МФ предлага отпадане на нивомерите за земеделските производители

08.10.2015, 18:12 2316 0

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


КиК Инфо

  • Публикации: 451 / 144
  • www.kik-info.com
  • Администратор на сайта
Министерство на финансите предложи поредната промяна в Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Проектът предвижда освобождаване от задължението за регистриране и отчитане на зареждане на превозни средства, машини, съоръжения и друга техника за собствени нужди с течни горива чрез електронна система с фискална памет (ЕСФП) и нивомерна измервателна система от лице, регистрирано като земеделски производител, което извършва зареждане за собствени нужди с течни горива на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника, регистрирана по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника от резервоари, които не са стационарни подземни резервоари.

Измененията се налагат във връзка с констатирани затруднения, при зареждане на техника от земеделски производители, за която не се изисква регистрация съгласно Закона за движението по пътищата и съответно няма право да се придвижва по републиканската пътна мрежа, което на практика възпрепятства достъпа на тази техника за зареждане с течни горива до обекти за търговия с течни горива.

Изключението се отнася само за лица, регистрирани като земеделски производители, които извършват зареждане на техника, регистрирана по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника и зареждането не се извършва от стационарни подземни резервоари. При извършване на зареждания с течни горива, тези лица ще бъдат задължени да подават данни за получените количества горива като получатели по доставка по реда на чл. 59а, ал. 3 от наредбата.

С проекта е уточнено, че лицата, които извършват продажби на пазар на производителите следва да ги регистрират и отчитат чрез издаване на касова бележка от фискално устройство или интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност.

Предвиден е едномесечен период в който лицата, регистрирани като земеделски производители, които извършват зареждане на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника за собствени нужди с течни горива, да подадат повторно данни в НАП за наличните съдове/съоръжения за съхранение и/или зареждане с течни горива по реда на глава девета "б" от наредбата.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook