода от 6 календарни месеца, предхождащи датата на инвалидизирането. Начинът за изчисляване е следният:
- изчислява се среднодневният доход за период от 6 календарни месеца, предхождащи датата на инвалидизирането;
- среднодневният доход се умножава по 80 % и се получава дневно парично обезщетение;
- изчислява се среднодневното нетно възнаграждение за същия 6-месечен период;
- двете величини - дневно парично обезщетение и среднодневно нетно възнаграждение се сравняват. По-малката от двете е дневният размер на паричното обезщетение за временна неработоспособност;
- дневният размер на паричното обезщетение се умножава по 60 и се получава размерът на помощта.

5. Изплащане на помощта.
Помощта се изплаща на правоимащите лица, които са подали заявление – декларация, заедно с необходимите документи в 3-годишния давностен срок по КСО. Изплащането на помощта се извършва само по банков път, в срок от 15 работни дни от представяне на необходимите документи в съответното ТП на НОИ. Полагащите се суми се превеждат от съответното ТП на НОИ по декларираните от лицата лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки.
Такава помощ може да бъде отпусната и изплатена само веднъж, считано от датата на инвалидизирането.

6. Давност.
От 1 януари 2009 г. паричната помощ за инвалидност поради общо заболяване, когато осигуреното лице няма необходимия осигурителен стаж за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, може да бъде поискана от правоимащите лица в срок 3 години, считано от от 1 януари на годината, следваща годината, за която се отнасят, т.е. в срок от 3 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината, в която е датата на инвалидизиране.

7. Санкции.
Който наруши разпоредбите на КСО или на нормативните актове по прилагането му или не изпълни задължително предписание на контролен орган, се наказва с глоба от 50 до 1000 лв.
Който състави документ с невярно съдържание с цел неоснователно получаване на осигурителни плащания, се наказва с глоба от 500 лв. за всеки случай, ако не подлежи на по-тежко наказание.
При повторно нарушение виновното лица се наказва с глоба от 500 до 2000 лв.
Нарушенията на осигурителното законодателство се установяват с актове, съставени от контролните органи на НОИ.





Необходими документи:
1. заявление – декларация по образец, приложение № 5 към НИИПОПДОО;
2. документ за самоличност – за справка;
3. копие от експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК;
4. копие от влязло в сила разпореждане за отказ за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване;
5. декларация за изплащане на паричната помощ по образец, приложение № 7 към НИИПОПДОО.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група