ОТНОСНО: Осигуряване на земеделски производител без подновена регистрация в Обл

25.11.2011, 15:18 7996 0

25.11.2011, 15:18
Публикации: 296 / 52
            Във връзка с Ваше запитване, постъпило в Дирекция  “ОУИ”  гр…… с вх. № ………./06.04.2011 г., Ви уведомяваме за следното:

            Фактическа обстановка:
В писмото си, пишете че от 23.07.2009 г. сте регистрирана като земеделски производител, за което Ви е издадена и заверена регистрационна карта, съгласно изискванията на Наредба № 3/1999 г. В това си качество, от същата дата до 31.03.2011 г. се осигурявате за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. Изпуснали сте срока и нямате заверка от съответната областна дирекция “Земеделие и гори” на регистрационната си карта за 2010 год. Там са Ви обяснили, че периода от 01.01.2010 г. до 31.03.2011 г. няма да Ви бъде зачетен за осигурителен стаж.
Подали сте декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице (обр. ОКД-5) в ТД на НАП, с която сте заявили, че продължавате осигуряването си като съдружник в “Д” ООД  от 01.04.2011 г., чрез което сте се самоосигурявали до регистрацията си като земеделски производител.

          Поставени са следните въпроси:
   Какво трябва да се направи, за да се признае за осигурителен стаж периодът, през който не притежавате заверена регистрационна карта на земеделски производител?
   Може ли да се довнесе разликата в осигурителните вноски, дължими за самоосигуряващо се лице – съдружник в търговско дружество и внесените такива за земеделски производител, като внесените по вид плащане за земеделски производител се прехвърлят по вид плащане за самоосигуряващи се лица – съдружници? 
   Подлежи ли на коригиране и/или заличаване подадената информация в персонален регистър за периода 01.01.2010 г. – 31.03.2011 г?

Предвид изложената фактическа обстановка и с оглед разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО) и нормативните актове по прилагането му, изразяваме следното становище по запитването:
   На основание чл. 4, ал. 3, т. 4 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт са регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители. Регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители” са физическите лица, които произвеждат растителна и/или животинска продукция, предназначена за продажба, и са регистрирани по установения ред (§ 1, ал. 1, т. 5 от ДР на КСО).
            Редът за регистрация на земеделските производители е регламентиран в Наредба № 3 от 29.01.1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители. Регистрираните земеделски производители или упълномощени от тях лица представят ежегодно до 25 март актуална информация за дейността си чрез анкетна карта с анкетни формуляри. Въз основа на представената информация областна дирекция "Земеделие и гори" заверява регистрационната карта на земеделския производител за срок до 25 март на следващата година (чл. 5, ал. 3 от Наредба № 3/1999 г.). При прекратяване на дейността си земеделският производител е длъжен в едномесечен срок да подаде заявление до директора на ОД “ЗГ” за отписване от регистъра и да върне регистрационната си карта и анкетните карти с анкетните формуляри или официалната разпечатка. Заявлението за отписване се подава в ОД “ЗГ” или чрез общинската служба по земеделие. При отписване от регистъра по предходната алинея земеделският производител може да се регистрира отново през следващата календарна година. Земеделският производител се отписва служебно от регистъра, ако в продължение на две последователни години не изпълни изискванията по чл. 5, ал. 3 (чл. 11, ал. 6-8 от Наредба № 3/1999 г.).
   От изложеното следва, че земеделският производител придобива качеството на „регистриран земеделски производител” от датата на вписването му в регистъра по чл. 4 от Наредба № 3/1999 г. и притежава това качество до деня на отписването му, при условие че ежегодно (до 25 март) заверява регистрационната си карта в ОД “ЗГ”. Лице, което не е потвърдило регистрацията си, в съответствие с разпоредбата на чл. 5, ал. 3 от Наредба № 3/1999 г. независимо, че не е прекратило дейност на основание чл.1, ал. 2 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина и морските лица (НООСЛБГРЧМЛ, загл. изм. ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.) губи качеството си на „регистриран земеделски производител” и няма нормативно основание за осигуряване по реда на чл. 4, ал. 3, т. 4 от КСО. 
   Във Вашия случай, след като не притежавате валидна регистрационна карта, заверена към 25 март 2010 г. в ОД “ЗГ”, от 26 март 2010 г. за Вас отпада основанието да се осигурявате съгласно чл. 4, ал. 3, т. 4 от КСО. Доколкото в писмото си посочвате, че сте превели осигурителни вноски до 31.03.2011 г., то сумите, отнасящи се за периода след 25 март 2010 г. са недължимо внесени на това основание.
Съгласно чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО лицата, които упражняват трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества, подлежат на задължително осигуряване за инвалидност, за старост и за смърт. По свой избор те могат да се осигуряват за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица (чл. 4, ал. 4 от КСО).
            Съдружниците в търговски дружества са самоосигуряващи се лица по смисъла на чл. 5, ал. 2 във връзка с чл. 6, ал. 7 от КСО – те внасят дължимите осигурителни вноски изцяло за своя сметка. Редът, по който се осигуряват самоосигуряващите се лица, включително съдружниците в търговски дружества, е регламентиран в НООСЛБГРЧМЛ.
             Задължението за осигуряване на посочените лица възниква от деня на започване или възобновяване на всяка трудова дейност, за която е регистрирано самоосигуряващото се лице, и продължава до нейното прекъсване или прекратяване (чл. 1, ал. 1 от НООСЛБГРЧМЛ).
            Започването, прекъсването, възобновяването или прекратяването на трудовата дейност се установяват с декларация по утвърден образец от Изпълнителния директор на НАП, подадена до компетентната териториална дирекция на НАП и подписана от самоосигуряващото се лице в 7-дневен срок от настъпване на съответното обстоятелство (чл. 1, ал. 2 от НООСЛБГРЧМЛ).
Предвид изложеното, за периода след 25.03.2010 г. (когато е отпаднало основанието за осигуряване като регистриран земеделски производител) следва да се осигурявате на основание чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО само ако сте упражнявали дейност в търговското дружество като съдружник.
   По отношение на внесените от Вас осигурителни вноски за периода след 25.03.2010 г., ако сте упражнявали дейност като съдружник, а сте внасяли на невалидно правно основание (като регистриран земеделски производител), следва да подадете молба до ТД на НАП, сумите по вид плащане като регистриран земеделски производител да бъдат прехвърлени по вида плащане за самоосигуряващи се лица – съдружници в търговски дружества. Следва да довнесете и разликата в размера на осигурителните вноски, дължими на различно основание, ведно с дължимата лихва. Когато задължителните осигурителни вноски не са внесени или са внесени след изтичане на законоустановения срок, същите стават изискуеми от деня, в който този срок е изтекъл. В съответствие с разпоредбата на чл. 113, ал. 1 от КСО и чл. 107 от ЗЗО за невнесените или забавени осигурителни вноски се дължи лихва, която се изчислява върху сумата на невнесената или внесената със закъснение главница. За тези периоди следва да бъдат подадени и декларации (за заличаване на неправилно подадените декларации и такива с коректни данни), съгласно изискванията на Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица.
Съгласно разпоредбата на чл.3, ал. 5 (предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 1 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) от Наредбата, декларации образец № 1 не се подават за коригиране и заличаване на данни след 30 април на годината, следваща годината, за която се отнасят. След този срок декларации се подават само на електронен или хартиен носител след разрешение на Националната агенция за приходите или Националния осигурителен институт във връзка с възложените им дейности.
   
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група