Продължава разширяването на достъпа до електронни услуги чрез ПИК

08.05.2015, 09:50 5334 0

08.05.2015, 09:50
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Продължават усилията на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите за разширяване на електронния достъп до услуги чрез ПИК, като тенденцията е той да стане универсален вход към електронните услуги в цялата администрация.

Потребителите на електронните услуги на НАП вече могат да проверяват задълженията си за местни данъци и такси за над 200 общини в сайта на НАП. За достъп до услугата е необходим или безплатният персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Задълженията в онлайн справката се визуализират към определена дата, като заплащането на местните данъци трябва да стане по сметките на съответната община - по местонахождение на недвижимия имот или по регистрация на превозните средства. Новата услуга става възможна благодарение на установената електронна връзка между Министерството на финансите и общините, които изпращат данни за задълженията за местните налози.

До няколко седмици ПИК ще бъде внедрен като средство за идентификация при ползването на електронните услуги на Столична община. Предстои в близките месеци и нови общини да се присъединят към системата. Според IT-експертите няма съществени пречки ПИК да бъде използван за уникален код за безплатен достъп и до различни видове справки от е-услугите на Националния осигурителен институт и Националната здравно-осигурителна каса.

След като реализира от началото на годината нормативни промени в ЗМДТ по отношение намаляване на административната тежест при регистрация на МПС, следваща инициатива на МФ е автоматичният трансфер на данни от ТЕЛК към системите за местни данъци, което ще елиминира неудобството инвалидите да предекларират облекченията си при промяна в обстоятелствата. Също така се работи и в посока за реализиране на техническа възможност чрез ПИК за подаване по електронен път на някои видове декларации по ЗМДТ.

Министерство на финансите припомня, че само за няколко месеца над 300 000 субекта вече са активни ползватели на персоналните кодове на НАП. В приключилата на 30 април данъчна кампания са подадени 150 000 декларации за доходите по интернет от общо 500 000, което МФ и НАП отчитат като отлично постижение в първата година от въвеждането на ПИК. Очакванията са с пускането на все повече нови е-услуги този темп да се запази и до 3 години хартиеното деклариране да стане изключение.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група