АУАН, глоби, санкции и адвокатски разходи

26.05.2015, 14:21 41127 8

26.05.2015, 14:21
адв. Росен Димитров
Адвокатска колегия – гр. Пловдив


''Много се радвам, че съдът е отменил глобата, но защо няма да ми заплатят разноските за адвокат?''

На всяко лице – физическо или юридическо може да се случи да извърши определено нарушение: да не подаде в срок данъчна декларация, да превиши позволената скорост, да не постави предпазен колан при шофиране, да наруши изисквания за извършване на определена дейност и др. Това са нарушения, които се определят като административни. Те не трябва да се смесват с престъпленията по Наказателния кодекс. Последните се отличават с висока степен на обществена опасност, а наказанията за тях се налагат само от съда.

Съгласно закона, самото административно нарушение представлява,:
''Административно нарушение това деяние (действие или бездействие), което нарушава установения ред на държавното управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред.''

В случай, че нарушението се установи от компетентните органи, които например могат да са:  Национална агенция по приходите, Комисия за защита на потребителите, Инспекция по труда, КАТ – Сектор ''Пътна полиция'',  общини и др., на нарушителя се съставя Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/. Законът определя ред изисквания за законосъобразност на акта, като част от тези изисквания са акта да бъде съставен в присъствието на нарушителя и на минимум един свидетел, които следва да подпишат акта. Актът се връчва на нарушителя, като той може още в същия момент, в самия акт, да напише своето обяснение за случилото се и/или да възрази. Законът му дава и възможност да направи, и допълнителни възражения  или да даде допълнителни обяснения в тридневен срок от връчването на акта пред наказващия орган – началникът на актосъставителите. Нарушителят не е задължен да възразява по време на съставянето на акта или в споменатия тридневен срок, но е по-добре да го направи.

Важно е да се знае, че за да е законосъобразен, АУАН трябва да бъде съставен в законоустановения за това срок. Този срок е три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението. Т. е. законът предвижда давностен срок, който е задължителна предпоставка за съставянето на законосъобразен акт.

Няколко седмици след съставянето на акта нарушителят получава Наказателно постановление, в което вижда какво наказание му е наложено за нарушението, което е извършил и за което има съставен акт.

Какво представлява наказателното постановление?

С наказателните постановления се налагат административни наказания. Те са властнически изявления на държавни органи, с които въз основа на актове за установяване извършването на административни нарушения /АУАН/ се налагат санкции (наказания) на извършилите. 

Наказанията, които могат да бъдат наложени са законоустановени и биват три вида: глоба за физическото или санкция за юридическото лице, временно лишаване от права да се упражнява определена професия или дейност, и обществено порицание. Докато първите две наказания са ясни в какво се състоят, последното – общественото порицание може да породи въпроси. То представлява - публично порицание на нарушителя пред трудовия колектив, където работи, или пред организацията, в която членува.
   
Често наказаното лице не е доволно от наказанието, което му е наложено, като счита, че не е трябвало въобще да бъде наказвано, или наказанието да е по-леко. Ако това е така, то лицето може да обжалва наказателното постановление в съда в седемдневен срок от получаването му. Постановлението може да се обжалва в съда независимо дали е обжалване пред административния орган – началникът на актосъставителя. В случай, че постановлението не се обжалва или се обжалва след срока, Наказателното постановление влиза в сила, дори да е незаконосъобразно, или дори да е нямало нарушение. Компетентен да разгледа жалбата е Районния съд.

За обжалване на постановленията наказаните лица често наемат адвокат, на който заплащат хонорар, за изготвяне на жалби и явяване в съд. В случай, че съдът отмени Наказателното постановление и наложената глоба ''падне'', то обжалвалото лице пак е недоволно. Това е така защото въпреки, че наказанието му е отмененото то е платило на адвокат.

Пример:
Издадено е наказателно постановление от Комисия за защита на потребителите или от НАП, с което се налага глоба от 800 лева. Наказаният наема адвокат, на когото заплаща 300 лева за делото по обжалване. Съдът отменя глобата. Но лицето, което е обжалвало постановлението пак е на загуба, защото е платило 300 лева адвокатски разходи.

Тези триста лева представляват имуществени вреди за наказаното лице, които са причинени в следствие на незаконосъобразно наказателно постановление. Незаконосъобразно е, защото съдът го е отменил. Тези имуществени вреди подлежат на обезщетяване по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/. Съгласно този закон, държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност.

Така в случай, че Наказателно постановление бъде отменено от съд, разходите на лицата по обжалването, могат да бъдат претендирани от органите, които са им наложили наказания. Съгласно Тълкувателно решение от 19.05.2015 г., (тук) Компетентен съд, пред който могат да се претендират такива вреди, е административния съд.

Известна специфика има при електронните фишове и при данъчните ревизионни актове. Последните се издават от органите по приходите (НАП). С Ревизионния акт се установяват, изменят и/или прихващат задължения за данъци и за задължителни осигурителни вноски, възстановяват резултати за данъчен период, подлежащи на възстановяване, когато това е предвидено в закон, възстановяват недължимо платени или събрани суми.

Издаването на Ревизионния акт е следствие на Заповед за възлагане на ревизия и ревизионен доклад. Самият ревизионен акт по подобие на АУАН следва да отговаря на определена форма - да съдържа задължителни реквизити. С случай, че това не е спазено, актът би бил незаконосъобразен. При Ревизионния акт обаче, за разлика от споменатите АУАН, обжалването по административен ред пред административния орган е задължително. Това означава, че не могат да бъдат обжалвани направо пред съда, както е с обикновените актове, наказателни постановления и фишове.  Компетентен орган пред, който се обжалва е Директорът на Дирекция „Обжалване и управление на изпълнението” при Централното управление на НАП. Могат да обжалват само лицата, за които актът създава задължения. Жалбата не спира изпълнението на акта. Това е още една разлика от АУАН, които така да се каже ''нямат самостоятелно'' значение, и не водят да последици, ако не бъде издадено Наказателно постановление или в случай, че Наказателното постановление ''падне'' в съда. При Ревизионните актове е различен и срокът за обжалване – 14 дни от връчването на акта. В случай на обжалване решаващият орган може да потвърди, измени или отмени изцяло или частично ревизионния акт в обжалваната част.

Решенията на директора на Дирекция „Обжалване и управление на изпълнението” при Централното управление на НАП, са обжалваеми пред Административния съд. Съдебният контрол е контрол  за законосъобразността на издадения акт и е втора фаза от производството по обжалване. При съдебното обжалване на ревизионния акт съдът решава делото по същество, като може да отмени изцяло или частично ревизионния акт да го измени в обжалваната част, или да отхвърли жалбата.
#1 | 23.08.2016, 14:24
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
съпругът ми има следната глоба ( която я виждам чрез електронна услуга на НАП с ПИК-номер )
№/дата на изпълнително дело - 2130001222/2013
Изпълнително основание Наказателно постановление/Глоба   
№ и дата на изп. основание 12230/10/2010-12-09   
Актосъставител/Взискател Областни дирекции на МВР/ОД на МВР   
Остатък главница (лв.)   270.00
Остатък лихва (лв.)   0.00
Общо (лв.)270.00

Въпросът ми е, дали можем чрез писмо към НАП да поискаме да бъде опростена глобата или процедурата е друга?
Благодаря предварително.      
#2 | 23.08.2016, 15:28
Публикации: 574 / 56
На какво законово основание мислите, че може глобата да падне?
#3 | 25.08.2016, 13:09
Публикации: 2 / 0
Някакви давностни срокове няма ли? затова питах.
други негови задължения бяха опростени ( или както там се нарича), но тези от КАТ/или МВР нямат ли?
#4 | 28.09.2016, 13:29
Публикации: 19 / 0
Темата е стара,но актуална.
На  27.09.2016г. подадох декларация 1 и декларация 6,при което ми ме връчена покана за връчване и съставяне на акт за административно нарушение за не подадени в срок декларации. Декларациите са за 08.2016г. и срокът е 26.09.2016г.  Осигурителните вноски са внесени на 12.09.2016г. за 08 месец.Поради факта,че бях извън града и не успях да подам същите на 26.09.2016г. и празничните дни също бяха повече и сега инспектора се аргументира ,че това е нарушение и не приема,че всички вноски назад и декларации са внесени навреме.За един ден който съм просрочил ще бъда наказан за фирма на инвалид с 1 работник. Стресът ми дойде в повече след като разбирам,че акта ще има финансово измерение.Трябва ли да се отзова на поканата?
#5 | 28.09.2016, 13:52
Публикации: 632 / 23
Това с "финансовото измерение" на акта, направо ме разби.

Осъществили сте състав на административно нарушение и може да Ви бъде наложена глоба.
Аз не виждам на този етап причина, да не ви бъде наложена. Можеше по пощата да ги пуснете декларациите и все пак от 01 до 26.09 е достатъчно време да си изпълните задълженията.
#6 | 28.09.2016, 14:21
Публикации: 1187 / 228
Според мен, няма къде да се криете, пък и не е виждам особена рационалност... Доколкото имам наблюдение, от НАП напоследък са поомекнали доста и в подобни случай налагат най-леката форма на административно наказание, която няма финансово измерение. И пак според собствени наблюдения и следене на съдебни практики, съдилищата нерядко отменят тези актове(казано елементарно) или пък намаляват значително размера на финансовите санкции, ако институциите са се престарали.
В конкретния случай има редица обективни обстоятелства във ваша полза, дори да се стигне впоследствие до съд - минималната забава, коректното ви от нормативна гледна точка поведение до този момент, за лицата не са настъпили вредни последствия, не на последно място и малката фирма...
#7 | 28.09.2016, 14:27
Публикации: 19 / 0
Ако бяхме нормална държава нямаше да се притеснявам,защото фирмата с милиони задължения към НАП се измъква,а дребния човек не може да греши и трябва да му се вземе и последната стотинка.Не може за 1 ден закъснение за разиграваш някой на всяка цена да те посети и да се чувства последния престъпник.Да не говорим,че е онкоболен.С инвалидна пенсия от 190 лв. как да не работиш като не стигат нито за лекарства,нито за текущи разходи.
Нека да има санкции и наказания,но да се подхожда според конкретния случай.
#8 | 28.09.2016, 14:58
Публикации: 11934 / 2174
Нека да има санкции и наказания,но да се подхожда според конкретния случай.

Вероятно така и ще бъде - явете се да подпишете и обяснете нещата така, както ги излагате тука.  :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група