Сливане на НАП и Агенция "Митници" ще предложи премиерът Бойко Борисов

08.04.2015, 21:03 4741 0

08.04.2015, 21:03
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Сливане на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници" ще предложи премиерът Бойко Борисов. Това  съобщиха от информационната служба на Министерски съвет.

"За мен няма никакво съмнение, че тези структури действат съвместно – граничари и митничари като организирани схеми за контрабанда. Няма никакво съмнение.", коментира министър-председателят по време на правителственото заседание.

По думите му за митничарите и граничарите най-меката дума е, че "абсолютно ненадеждно" охраняват границите. Борисов е дал срок на двете агенции да го убедят, че вършат работа. Ако до следващата седмица те не докажат, че служат на държавата, а не "на други господари", той ще предложи сливане на двете агенции.

Премиерът отбеляза големите усилия на изпълнителната власт в борбата с контрабандата и сивия сектор, като допълни "А на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите".

Борисов отправя сериозни критики към работата на митниците, като заявява, че там 25 години не е имало реформа. Идеята за сливането не среща съпротива от вицепремиера Кунева.

Ето и текста от стенограмата на правителственото заседание днес:

БОЙКО БОРИСОВ: Винаги съм казвал, че всичко в една държава зависи от политическата воля и от политическата отговорност. Вече два месеца – три, полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите са ми повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно“ охраняват границите. Ние нямаме система там. Това са ми констатациите. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното и най-вероятно тогава ще предложа да обединим двете служби – данъчни и „Митници“, а на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите. Не може да си представите – ние си говорим за звена, които да борят корупцията, но за никой не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата. Как един и същи служител по три пъти бива залавян, улавян, уволняван и след година време бива връщан на работа. По три пъти има!!! В рамките на десет години – по три пъти! И сега от цели смени, граничари и митничари – да не говорим за кантарджии – да намерим кой е получил факс и кой е взел факса от турските колеги… Не може! Представяте ли си – те не служат на държавата, те служат на други господари! Това са абсолютните ми констатации. Десетилетия е тази порочна практика. За това сега е моментът, ако искаме реална битка в тази посока, да направим всичко възможно в държавата да си защити границите.

Вие разбирате ли, че отиват прокурори, главен секретар на МВР в Одрин, Валията им дава факсовете и дава информацията. Валията! Повече го е грижа за България от нашите митничари и граничари, които като един престъпно седят, мълчат и въобще нищо не се прави. Нямат папка за документооборота, тези материали, които колегите от турските служби надеждно ни дават, просто г. и няма. Няма папчица, където да ги проверим назад. Ходим от другата страна на границата, за да видим кои ТИР-ове и как са минали. Буквално се вдига бариерата и минават! И просто това съм им казал – до сряда имат срок. Армията ли ще пращаме там, Ненчев, дали Алпийския батальон, дали еди какво си… – просто до сряда съм им дал срок. Това безобразие няма да го изтърпим. Защото полагаме огромни усилия.

За да не изглежда толкова черногледа ситуацията, средно по 40 000 стека на ден от контрабандните цигари по пазарите, МВР задържат и днес им дадох много добра оценка, в смисъл: докато не съберем сега от пазарите толкова цигари, колкото ТИР-а са влезли няма да ги оставя на мира! Всяка вечер дирекциите на МВР докладват лично на директора на полицията колко цигари е задържал на всеки пазар всеки полицай, както и рязан тютюн. Вече стават десетки килограми.

Така че, ние най-малко няма да ги оставим намира. Просто в момента сме създали такива звена, които вече изваждат на светло с целия порок на системата, която има до този момент.

С една дума, започнах оттук, защото всичко това се движи по вертикалата – към техните началници. Не мога да си представя, че на „Митниците“ не може да им дойде на акъла, че като не се завеждат факсовете или няма документооборот… - сега вече го променихме, турските колеги ще ни пращат имейли на няколко места – в БОП, в Министерството на финансите, не мога ди си представя, че началниците им не знаят. Но разбирате ли – занимава се премиерът, главният секретар, валията на Турция, за да има конкретни резултати и да наложим нещо, което е най-елементарното – да има папка, в която да влезе сигналът, да го провериш. Двадесет и пет години не е направено на митниците! Как ще го направят, като става въпрос за около 30 милиона на месец средно. Така че, в тази посока ще се работи много. Аз съм убеден, че като има политическа воля, скоро ще дадем, и резултатите се виждат, защото това, което се прави в горивата, цигарите, алкохола, месата… Сега работим по една схема с месо и се надявам скоро да има арести. Ще има. И нещата ще си дойдат за два-три месеца на мястото. Всички сме амбицирани да си отвоюваме държавата от това, което се е случило през годините и няма да има компромис към никого. Приходите в бюджета са най-добрият материален израз на това, което се прави и затова имаме и някои възможности повече да се похарчат пари за нашите пенсионери, за Коледа. Между другото, за Великден заверихте ли сметките, Горанов? Хората получиха ли си парите?

ИВАЙЛО КАЛФИН: говорих с управителя на НОИ. Получиха ги тези, които ги получават по сметка. Иначе чрез пощата до 20-и.

БОЙКО БОРИСОВ: Моля ви ритмично да се дават. Да сме точни и конкретни.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Господин премиер, аз искам да завърша тази тема. Благодаря Ви за това, което казахте. Ако се върна отново към стратегията, това е точка 4 – Превенции и противодействие на корупцията в съдебна власт, МВР, контролни органи, НАП, „Митници“, ДАИ и т.н. Всъщност ако тези неща, за които Вие говорите, се случат и документооборота…

БОЙКО БОРИСОВ: Те се случват, те са уличени вече. За мен няма никакво съмнение, че тези структури действат съвместно – граничари и митничари като организирани схеми за контрабанда. Няма никакво съмнение. В един буркан, Кунева, държат пломбите. Отиваш, взимаш от буркана пломба, пломбираш тук, след това го пресрещат по пътя, пломбират на друго място и излиза празен на Калотина. Сега сме говорили с транспорта – да се поставят джипиеси. Ние куп неща сега правим.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Това е истинска превенция.

БОЙКО БОРИСОВ: Не искам да пълня интелигентните ви глави с такива полицейски информации, защото тук е кметът и областният управител на София. Не искам да ги затормозявам с такива схеми, но трябва да ви кажа, че вече на прокуратурата, на ДАНС, на МВР абсолютно е описана схемата, знаем хората, знаем как става. И трябва да бъдат убедени, че ще им надделеем заедно с целия този екип.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Превес на превенцията и смятам, че действително с такива мерки ще има резултати. Още веднъж благодаря на колегите за подкрепата.

БОЙКО БОРИСОВ: Така че, има различни мнения по въпроса, вече сме говорили за тях. И две, и три, и пет прокуратури или още две служби ДАНС и още две БОП и още две митници да сложим, човешкият фактор, когато става въпрос за толкова пари е изключително важен. Затова и с тези в момента вече работещи /държа да ги предупредя/ видеонаблюдения, които сме направили и въобще всичко, за да прекъснем тези порочни практики. Не може митничарите и граничарите, българските служби, да отказват да кажат кой е получил документа, от турските служби, с който те ни предупреждават, че влизат тирове с нелегални цигари. Седят, мълчат и не знаят. Това организирана група ли е, според вас? Просто няма добри. Разбирате ли, на ръка, на бариерата, на ръка получават факса. Не искат да минават дори , по имейл. Отива уж, на ръка да го получе, слага го във вътрешния джоб и повече го няма. Началникът на митниците не е въвел документооборот – това да се заведе под номер, да се сложи в папката, сега да можем да проверим. Не искат да издадат кой е. И валията по снимката ми каза: „Ето този беше“. И днес на трима души им повдигаме обвинение. Смятайте какво сме заварили, а това са границите! Това са местата, където се формира бюджетът и затова хората казват „Държавата да помогне, да помогне“, а ние само казваме: „Няма и няма.“ Как ще има?

Разбира се, давам висока оценка за направеното досега, но това са само първите стъпки, докато не заковем границите така, че да са на 100 процента надеждни – с видеонаблюдение, с кантарите, няма да се откажем! Тук да отбележа и на земеделието им казах, и на ДАИ им казах: един ТИР с дървен материал е поне 60 тона. Как са се движили по магистралите 60-тонни ТИР-ове? Лятото какво правят с асфалта? И хората казват: Те поддават, стават на коловози. Като мине на него 60 тона и е 35-40 градуса на асфалта, какво се случва? Заради някакъв разбойник! Стотици милиони са дадени там! Акт направете, да конфискувате камиона направо! Отнемайте лицензи, конфискувайте камиони. Те съсипват всичко, което градим. Не стига, че крадат сигурно и дървен материал, но съсипват и пътищата. И то не е само магистралата. Като минат по селските пътища, какво ги правят? Чупят ги като вафли сигурно.
Така че, предлагам да приемем стратегията, но тази стратегия има смисъл само ако я попълним със съдържание. Затова аз и на Христо Иванов му казах няколко месеца заедно с всичките структури на държавата да положим тези усилия. След два-три месеца ние ще знаем реално и ще имаме ефект или няма да имаме ефект. Това е моето предложение.

Приемаме точка 39.

Благодаря на всички, които са работили по нея, тъй като беше важно. Надявам се скоро с правосъдният министър да вкараме и Закона за съдебната власт, за да спрат всякакви спекулации. Христо Иванов ми е любимият министър, за да няма такива приказки, които чух напоследък - ако за някой друг се появят същите коментари, и за него ще кажа, че ми е любим, но в случая това е подкрепа.

Всеки ден, всеки ден – контрабанда, алкохол, цигари, горива – всичко се отчита, завежда и на базата на това министърът на вътрешните работи и финансите ще правят кадровите заключения. Този, който задържа, този, който отчита резултати за задържани подобни стоки, той ще бъде развиван, той ще работи спокойно. Този който не отчита, този, който не работи, ще бъде сменян. И тук няма никаква политика, никакъв друг разговор.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група