Относно Прилагане на чл 46 от ЗКПО и отписване на задъления

16.11.2015, 10:42 4673 3

16.11.2015, 10:42
Публикации: 64 / 7
Колеги  ще Ви цитирам текста от едно Писмо на НАП от 17 02 2015 в следния вид:


МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

национална агенция за приходите

Изх. № 26-Х-1

Дата, 17.02.2015 г.

Относно: Прилагане на чл. 46 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО)

Фактическа обстановка:

"Холдинг “Х” ЕАД има задължения към "Н" ЕООД. Задълженията са станали изискуеми в 2010 г. и са с тригодишен давностен срок по смисъла на чл. 111 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). През 2012 г. между двете дружества има подписано споразумение, с което "Холдинг “Х” (длъжник) признава вземането на "Н" ЕООД (кредитор). На основание чл. 116, б. "а" и чл. 117 от ЗЗД с признаване на вземането от страна на длъжника давността се прекъсва и започва да тече нова давност.

Задълженията са налични в счетоводните книги и счетоводния баланс на дружеството.

При формиране на данъчния финансов резултат за 2013 г. "Холдинг “Х” ЕАД не е извършило преобразуване по реда на чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗКПО, тъй като задълженията не са погасени по давност и не са изтекли 5 години от момента, в който същите са станали изискуеми.

Със Закона за изменение и допълнение на ЗКПО (ДВ, бр. 100/2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) разпоредбата на чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗКПО е изменена. Съгласно новата редакция на нормата, при изтичане на третата година от изискуемостта на задължения с тригодишен давностен срок, длъжникът е задължен да преобразува счетоводния си финансов резултат за данъчни цели.

Третата година в описаната фактическа обстановка е изтекла през 2013 г., т.е. преди влизане в сила на промяната на чл. 46 от ЗКПО. Със ЗИД на ЗКПО за 2014 г. не са приети преходни разпоредби в разглежданата област.

Към настоящия момент задължението на "Холдинг “Х” ЕАД към “Н” ЕООД не е погасено.

Въпросите, които поставяте с оглед изложената фактическа обстановка, са следните:

1. Налице ли е за "Холдинг “Х” ЕАД задължение да преобразува счетоводния си финансов резултат за данъчни цели с посочените задължения към “Н” ЕООД?

2. В случай че такова задължение е налице, в коя данъчна година "Холдинг “Х” ЕАД следва да преобразува счетоводния си финансов резултат за данъчни цели с посочените задължения към “Н” ЕООД?

Становище:   

Безспорно една от целите на данъчното преобразуване, предвидено в чл. 46 от ЗКПО (особено след 01.01.2014 г.), е да се регламентира по еднозначен и еднакъв за всички данъчно задължени лица начин моментът, в който със сумата на неплатените задължения следва да се преобразува (увеличи) счетоводният финансов резултат. Липсата на преходна разпоредба в ЗИД на ЗКПО за 2014 г. обаче води до невъзможност за цялостно постигане на тази цел.

От анализа на разпоредбите на ЗКПО става ясно, че направените изменения в чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗКПО не регламентират данъчното третиране при условията на описаната от вас фактическа обстановка. С оглед на това отговорът на Вашите въпроси следва да намери опора в тези постановки на закона, които максимално се доближават до целта и смисъла на регулацията на неплатените задължения, извършвана по реда на чл. 46 от ЗКПО.

От разпоредбата на чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗКПО е видно, че тя предвижда увеличение на счетоводния финансов резултат със сумата на задълженията на данъчно задълженото лице в годината на изтичане на три години за задълженията с тригодишен давностен срок или на пет години за задълженията с петгодишен давностен срок от момента, в който задължението е станало изискуемо. За сравнение, редакцията на чл. 46, ал.1, т. 1 от ЗКПО до 31.12.2013 г. предвиждаше  увеличението на счетоводния финансов резултат да се извършва в годината на изтичане на давностния срок на задължението, но не повече от пет години от момента, в който то е станало изискуемо.

В конкретния случай се касае за задължения с тригодишна давност, но предвид прекъсването на давността, през 2013 г. техният давностен срок не е изтекъл, макар че са изтекли три години от момента, в който са станали изискуеми. Следователно през 2013 г. не е било налице основание за извършване на увеличение на счетоводния финансов резултат с тези непогасени задължения.

През 2014 г. отново липсва основание за извършване на данъчно преобразуване по реда на чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗКПО с оглед на това, че в тази година не са налице предпоставките за преобразуване, изисквани от посочената разпоредба, защото са изтекли повече от три години от момента на настъпване на изискуемостта на задълженията, а преходна разпоредба за тези случаи не е предвидена.

Както вече беше посочено по-горе, при сегашната нормативна уредба увеличението по чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗКПО се извършва в годината на изтичане на три години за задълженията с тригодишен давностен срок или на 5 години за задълженията с петгодишен давностен срок от момента, в който задължението е станало изискуемо. Видно от разпоредбата, същата урежда начина на третирането за данъчни цели на непогасеното задължение, а именно посочването му в увеличение на счетоводния финансов резултат след определен период от време. Поради това считам, че  разпоредбата на чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗКПО е материално-правна, тъй като с нея се регламентира едно задължение на данъчния субект относно начина на определяне на данъчния финансов резултат.

Материалноправните норми следва да се прилагат към момента на възникване на предвидените в съответните норми обществени отношения, които се регулират от тях. В конкретния случай, тъй като с нормата на чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗКПО се урежда задължението на субекта да третира по определен начин за данъчни цели конкретно свое частно-правно задължение, поради което като материалноправна норма се прилага редакцията на чл. 46, ал. 1, т. 1 към момента на възникване на правоотношението, т.е. пораждане на задължението.

Следователно, в описания от Вас  случай увеличението на счетоводния финансов резултат следва да се извърши при изтичане на давностния срок на задължението, но не повече от пет години от момента, в който то е станало изискуемо. Доколкото давностният срок не е изтекъл поради прекъсването му през 2012 г., увеличението на счетоводния финансов резултат следва да се извърши в годината, в която изтекат пет години от момента, в който задължението е станало изискуемо, т.е. през 2015 г.

Следва да се посочи, че спирания и прекъсвания на давността след изменението на ЗКПО, влязло в сила от 01.01.2014 г., не се вземат предвид за целите на данъчното третиране на неплатените задължения по реда на чл. 46 от същия закон.

                                             

        Галя Димитрова

                                                    Зам. изпълнителен директор на НАП



Как тълкувате тази част от текста ???

Следователно, в описания от Вас  случай увеличението на счетоводния финансов резултат следва да се извърши при изтичане на давностния срок на задължението, но не повече от пет години от момента, в който то е станало изискуемо. Доколкото давностният срок не е изтекъл поради прекъсването му през 2012 г., увеличението на счетоводния финансов резултат следва да се извърши в годината, в която изтекат пет години от момента, в който задължението е станало изискуемо, т.е. през 2015 г.

Пет години от момента , в който задължението е станало изискуемо , тези пет години - 2020 г. ли означават според Вас ???Благодаря на отзовалите се !!!

#1 | 16.11.2015, 10:56
Публикации: 6403 / 1129
Задължението е изискуемо при възникването му в 2010 г. и петте години изтичат през 2015-та година, както е написано в писмото. :smile1:
#2 | 16.11.2015, 11:21
Публикации: 64 / 7
Много ти благодаря за отговора Иренабрили , а това , че има прекъсване на давностния срок 2012 година , не означава ли ,че изискуемостта започва да тече от тогава , а не от 2010 г., моля за Вашата компетентност???
#3 | 16.11.2015, 11:36
Публикации: 64 / 7
Тоест се разбира,че през 2015 г.,  трябва да се увеличи СФР със сумата на задължението ???
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група