Назначаване на управител в ЮЛНЦ

28.11.2011, 14:40 11827 1

28.11.2011, 14:40
Публикации: 9 / 0
Здравейте!
Бих искала да попитам какъв трябва да е типа договор или правоотношение, което трябва да се сключи с управителя на юридическо лице с нестопанска цел, избран с решение на Общото събрание за срок от 5 години. Благодаря предварително!
#1 | 28.11.2011, 15:35
Публикации: 260 / 61
Ако ЮЛНЦ е сдружение Управителеният  му орган е управителният съвет, който се състои най-малко от три лица - членове на сдружението. Юридическите лица, които са членове на сдружението, могат да посочат за членове на управителния съвет и лица, които не са членове на сдружението. Членовете на управителния съвет се избират за срок до пет години.
Фондацията има управителен орган, който може да бъде едноличен или колективен.
В българското законодателство няма нормативно правило, което да задължава лице (или негов представител ), което е член на орган на нестопанска организация (независимо дали това е фондация или сдружение) да сключва договор с организацията за осъществяваните от него функции и да получава някакъв вид възнаграждение за това т. е. лицето може да осъществява тези функции безвъзмездно, ако желае.

Принципът е че осигуровки се дължат от или за лице, което осъществвява някакъв вид трудова дейност и получава за това някакво възнаграждение. Именно поради това в чл. 4 (1) КСО са изброени точно такива хипотези (при всички тях лицата предоставят труд или упражняват свободна професия, или предоставят услуги и т. н. но винаги срещу възнаграждение). Вашият случай не попада в нито една от тези хипотези, тъй като управляващите нестопанските организации не са длъжни да сключват каквито и да било договори на основата на които да осъществяват своите функции и да взимат възнаграждения (за разлика от управителите на търговски дружества например при които задължително се сключва договор за управление и контрол).
Следователно не сте длъжни по закон да осигурявате Председателя си, при положение че той не получава възнаграждение и е съгласен с това.

Тези общо положения важат само ако не сте предвидили изрично в устройствените си докумнети, че тази позиция ще бъде платена.

Ако на лицето ще се заплаща то тогава слючвате с него ДУК.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група