Първи коментари относно предстоящото въвеждане на еднодневните трудови договори

21.04.2015, 20:41 5743 2

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


КиК Инфо

  • Публикации: 452 / 144
  • www.kik-info.com
  • Администратор на сайта
Председателят на УС на Националното сдружение на градинарите Марияна Милтенова коментира предстоящото въвеждане на еднодневни трудови договори, съобщава БНР:

"Настояваме тези хора да излязат на светло. Но те отказват да подписват договори, защото губят  социални помощи. Но ние сме уязвими от закона. Предложението е да се влиза в затвора, ако се намери  работник без трудов договор.

Сега глобата е 15 хиляди лева за един работник. Смятайте в една градина колко работници има. Никой земеделски производител не може да плати такава глоба. И как ще бъдат  отчитани еднодневните трудови договори?",
попита Милтенова

По нейните думи у нас производителите на плодове и зеленчуци са около 200 хил., а тези, които наемат работна ръка, са около 100 хил. "Не всички ще се възползват от новата система през първата година. Искаме да започне сега от началото на сезона, но това е трудно, защото се налага промяна на няколко закона", допълва експертът.

Планът е еднодневните договори да се използват още от следващия месец май за брането на черешите. Това обясниха експерти от социалното ведомство, които работят по промените. Ще са необходими промени в Кодекса на труда, които трябва да бъдат представени до края на тази седмица.

Васил Велев - председател на  Асоциацията на индустриалния капитал, също направи коментар пред БНР:

"В завод "Миджур" работниците имаха трудови договори, но това за съжаление това не ги спаси. Сам по себе си трудовият договор не е достатъчен, за да се предпазим от инциденти. Очевидно трябва да се усили контролът в такива рискови дейности, а криминализирането на  работа без трудов договор може да остави реколтата на полетата. Ще затрудни наемането на сезонни работници. Трябва да се намери мярката кога един труд е сезонен, кога е инцидентен и кога - не.

Трудовите злополуки намаляват в годините, но все още размерът им е значителен. За нас ваучерите са изход в уреждане на правния статус на сезонните работници."

TOLEVA66

  • Публикации: 8 / 2
Тази форма на договор, частично ще подпомогне сезонната работа.Режима е облекчен,защото договорите ще са на кочан и ще се регистрират в Инспекцията по труда.Проблем може би ще бъде, че ще се предоставят срещу предварително платени осигурителни вноски.За мен не е ясна практически отчетната част/ сума по договор, предплатени осигуровки ,данък ще има ли и т.н./. Проблем ще бъде за работодателя,че ще плаща осигуровки, без да е сигурен в явяването и изпълнението на работата.

bobo

  • Публикации: 2738 / 366
А на чичо Пеню, онзи, бостанджията, ще му търсят ли трудови договори на сина и снахата, дето са дошли от градо да помогнат да събере любениците от декара?

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook