Над 100 работодатели на прокурор заради укрити осигуровки

14.09.2015, 22:06 4785 0

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


КиК Инфо

  • Публикации: 463 / 157
  • www.kik-info.com
  • Администратор на сайта
Най-малко 100 работодатели отиват на прокурор, съобщава bTV. Укриването на здравни и социални осигуровки в големи размери вече се наказва със затвор до 8 години и глоба.

С промените в Наказателния кодекс данъчните вече действат - звънят по телефона или се срещат лично с работници, за да ги питат дали бившият или настоящият им шеф ги осигурява на по-малко от реалната заплата. Вече са събрани доказателства за поне 100 работодатели, които ще бъдат изпратени на Прокуратурата.

Разпитани са 3 000 служители.

„Съвсем не изненадващо, едно голяма част от тези хора потвърждават, че са работили на по-големи заплати от осигуряването, готови са да сътрудничат, писмено, на данъчните власти", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Хората, с които приходната агенция избира да се свърже, са предимно с вноски на минималния праг за длъжността. Другата група са хора на 4 часов работен ден, зад който често се маскират всъщност 8 часа труд.

"Всеки в последните години пробваше как да излъже държавата, крайно време е държавата да въведе строги мерки и правила", заяви Валери Апостолов от КТ „Подкрепа”.

За първите 6 месеца на годината от осигуровки в Осигурителния институт са влезли 115 милиона лева повече от предвиденото, включително и заради по-срогите наказания. За разлика от работниците, работникът не носи наказателна отговорност за укрити осигуровки.

В началото на следващия месец се очаква синдикат "Подкрепа" да внесе предложение за затвор и при незиплатени заплати. Данните на Инспекцията по труда показват, че за тази година 303 предприяти все още бавят 16 и половина милиона лева.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook