Погасителна давност и давностни срокове при различни задължения

03.06.2015, 16:15 60966 18

03.06.2015, 16:15
адв. Росен Димитров
Адвокатска колегия – гр. Пловдив


“Преди години не платих на мобилен оператор и закрих номера. Сега не спират да ми звънят и да ме тормозят да им плащам. Плашат ме и със съдебни изпълнители… Да плащам ли, няма ли давност?“

Когато някой дължи пари на друг човек, на мобилен оператор, водоразпределително дружество или каквато и да е друга фирма, но не плаща, е нормално, този който има да получава парите да покани длъжника си да плати. Поканата може да е писмена – с писмо с обратна разписка, Нотариална покана, или устна.

Ако поканата е устна, често тя звучи заплашително, като всяко следващо обаждане е по-грубо и нагло от предните, дори граничи със заплахи. Така правят колекторските фирми. Много често, ако има такъв психологически натиск, то това означава, че длъжникът вече “не дължи“, а грубостите и натискът по телефона са защото парите не могат да се съберат по законов ред – чрез съда. А не могат да бъдат събрани чрез съда, защото е изтекъл период от време, който период се нарича давност. Т.е. давността е период от време, през който носителят на правото да получи това, което му се дължи е бездействал, което бездействие погасява възможността му да използва законовите средства за събиране на дълговете си – съда или съдебен изпълнител. Всъщност, той може да използва тези средства, но ако го направи, длъжникът ще се позове на давността, но само ако желае и/или знае за нея.

Ако длъжникът не знае за давността и не се позове на изтеклия срок, то кредиторът ще спечели делото, дори вземането му да е погасено по давност. Това е така, защото съдът не следи за давността, а я “признава“ само в случай на възражение от длъжника за изтекла давност.

Ако длъжникът знае за давността и направи възражение по съдебен иск или по Заповед за изпълнение, носителят на правото (кредиторът) ще загуби делото и ще трябва да плаща такси за завеждането му, на адвокатите си, а и за тези на длъжника. Затова кредитор, който знае за изтеклата давност най-вероятно няма да предприема съдебна намеса, а продава вземането си (това, което има да получава от длъжника) на колекторска фирма с договор за цесия. Колекторската фирма също знае, че няма друг начин да получи парите, освен чрез незаконен натиск и заплахи, и затова ги прави.

Макар, че изтичането на погасителна давност възпрепятства правото на принудително събиране на задължението, то може да бъде платено доброволно, въпреки изтеклата давност. Ако длъжникът си плати доброволно поради съвест или поради страх от съд – ако незнае за давността, в последствие не може да иска обратно платеното и да се позове на изтичането на давността. Т.е. не може да каже, че е платил по грешка, незнаейки за изтеклата давност. Самите давностни срокове са различни и са установени в различни закони: Закон за задълженията и договорите /ЗЗД/, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/. Кодекса за социално осигуряване /КСО/, Закон за административните нарушения и наказания /ЗАНН/ и други.

Общи положения по Закона за задълженията и договорите

Законът за задълженията и договорите установява общ давностен срок от 5 години, който се прилага, ако няма друга давност за конкретния случай. Често има други – различни срокове от общия пет годишен и те са три годишни, едногодишни, три и шестмесечни.

Три годишна давност

Целта на определяне на специален, по-кратък давностен срок за вземанията по чл. 111 от ЗЗД е да бъде защитен длъжникът относно онези негови плащания, които са предварително известни на страните по правоотношението. С изтичане на тригодишна давност се погасяват: вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност, вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор, вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания, правото да се унищожи сделка сключена от недееспособни лица или от техен представител, без спазване изискванията, установени за тях, както и договорите, сключени при грешка, измама, заплашване или крайна нужда. Правата по договор за застраховка, с изключение на застраховката “Гражданска отговорност“, които се погасяват с пет годишната давност от деня на настъпване на застрахователното събитие. Вероятно известна неяснота създава това кои възнаграждения са за труд и кои плащания са “периодични“.

Възнаграждения за труд са всички възнаграждения по трудови договори и договори за изработка. Тук попадат и случаите на неизплатено обезщетения по трудови отношения. Изключение са възнагражденията за адвокатски услуги, които се погасяват с пет годишна давност.

Периодични плащания са тези повтарящи се задължения за предаване на пари, които произтичат от определено основание, чиито срок за плащане настъпва през предварително определени интервали от време. Размерите на плащанията пък са определени или определяеми без да е необходимо периодите да са равни и плащанията да са еднакви. Такива са плащанията към мобилните оператори, ВиК, топлофикация и др.

Едногодишна давност

С тази давност се погасява правото да се унищожи договор, сключен поради крайна нужда и крайно неизгодни условия. Правото на купувача да претендира недостатъци от продажбата на недвижима вещ или казано иначе – искът на купувача, на който е продадена недвижима вещ с недостатъци.

Шестмесечна давност
 
Правото на купувача да претендира недостацъци от продажбата на движима вещ – искът на купувача, на който е продадена движима вещ с недостатъци.

Давност по Закона за административните нарушения и наказания

Давността по този закон пак е свързана с бездействие, но този път от страна на административните органи, издаващи Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ и Наказателни постановления /НП/. От това бездействие могат да бъдат черпени права, но не от длъжниците, а от извършителите на административни нарушения, т.е. давността погасява възможността за реализирането на административно-наказателната отговорност.

Погасителната давност по ЗАНН бива два вида – давност за налагане на административно наказание и давност за изпълнение на наложеното наказание. Установена е в чл. 34 и чл. 82 ЗАНН.

1. Давност за налагане на наказание
Не се образува административнонаказател но производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя, или ако е изтекла една година от извършване на нарушението.

За митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Изборния кодекс, Закона за политическите партии, Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, част втора, част втора „а“ и част трета от Кодекса за социално осигуряване, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ давността е две години.

2. Давност за изпълнение на наложено наказание
Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли: две години – когато наложеното наказание е глоба; шест месеца – когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност; три месеца – когато наложеното наказание е обществено порицание. Т.е. с изтичането на тази давност се погасява възможността органът да реализира изпълнението на наложената административно наказание /санкция/.

ЗАНН определя абсолютна давност, която е три години от извършването на нарушението.

Давност при публичните вземания

Общият режим на давността на публичните вземания е уреден в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/. Според чл. 162 ДОПК публични вземания са за данъци, акцизи, митни сборове, задължителни осигурителни вноски и други вноски за бюджета, държавни и общински такси, установени по основание със закон, глоби и имуществени санкции и други.

Съгласно чл. 171, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс публичните вземания се погасяват с изтичането на пет годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.

С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.

Според ДОПК също важи общото правило, че платилият задължението си доброволно не може да иска обратно платено. Според чл. 174 не подлежат на връщане доброволно платени публични задължения, изпълнени след изтичане на давностния срок. И по ДОПК намира приложение поканата за доброволно изпълнение. Съгласно чл. 182, ако задължението не бъде изпълнено в законоустановения срок, преди да бъдат предприети действия за принудителното му събиране, органът, установил вземането, изпраща покана до длъжника да плати задължението си в 7-дневен срок.

Съгласно чл. 115 ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, вземанията на Националния осигурителен институт за неправилно извършвани осигурителни плащания, неоснователно изплатени парични обезщетения и надвзети пенсии и лихвите върху тях се погасяват с изтичане на петгодишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, за която се отнасят. С изтичане на десетгодишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, за която се отнасят, се погасяват всички вземания, независимо от прекъсването на давността. Ал. 2 от същия член ни дава обратната хипотеза, но с различна давност, а имено дължимите от държавното обществено осигуряване вземания се погасяват с изтичане на тригодишна давност, считано от 1 януари на годината, следваща годината за която се отнасят.

Органите по приходите, също като съда, не следят за давността. Те могат да установят и погасени по давност задължения. И тук важат правилата за позоваването на изтеклата давност от страна на задълженото лице.

Давността може да бъде спирана и прекъсвана. Спирането се свързва с настъпване на определено събитие, след като давността е започнала да тече. След като събитието прекрати действието си, давността продължава да тече, а изтеклият преди събитието срок се запазва. Прекъсването на давността също се свързва с настъпването на определено събитие, но след като събитието преустанови действието си започва да тече нова давност – изтеклият преди събитието срок не се запазва.

*Погасителната давност е различен институт от Придобивната давност и разликата между тях е съществена.
#1 | 03.06.2015, 19:30
Публикации: 6403 / 1129
Благодарност за изключително полезния и прекрасно систематизиран материал за давността. :bow:
#2 | 04.06.2015, 10:26
Публикации: 2 / 0
Здравейте, да Ви попитам при стоките на изплащане от кога се брои давността - от сключването на договора или от края на погасителния план?
#3 | 04.06.2015, 10:45
Публикации: 71 / 7
Страхотна статия! Много изчерпателна!
#4 | 04.06.2015, 10:57
Публикации: 2 / 0
и мога ли да подам възражение срещу колекторската фирма?
#5 | 04.06.2015, 11:45
Благодаря на г-жа irenabrili и на г-жа Николова. Също на КиК инфо.
По-въпросите:
1. От момента на неизпълнението.
2. Възражения се подават  срещу съдебни искове, заповеди за изпълнение, актове на различни органи. Възражението е средство за защита на длъжника срещу законови /позволени от правото/ претенции спрямо него.
#6 | 04.06.2015, 13:19
Публикации: 7 / 0
Здравейте статията ви е страхотна и много полезна! Благодаря за което!
Но имам няколко въпроса за възникване и изтичане на давността при потребителски кредити на физическо лице,просрочен,даден на съдия изпълнител - От кога започва да тече давността и кога изтича давността и не се ли възобновява с съобщенията на съдия изпълнителя? И съответно как да оспорим ,ако е изтекла давността?
#7 | 05.06.2015, 11:16
Публикации: 52 / 4
Много полезна статия.
Само един въпрос моля.
Какъв е конкретния давностния срок при глоби /фиш, акт/ от КАТ?
Благодаря!
#8 | 05.06.2015, 11:55
Здравейте!
За давността в изпълнително производство: Въпросът ви е чудесен и разбиран различно дори от Върховни съдии. Поради това беше постановено Тълкувателно решение по Тълкувателно дело №2 от 2013 г. на Върховния касационен съд - поради противоречивата практика на съдилищата. Общото законово положение, че изпълнителното производство се прекратява ако взискателят (който има право да получи парите) не поиска извършването на изпълнителни действия в продължение на две години, като изключение са делата за издръжка. Не бих могъл да отговоря по-конкретно, тъй като отговорът предполага дискусия.

За давността при глоби, фиш, акт от КАТ: Не се образува административнонаказател но производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението /АУАН/ в продължение на три месеца от откриване на нарушителя, или ако е изтекла една година от извършване на нарушението. Т.е. давността е 3 месеца и 1 година.
#9 | 06.06.2015, 15:15
Публикации: 2 / 0
Здравейте, статията ви е страхотна! Много полезна и подробна информация! И аз имам един въпрос.Имам неплатена сметка, към мобилен оператор от 2007г. през 2012г получих писмо от колекторска фирма,след което си платих  задължението,Но тази година отново получих  същото писмо за  същото  задължение.Отидох и подадох жалба и на 06.02.20015г. Ми отговориха;  "прикаченият файл'. Не пазя касовият бон и не мога да докажа,че съм го платила,от тогава не съм ходила до мобилния оператор и те не ме търсят.Това мълчание от тяхна страна трябва ли да ме притеснява, и могат ли да ме  осъдят?
#10 | 06.06.2015, 18:42
Публикации: 4368 / 719
Доста непредпазливо сте постъпили да не запазите касовата бележка, при условие, че се е стигнало до колекторска фирма.

"Не съм ходила до мобилния оператор" не е разумно решение, особено при тези обстоятелства и при условие, че вече сте имали проблеми. Не знам дали е възможно мобилният оператор (или колекторската фирма - зависи на кого сте платили) да издаде някакъв дубликат на касовата белажка или друг документ за платената сума на съответната дата (ако я помните), но щом отнова са ви дали на колекторска фирма е вероятно да не са отразили плащане. Все пак, може и да ви дадат дубликат, а второто писмо да е по грешка на колекторската фирма.

#11 | 07.06.2015, 09:46
Публикации: 2 / 0
Благодаря,за бързият отговор,още утре ще отида до мобилният оператор.
#12 | 26.01.2016, 20:55
Публикации: 18 / 0
Здравейте,
Почти съм сигурна, в отговора на въпроса, но все пак ми е нужно още едно мнение.
Кола, продадена и подадена декларация в данъчното за отписване м.6.2010 год с неплатен данък, може ли през тази година да се подаде молба за отписване на задълженията.
Благодаря, ако някой все още следи темата.
#13 | 17.02.2016, 19:50
Публикации: 1 / 0
Искам да попитам за давностния срок за глоба наложена по закона за КСО наложена на 06.03.2006г. ,но след това има образувани изпълнителни дела  и наложени обезпечителни мерки през 2007г и 2009г , но няма отсрочване или разсрочване на глобата.И важи ли в случая 10 годишен абсолютен давносен срок и кога  изтича той?
#14 | 30.03.2016, 09:13
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Наскоро обменях пари в банка и ми заявиха, че при тях имам сметка, по която съм длъжник. Става въпрос за незакрита карта, по която преди 7 години са ми превеждали заплатата. Натрупаната дължима сума е от такса обслужване, която била по 2 лева на месец, като служителката каза, че няма никакво движение по тази карта от около 6-7 години, но таксите си се трупали. Въпросът ми е - трябва ли да изплатя тази сума, за да закрия картата и ако не я закрия ще продължат ли да ми се трупат и съответно на по-късен етап да ме потърсят?
Поздрави!
#15 | 30.03.2016, 09:31
Публикации: 1704 / 207
След като не сте си закрили картата сумата е дължима.Едва ли можете да закриете сметката без да изчистите натрупаните до момента такси.
Погледнете Тарифата на обслужващата Ви банка.
#16 | 20.10.2016, 19:26
Публикации: 1 / 0
Здравейте!
Искам да ви попитам за давностния срок на глоба към столична община "Средец",относно незаконна сергия - актът е съставен на 07.12 2006г.Изискуема ли е глобата или не? Досега 20.10.2016г., тя не е платена.
#17 | 29.12.2016, 22:39
Публикации: 1 / 0
Здравейте получих призовка от НАП за неплатен фиш от дата 15.03.2011 на стойност 20 лева.Аз много добре си спомням за какво ми беше съставен фиша и че съм го платил на 100% но така и не откривам платежното вкъщи.За тези 5 години аз съм ходил много пъти в Кат и съм регистрирал МПС без да имам никакви задължения и изведнъж ме търсят за стара глоба.Въпросът ми е как да процедирам???
#18 | 30.12.2016, 11:27
Публикации: 11934 / 2174
От личен опит Ви споделям, че след като не разполагате с документ за плащане и Ви търсят сумата ще следва да я платите. В противен случай ще Ви стои като задължение и ще Ви търсят за нея. Освен в КАТ , ако не разполагат с някаква база данни за платени глоби, но не съм чула да са помогнали точно те на някого по този начин.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група