Калфин: Всяка втора пенсия е инвалидна

02.04.2015, 12:58 8547 8

02.04.2015, 12:58
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
"Над 50% от пенсиите в страната са инвалидни". Това обяви социалният министър Ивайло Калфин в ефира на Нова ТВ. През последните години има силно нарастване на този тип пенсии. Според Калфин ще се вземат мерки и за този проблем – "трябва да се даде лекарска експертиза за това какво може да работи даден инвалид, за да е пълноценен".

Във връзка с увеличаването на пенсионната вноска и възрастта за пенсиониране Калфин поясни: "НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко".

Той предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, в бъдеще "българите ще получават още по-мизерни пенсии".

Във връзка с обвиненията, че има много хора, които цял живот не работят и получават социални помощи, а после и пенсии, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, ако нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години – и то с ниска пенсия".

По отношение на сектор "Сигурност" ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, както и разграничаване на различните функции, които изпълняват служителите, стана ясно от думите на Калфин.

Министърът уточни, че големият проблем е хората над 55 години, които остават без работа, да си намерят работа. "Тези хора имат мотивация, трудови навици и биха били добри работници. Ето защо започваме програма за тези хора. Те ще бъдат стимулирани с различни облекчения. Това обаче не е част от пенсионната реформа", добави още вицепремиерът.

Социалният министър бе категоричен, че е абсурдно да се намалява отпуска по майчинство след третото дете. Той заяви, че ще работи за промяна на нормативната база в това отношение.

А за децата, които раждат деца – с новия закон за семейни помощи бабата няма да получава детски за детето, а ако майката ходи на училище, тя ще получи допълнителен стимул.
#1 | 02.04.2015, 13:11
Публикации: 1703 / 207
Във връзка с обвиненията, че има много хора, които цял живот не работят и получават социални помощи, а после и пенсии, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, ако нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години – и то с ниска пенсия".

Аз каня Калфин довечера пред Президентството. Крайно време е да помисли как ще се пенсионират родителите на деца с аутизъм като мен. :(

Президентството грейва в синьо в подкрепа на деца аутисти
#2 | 02.04.2015, 13:17
Публикации: 6403 / 1129
Отношението към инвалидите в България е сякаш те са от друга планета и здравите са пожизнено застраховани от попадане в категорията "инвалид" :blink: ... което представлява много странна частична умопомраченост на здравите, при очевидно рисковите условия на живот в страната  ::)
Бъдете здрави :flowers:
#3 | 02.04.2015, 13:34
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Поздравявам хората, които си защитават правата. Инвалидите в България наистина са дискриминирани почти във всяко едно отношение. Но вече дори не е публична тайна, че цели махали от едни млади прави и здрави хора са "инвалиди" и получават инвалидни пенсии.

В тази връзка, не е трудно да се отгатне, че за да има пари за реалните инвалиди и хората в нужда, то течовете и фалшификациите с ТЕЛК-овете трябва да се пресекат.
#4 | 02.04.2015, 17:03
Публикации: 332 / 38
Но вече дори не е публична тайна, че цели махали от едни млади прави и здрави хора са "инвалиди" и получават инвалидни пенсии.

Това за съжаление се е превърнало в бизнес! И още по-лошо е че страдат деца заради този бизнес! "Двегодишно дете на силни лекарства заради социална пенсия"    Как ще се определи кой инвалид какво може да работи, ако ще е по начина по който се издават решенията на ТЕЛК няма смисъл!
#5 | 02.04.2015, 19:45
Публикации: 6403 / 1129
Падкрепям спирането на течовете и фалшификациите с ТЕЛК-овете, но съм удивена, че не се говори за това, а за "съпоставяне на възможностите на инвалидите не с атлети при даването на категория". А с трупове ли да се съпоставят възможностите им? И ще спре ли това фалшификациите от познатите на всички злоупотребяващи? ... Предполагам, че по-скоро ще се намалят парите за действително болните.

Изобщо, политиката на намаляване на разходи е политика, която обрича на бедност.
Ако в семейство на безработни мислят как да намалят храната  и отоплението, а не как освен за тях да заработят и за кино, ще си останат мизерници. Така е и в обществото. Внушават ни да затягаме коланите, защото са некадърни да стимулират производителността и просперитета на нацията.
#6 | 03.04.2015, 09:07
Публикации: 825 / 178
Подкрепям напълно irenabrili !
Това не е държава, грижеща се за хората, тая политика повече клони към геноцид.
И това е резултат от бездействието на всички правителства вече 25г. И не само бездействие, некадърност при решаване на проблемите.
От друга страна - 80-90% от тия инвалидни пенсии са на циганета! Какво правим и накъде вървим?
Вече няма и 2 млн. работещи хора, дето трябва да издържат държавен апарат, пенсионери, инвалиди, себе си, децата си, та и родителите си? Как я мислят тия хора?
Мда.. не я мислят никак си - просто мислят само за себе си по време на мандата,  другите - кучета ги яли! :blush:

#7 | 03.04.2015, 09:40
Публикации: 332 / 38
Всички знаят къде е проблема! С неадекватна си политика държавата научи малцинствата на такъв начин на живот, само да паразитират без да имат желание да работят, да учат, да се интегрират!  Поради безсилието на държавата да се справи с този проблем сега остава да се режат пенсиите на инвалидите! Това не е начина не трябва невинни хора да плащат за злоупотребите на ненаказаните! Кога ще видим присъда на лекар отговорен за издаването на фалшива диагноза? Никога!
#8 | 03.04.2015, 10:04
Публикации: 1703 / 207
Поне има изявено желание за реформи.
Калфин: Децата с увреждания са приоритет на държавата
 "Готов съм да направим заедно целева работна група, която да приоритизира политиките за решаване на проблемите на децата с увреждания и техните семейства. Държавата трябва да обърне специално внимание на тези деца и особено на децата с тежки увреждания", каза Калфин.

Искрено се надявам само да не остане на думи...

Има идеи за спиране на течовете:
Протест в подкрепа на хората с увреждания
Родителите искат да се създаде регистър на хората с увреждания и да има единна институция, която да се занимава с техните проблеми. Те настояват да се направят рехабилитационни центрове с екипи от специалисти, а Агенцията за хора с увреждания да заработи ефективно, а не да бездейства.

Ако се направи регистър успоредно с нуждата от лечение и терапии, веднага ще лъснат "инвалидите".
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група