Нов софтуер ще засича данъчните декларации и ще следи за разминаване в доходите

13.05.2015, 08:21 6100 0

13.05.2015, 08:21
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Създаваме Национално бюро, снабдено със софтуер, който отделно ще засича данъчните декларации. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред Нова телевизия.

В края на април беше изготвен проектозакон, който цели да подобри борбата с корупцията. "В момента правим финансовата обосновка", обясни Кунева, като уточни, че преговорите с министерство на финансите вървят трудно, тъй като финансовата рамка е доста ограничена.

В законопроекта се предвижда създаването на Национално бюро по установяване на конфликт на интереси. "Предложението ни е това да е едноличен орган. Предлагаме ръководителят да се предлага от Министерски съвет, но номинацията да се потвърждава и и от президента", обясни Кунева.

По думите й едно от новите неща е, че проверка на имуществото вече ще се прави и по анонимни сигнали, които също ще се проверяват, ако отговарят на определени изисквания, за да не се превръщат в репресия срещу невинни хора, поясни Кунева, като те се въвеждат, тъй като голяма част от служителите и сега имат достоверна информация за корупционни практики, но се страхуват от уволнение и не подават сигнали.

Държавата разчита хората да подават сигнали, защото няма как нито един антикорупционен закон, нито една институция сама да свърши работа без съдействието на обществото, уточни Меглена Кунева.

Другото ново е снабдяването на Бюрото със софтуер, който, независимо от човешкия фактор, ще прави засичане на данъчните декларации. "Надявам се да сложим края на фиктивните декларации пред Сметната палата", добави още Кунева.

В края на миналата седмица стана ясно, че новото антикорупционно бюро ще започва проверки при 5000 лева разминаване между доходите и разходите на политиците и магистратите. При разминаване над 10 000 лв. ще започва разследване.

"Ако има сигнал, че някой кара кола, която е твърде скъпа, ще се прави специална проверка. Ако има 10 000 лева разлика от това, което получаваш, и начина, по който живееш, ще се извърши дълбочинна проверка, обясни Кунева. Тази проверка ще включва и близки, и роднини" обясни вицепремиерът.

Бюрото ще може да вика уличените на разпит и да иска от съда да свали банковата им тайна. При потвърждаване на разминаването ще бъдат подавани сигнали в комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, а при обосновани съмнения, че натрупваните средства са от престъпление, ще бъде сигнализирана и прокуратурата. Пред комисията ще се декларират и всички нетрудови доходи над 2000 лв., както и единични плащания над 500 лв. В декларациите за конфликт на интереси ще се включват имоти и пари не само на съпрузи, но и на хора, с които живеят заедно без брак. Ще се обявяват акции и дялове в инвестиционни фондове.

Според вицепремиера трябва да се справим с проблема с корупцията, който все повече се задълбочава.

Идеята е да има публичност. "Eдно е да се установи конфликтът на интереси, а съвсем друго е това да е публично и да няма връщане назад", уточни  Кунева.

"Всеки месец това бюро ще се отчита, освен това то ще се отчита редовно и пред парламента. Освен това всяка година външна компания ще проверява как работи това звено", съобщи вицепремиерът.

Самите служители в Бюрото ще минават периодични тестове за почтеност. Отделно на това Бюрото ще бъде подлагано на външен одит от публично ангажирана компания през обществена поръчка.

Според вицепремиера Народното събрание трябва да приеме промените в закона преди лятната ваканция.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група