Годишни счетоводни отчети

21.11.2011, 16:18 13417 0

21.11.2011, 16:18
Публикации: 260 / 61
Годишни счетоводни отчети


С новия НСС 31 представяне на счетоводните отчети на юридическите лица с нестопанска цел се регламентира новата форма на годишния счетоводен отчет на организациите с нестопанска цел.

Годишният счетоводен отчет се състои от:
Счетоводен баланс. С въвеждането на НСС 31 юридическите лица с нестопанска цел прилагат формата на счетоводния баланс съгласно Приложение N1 към стандарта.
Счетоводният баланс се съставя за цялата организация, независимо дали осъществява само нестопанска дейност, или и двете.

Счетоводният баланс на юридическите лица с нестопанска цел се съставя само в двустранна форма.

Най-съществената разлика между този счетоводен баланс и баланса, който представят организациите, осъществяващи стопанска дейност, е, че собственият капитал на юридическите лица с нестопанска цел се състои от: Капитал в дълготрайни активи, и статията „Други резерви“, където юридическите лица с нестопанска цел трябва да посочат сумата на резултата от нестопанската дейност, отразена в раздел V на отчета за приходи и разходи, като по този начин се осъществява връзката между двата елемента на годишния счетоводен отчет.

Отчет за приходите и разходите. С въвеждането на НСС 31 юридическите лица с нестопанска цел прилагат формите на отчета за приходите и разходите съгласно Приложение ¹ 2 и 3 към стандарта.

Организациите съставят два отчета за приходите и разходите, ако осъществяват стопанска дейност. За стопанската си дейност те са длъжни да представят отчет за приходите и разходите в двустранна или едностранна форма съгласно Приложение ¹ 2 към НСС 1 представяне на счетоводните отчети.

За нестопанската дейност те са длъжни да представят отчет за приходите и разходите съгласно изискванията на новия НСС 31.

Двустранната форма на отчета за приходите и разходите на юридическите лица с нестопанска цел за нестопанската им дейност е представена в Приложение ¹ 2.
Отчет за паричния поток.

Юридическите лица с нестопанска цел са длъжни да представят съгласно изискванията на НСС 31 Отчет за паричния поток. Този отчет трябва да бъде съставен съгласно Приложение ¹ 4 и изискванията на НСС 7 отчитане на паричните потоци.

Отчет за собствения капитал.
Организациите с нестопанска цел са длъжни да представят съгласно изискванията на НСС 31 Отчет за собствения капитал съгласно Приложение N5.

Приложения.
Освен посочените елементи на годишния счетоводен отчет организациите с нестопанска цел изготвят приложения в съответствие с НСС 1 представяне на счетоводните отчети.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група