Майчинство и СОЛ свободна практика

27.11.2015, 13:41 1803 2

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


raynavh

  • Публикации: 565 / 18
СОЛ,осигурено по желание и за ОЗМ с декларация ОКД 5,е осигурено и по ТД на 4 часа.СОЛ е регистриран стоматолог на свободна практика,работещ и със здравната каса.Термин декември 2015 г.Издаден е болнични 45 дни преди раждане,на едновременно с това и получава по отчет парите и от НЗОК за извършена дейност на здравно осигурени лица.При това положение ще му се изплати ли болничния и изобщо ще има ли право на обезщетение за бременност и раждане до 410 дни.Лицето не желае да прекратява договорните взаимоотношения с НЗОК.Ако лицето направи ЕООД с основна дейност стоматология,и през месец януари 2016 г. започне да работи като ЕООД,а не свободна практика и чрез ЕООД-то продължи да се самоосигурява,назначи управител на 4 часа и 1 стоматолог на ТД на 4 часа,ще може ли да продължи да получава обезщетенията за бременност и раждане и след това и майчинство.
Другият вариант,който си мисля е -остава на свободна практика,но да промени режима си на СОЛ от 2016 г. само за задължителните осигуровки и да си ги внася като СОЛ,за да може да си получава и преводите от НЗОК,а по ТД да си е отпуск за бременност и раждане,и за майчинство.Възможно ли са тези два варианта?

Pupeshche

  • Публикации: 2314 / 245
Аз не разбрах СОЛът ще продължава ли да извършва дейност по време на майчинството си?

raynavh

  • Публикации: 565 / 18
Идеята е,СОЛът да си продължи договора с НЗОК и да получава обезщетения за бременност и раждане и след това за майчинство.Виждам 3 варианта:
1.Прави ЕООД с основна дейност амбулатория,назначава управител на 4 часа и стоматолог на 2 часа по ТД и реално собственика не извършва дейност.
2.Прави ЕООД с основна дейност амбулатория,СОЛът извършва дейност,но си променя режима на осигуряване само за задължителните вноски с ОКД5,от трудовия договор си получава майчинство.
3.Остава на свободна практика,СОЛът извършва дейност,но си променя режима на осигуряване само за задължителните вноски с ОКД5,от трудовия договор си получава майчинство.
Възможни ли са тези варианти?

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook