Сумирано отчитане (изчисляване) на работното време

31.01.2018, 16:06 112841 137

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Hrili

 • Публикации: 1193 / 224
Има една много мъдра мисъл, която в подобни случаи важи с пълна сила - "По-добре да те питат защо си дал, отколкото защо не си дал.".

alfa

 • Публикации: 2037 / 243
Здравейте колеги във връзка с новите промени в НРВПО в сила от 01.01.2018г. във връзка с изчисляване на болничните при СИРВ  ако през месец Февруари, който е с 20 РД лице на 8ч смени представи болничен за 5дни от Понеделник-Петък, то има 15х8=120 часа изработени и 5 дни болничен с 3дни от работодател от тях по новите привила, нали така?
При попълване на приложение 9 към НОИ как следва да се попълни коректноспоред Вас?

Pupeshche

 • Публикации: 2180 / 226
В Приложение 9 се попълват часовете по график за лицето.
Нормата за месеца се изчислява, когато махнеш дните в отпуск по календар.
След приключването на отпуска, остатъка човека за лицето се преизчисляват и ако трябва се променя графика, за да няма извънреден. Аз така поне ги разбрах промените :)

Hrili

 • Публикации: 1193 / 224
И без да коментираме, че от едно място настойчиво и неофициално съветват така да си таманим графиците, че по възможност дните в болничен да съитветстват на официално работните. Особено пък в случай, че като следствие възниква извънреден труд...

deen

 • Публикации: 12 / 1
Добър вечер.Тъй то трз не ми е силна страна искам да попитам дали правилно съм разбрал новата промяна при СИРВ.В магазин при месечно изравняване ,когато са  160 ч. м.01,аз им начислявам  заплата за отработени 176ч?

bobo

 • Публикации: 2570 / 339
Тоест, месецът съдържа 160 работни часа, а вие правите графици за 176 часа? Мисля, че такъв график е незаконен.

deen

 • Публикации: 12 / 1
Не.Месец 01 има 22 р.-176 часа.Продавачките по  график са изработили 160 ч.Нали от 1.01 пише,че ако не са изработили часовете за месеца  счита,че работникът  е в престой  не по негова вина.

bobo

 • Публикации: 2570 / 339
Май е така. Но защо не им правите график с пълния брой часове, все така престой ли ще плащате? Ако трябва ще се застъпват в някои моменти. В примера ви е двудневна заплата на човек...

Pupeshche

 • Публикации: 2180 / 226
Ако имате часове под нормата поради престой ги плащате разбира се. Преди не сте ли ги плащали? :)

Gergana Stoilowa

 • Публикации: 254 / 15
Тоест, месецът съдържа 160 работни часа, а вие правите графици за 176 часа? Мисля, че такъв график е незаконен.

Не, не е незаконен.

Дължат за 16 ч. плащане за престой.

За осигуряването обаче, не съм сигурна как ще се случат нещата.

Gergana Stoilowa

 • Публикации: 254 / 15
И без да коментираме, че от едно място настойчиво и неофициално съветват така да си таманим графиците, че по възможност дните в болничен да съитветстват на официално работните. Особено пък в случай, че като следствие възниква извънреден труд...

И как точно ще стане това, като в някои предприятия не е възможна подобна незаконна практика.
За какво е нужно всичко това, след като НОИ така или иначе, няма да платят часове в +, а от нормата вече се вадят работните дни * работното време, а не заложените по графика, за времето на отпуска.

geripost

 • Публикации: 12 / 1
Здравейте,

При нощна смяна (от 22.00 до 06.00 часа) с един час почивка, почивката влиза ли в работното време или не? Т.е. колко часа нощен труд има - 7 или 8?

P.G.H.R.

При такъв график колко часа работа му заплащате 7 или 8?
Сигурно заплащате 8 (поне така предполагам), но н.т. логично трябва да е 7 (никъде не е дефинирано конкретно!), защото в единия час почивка той реално не се труди, нали така.  :smile1:
Ако искате по-тежко мнение от моето задайте въпроса си писмено към МТСП, винаги отговарят и то бързо.
Техният отговор ще ви е "официално" разрешение или забрана.
Успех и късмет!

geripost

 • Публикации: 12 / 1
Все още нищо не заплащаме :)
Тепърва ще минават на смени и разучавам материята :)
Мислех си, че ако е с един час почивка, нощния му труд ще е 7 часа, както е по КТ и се заплащат 7 часа?

Hrili

 • Публикации: 1193 / 224
То затова е измислено това преизчисляване на нощните часове...
Иначе няма нужда да питате МТСП. Има Тълкувателно решение на ВКС - 8/2013 от 14.11.2014г. В него грубо се казва, че  при  непрекъсваем  производствен  процес  /смени,  дежурства/ нормативно  определеното  време  за  хранене(почивката)  се  включва  в  работното време, ако работникът или служителят е длъжен да присъства физически на място, определено от работодателя.
Гледната точка на ИТ е, че при работа на смени работникът е длъжен да присъства на работното си място, а не може да иде на будката от другата страна на улицата да яде кебапчета, особено нощем. И следват надхващания, за които човек трябва да е нормативно "подкован" и да си има хабер, защото иначе - уошо...

geripost

 • Публикации: 12 / 1
Ето това намерих по въпроса на сайта на  МТСП:

В денонощен търговски обект се работи на две смени. На смяна са повече от един касиер. По време на почивките (обяд, кафе и т.н.) напускат работното си място като един почива, другият работи и след това се сменят. Трябва ли да се включват почивките в работното време и да се плащат, след като не се хранят на работното си място?

Съгласно чл. 151, ал.1 и 2 от Кодекса на труда (КТ) работното време на работника или служителя се прекъсва с една или няколко почивки. Работодателят осигурява на работника или служителя почивка за хранене, която не може да бъде по-малко от 30 минути. Почивките не се включват в работното време. В производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато, работодателят осигурява на работника или служителя време за хранене през работното време (чл. 151, ал. 3 от КТ). Видно от посочените разпоредби, „почивката за хранене” не влиза в работното време. В случай, че самият производствен процес е непрекъснат, но работниците почиват като се откъсват от работата си (отиват в стаята за почивка например) почивките не се включват в работното време. В чл. 4а от Наредбата за работното време, почивките и отпуските е предвидено, че в Правилника за вътрешния трудов ред се определят началото и краят на работния ден, редът за редуването на смените, почивките по време на работа, редът за отчитане на работното време, времето на задължително присъствие в предприятието, когато е уговорено променливо работно време, времето за хранене на работниците и служителите в производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато, както и други въпроси, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа в предприятието.

sveti

 • Публикации: 85 / 0
Здравейте колеги, Моля Ви за препоръки, за програма за заплати със СИРВ. Благодаря.

kolarova

 • Публикации: 2 / 0
Свети , мисля , че МИКРОИНВЕСТ ТРЗ не е една от най-подходящите програми, но все пак очаквам и ще следя и аз и др мнения :-)

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook