Среща на земеделци с председателя на Комисията по стоковите борси и тържища

01.12.2011, 11:57 6300 1

01.12.2011, 11:57
Публикации: 296 / 52
Срещата е във връзка с промените в Закона за стоковите борси и тържищата и регистрацията на ЗП като ЮЛ, ако искат сами да продават продукцията си на тържищата.

"Не трябва да изпитвате паника от Закона за стоковите борси и тържища - той отваря повече възможности пред вас, а не обратното" - това обясни в Раковски Едуард Стойчев, преседател на Комисията по стокови борси и тържища пред повече от 100 производители на плодове, зеленчуци и животински продукти от Раковски, Брезово, Първомай, Садово, Асеновград, Калояново, Хисаря и Карлово.
Производителите научиха, че пререгистрацията им като ЕТ или юридическо лице не е задължителна - те може да я направят, ако искате да продавате лично своята продукция на стоковите борси и тържищата, а не само на общинските пазари. "В този случай вие сте абсолютно наравно с търговците и може да продавате не само собствена продукция", допълни Стойчев като подчерта, че регистрацията струва само 2 лв. и трае 1 седмица.
От въпросите на производителите стана ясно, че не всички от тях правят разлика между пазар, стокова борса и тържище и че мнозина не са разбрали, че пререгистрацията се изисква само ако земеделският производител има намерение да продава на едро на стоковите борси и тържища.
В отговор на недоволство, свързано с плащането на по-високи осигуровки и данъци от страна на земеделските производители, ако се пререгистрират, участниците в срещата още веднъж подчертаха, че пререгистрацията не е задължение, а техен избор.
"За разлика от преди, сега държавата ви дава повече от една възможност", уточни Стойчев. "Да не се пререгистрирате и да продавате на пазарите на дребно, както досега; да дадете стоката си на регистриран търговец, който е наел клетка на тържище, да договорите с организатора на тържището продажбата на стоката си или да се пререгистрирате и сам да продавате там като в този случай имате възможност не само да продавате своя стока, но и чужда".
На срещата депутатът Георги Плачков, който е член на Комисията по земеделие в НС, запозна земеделските прозводители с възможността да създадат свои браншови организации. "Пловдивска област е известна с производството на зеленчуци и плодове, но аз не съм чул, за съжаление, да има браншова организация на зеленчукопроизводителите или овощарите", каза депутатът. Йосиф Ячев от своя страна, директор на Областната дирекция на ДФ Земеделие, разясни подробно за помощта, която Държавата предлага при създаването на подобни организации.
За контрола по качеството на продукцията, който ще продължи да се извършва, говори Атанас Нейков, началаник отдел "Контрол на храните" към Областната дирекция на Агенцията по храните.
#1 | 01.12.2011, 12:43
МамаБожка
"Не трябва да изпитвате паника от Закона за стоковите борси и тържища - той отваря повече възможности пред вас, а не обратното" - това обясни в Раковски Едуард Стойчев, преседател на Комисията по стокови борси и тържища пред повече от 100 производители на плодове, зеленчуци...’’

да де, повече възможности за плащане на данъци, за какво друго да е :(
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група