Адвокатите отговориха на счетоводителите по спорния законопроект (продължение)

18.02.2015, 17:06 36367 41

18.02.2015, 17:06
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия получи отговор от Висшия адвокатски съвет по своето становище относно спорния законопроект за изменения в Закона за адвокатурата, внесено в деловодството на Народното събрание.

АССП счита, че със законопректа се прави опит редица счетоводни дейности да бъдат окачествени, като “адвокатски” в чл. 24, ал.1 и съответно да бъдат забранени за извършване от счетоводители, съгласно наказателните разпоредби на чл. 150.

Без да влиза в конкретика по спорните текстове от законопроекта, Висшият адвокатски съвет изразява категоричното си несъгласие с позицията на Нотариалната камара, Националния съюз на юрисконсултите и Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

"Не могат да бъдат споделени аргументите, че чрез тези законодателни промени се създава неоправдано предимство при упражняване на дейностите по чл. 24 от Закона за адвокатурата, които са от изключителната компетентност на адвокатите и упражняването им по занятие е недопустимо от трети лица. Тази законодателна промяна е на практика прецизиране на правомощия и дейности, които и досега адвокатите са извършвали. Желанието за създаване на реални механизми за санкциониране по административен ред на лица, осъществяващи нерегламентирана адвокатска дейност е продиктувано от разбирането да се създадат гаранции за защита  на интересите на гражданите и не може да бъде разглеждано като опит за изземване на властнически правомощия. Търсенето на отговорност от лица, които не са вписани като адвокати и упражняват тази дейност, е в пряка зависимост от необходимостта да не се нарушава правовия ред.

Приемаме изявленията в заявената позиция като грубо вмешателство в организацията и дейността на адвокатурата при упражняване на високоотговорната и конституционно закрепена дейност за защита на свободите, правата и законните интереси на гражданите и юридически лица."
, пише още Висшият адвокатски съвет. Цялата декларация може да видите на сайта на Висшия адвокатски съвет тук.

В също време Софийска адвокатска колегия, настоява пред Висшия адвокатски съвет да защити законопроекта, като предприеме спешна реакци срещу "опитите на всякакви други заинтересовани лица, скрити за общностите на нотариуси, юрисконсулти и други такива да въздействат върху обективното разглеждане на законопроекта и неговото приемане от Народното събрание".

"Настояваме, също така, Висшият адвокатски съвет да се противопостави остро на „жалните” писания в Интернет –пространството, в това число- на сайта на notarius.bg §22 седмичник”  и други подобни и при необходимост- искане за закриване на тези сайтове, проповядващи плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл.134 от конституцията и чл. 2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата.", пишат още в декларацията си софийските адвокати, които се предполага, че познават Европейската конвенция за правата на човека, Конституцията и принципа за свободата на словото.

Цялата декларация на Софийска адвокатска колегия, може да видите на нейния сайт тук.



Всичко по темата:
Адвокати заплашват със стачка, ако парламентът не приеме техен лобистки закон
КЗК отсече: Проектозаконът за адвокатурата е вреден за свободната конкуренция
Десетки организации са против лобисткия законопроект на адвокатите (видео)
КЗК образува производство по готвените лобистки промeни в Закона за адвокатурата
Дори депутатите, вносители на Закона за адвокатурата имат резерви към него
Среща с депутатите в НС по спорния законопроект за адвокатурата
БСК: Проектът за промени в Закона за адвокатурата е лобистки!
АССП за права на счетоводителите и срещу лобисткия проектозакон за адвокатурата
Адвокатите отговориха на счетоводителите по спорния законопроект

Глоби за всеки, който консултира, регистрира, подава заявления, но не е адвокат
#1 | 18.02.2015, 17:29
Публикации: 214 / 40
не е за вярване какъв пасквил са натворили от софийската колегия
#2 | 18.02.2015, 21:11
Публикации: 4 / 2
"Настояваме, също така, Висшият адвокатски съвет да се противопостави остро на „жалните” писания в Интернет –пространството, в това число- на сайта на notarius.bg §22 седмичник”  и други подобни и при необходимост- искане за закриване на тези сайтове, проповядващи плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл.134 от конституцията и чл. 2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата."

Интересно ми е каква реакция ще има ако не приемат законопроекта в този му вид  :wink1: :wink1: :wink1:

Всъщност адвокатите не си дават сметка, че като се заговори за законопроекта, който се е колебаел дали да се впише като адвокат, ще се впише и .... адвокатите ще станат още повече, а работата още по-малко, ако не вярват да се обадят да питат в колегията колко молби за вписване са постъпили от 24 -ти насам  :lol:
#3 | 18.02.2015, 21:37
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Общо взето отговорът на Висшия адвокатски съвет е общи приказки и лозунги, в опит да защитят користните си цели. И няма никакви състоятелни мотиви.

А декларацията на Софийска адвокатска колегия (оргомната част от адвокатската общност, както сами са се нарекли) ... нея просто нямам думи да я коментирам. Учудвам се, че това писание излиза официално от САК.
#4 | 18.02.2015, 21:37
Публикации: 11932 / 2173
".......плач по дейност, която е изконно адвокатска........"

Звучи доста "ретро" и с привкус на "античност" - сякаш тази дейност е от създаването на Българската държава , а не е нещо, което динамично се променя с времето като всяка друга дейност.Едни професии изчезват, други се появяват, трети се видоизменят  - времето налага своите правила и закони, а ние искаме всичко да сведем до "изконно" и "вечно зададено" .
Нещата вървят към абсурдното положение една декларация на физическо лице да не бъде подадена, ако данъкът не е изчислен от счетоводител, а декларацията не е написана от юрист/адвокат.
#5 | 18.02.2015, 22:09
Публикации: 25 / 16
Честно да ви кажа аз очаквах мотивирано и интелектуално становище.За мен това не са сериозни аргументи, а някакъв пасквил.Явно, някой в тази държава се мисли за богопомазан.Ако това е интелектуалният потенциал на Софийската адвокатска колегия, аз съм горда,че съм счетоводител.
Очаквах мотиви,очаквах феър плей.Но уви!
Едва ли не тези,които трябва да защитават свободата на словото се опитват да надянат намордник на инакомислещите. Дами и господа адвокати, живеем в свободна държава и свободно можем да си изказваме мнението си.Аз също съм против обидните квалификации срещу Вас,но не осъзнаете ли простата истина,че адвокат и счетоводител трябва да работят заедно,защото работата им се преплита в голям процент,ще сътворите хаос. И как така аз като счетоводител не мога да давам становище по данъчни и счетоводни закони. И на какво основание и откога подаването на данъчни,осигурителни и други декларации,касаещи икономическата
дейност на едно предприятие са ваша изконна дейност? И като всичко е Ваша  територия,за какво възлагате съдебно - счетоводни експертизи?
Да си кажа честно,има една партия ,която проповядваше също като Вас.Вие още малко ще вкарате в конституцията ръководната роля на адвокатските колегии и ще се обявите за единствени и незаменими .Знаете много добре,че всяка крайност е неконструктивна и дава лоши резултати.И не само аз и доста други хора мислят,че единствено качеството на работата,ще Ви изведе на едно високо ниво в обществото,на което би трябвало да се намирате.А то сме свидетели на най-корумпираната съдебна система в Европа.И още нещо,ако този проекто-закон е резултат на усърдна работа - много лошо.Аз бих Ви поставила слаб за него.
И в заключение,сигурна съм ,че насоките на Едропейската комисия е в посока за намаляване на свръхрегулацията върху свободните професии.А Вашият проекто закон,скрепява монопол на едно съсловие!Стига вече с този абсурдистан.Вземете да мислите комплексно,а не само за Вашия джоб.И да Ви кажа,че наредбата за минималните адвокатски възнаграждения за мен е грубо нарушение на свободната  конкуренция,а какво да говорим за този проект за закон.

#6 | 19.02.2015, 08:18
Публикации: 25 / 16
Нарушен бил Чл.134 от Конституцията?През тези години на демокрация се оказа,че сте доста зависими от разни съмнителни групировки и с подземния свят.
Това,че сте незаисими,не означава че ние не можем да да  даваме мнения и становища за Вашата работа,защото тя пряко или косвено рефлектира върху нас.
Смисъла на понятието независима е да изпълнявате задълженията си на блюстители на обществените закони без да позволявате вмешателства от политически,полицейски и всякакъв друг характер,а не че обществото не може да коментира Вашата работа.
Питам се също като в Закона за счетоводството има изисквания относно съставителите на годишни отчети,а Вие не отговаряте на тях как следва да ги подпишете!
Хайде спрете с абсурдите!Това,което ще постигнете,че всеки завършил счетоводство веднага ще започне да учи право и пак ще си върши работата.Само,че ще се увеличат още повече адвокатите, а работата ще намалее.Но да държите такъв гард и да се отнасяте към нас с поведение граничещо с апломб,това е вече прекалено.
#7 | 19.02.2015, 08:45
Публикации: 38 / 4
Оооооооооо, че и нагли, на всичкото отгоре! Чак го приемат като нарушение и вмешателство, че се опитваме да защитим правата си!
И искат и затваряне на сайтове и забраняват и налагат цензура за изявления на мнение, виждания, гледни точки и становища по дадени въпроси, особено когато тези - същите въпроси, ни касаят пряко. Те какви са? Луди ли са или на диктатори ще се правят?!!
""Не могат да бъдат споделени аргументите, че чрез тези законодателни промени се създава неоправдано предимство при упражняване на дейностите по чл. 24 от Закона за адвокатурата, които са от изключителната компетентност на адвокатите и упражняването им по занятие е недопустимо от трети лица. Тази законодателна промяна е на практика прецизиране на правомощия и дейности, които и досега адвокатите са извършвали. " И ПИТАМ АЗ...

Кое точно от това, което искате, скъпи адвокати, да изземете като функция от счетоводителите, сте упражнявали по ЗАНЯТИЕ досега???!! Може би регистрация на трудови договори, подаване на информация в масивите на НАП, консултиране по счетоводни въпроси?! Или може би сте оформяли документи за кореспонденция с БНБ и НСИ вместо счетоводния отдел на някоя фирма или пък сте посредничили в отношенията между счетоводител и НАП? С кое сте се ангажирали и е ваше право, а ние го нарушаваме? Питам аз и друго, което се сетих снощи. Излиза така, че, ако аз си напиша договор за покупко-продажба, като нормален грамотен човек - средностатистически гражданин, отида при нотариус и изповяда сделката ми, това ще бъде ГРУБО нарушение в противовес на ИЗКОННИТЕ права на адвокатите, защото не го е написал адвокат ли? И ще ме санкционират с глоба или имуществена санкция, защото не го е оформил адвокат? Говоря за чиста хипотеза, в която съм спазил всички законови процедури и договорът е оформен както трябва. Далеч съм от мисълта, че знам и мога всичко. По принцип, за неща, които не са ни в компетенцията и нямаме желанието да се правим на Богове... и сега си изпращаме клиентите при адвокати, които да им оформят документите или дадат консултация, както и да ги представляват по различни въпроси. Но да си имаме уважението! Този "ПЛАЧ", който визират тези наглеци, всъщност е опит за защита на професионални права и позиции!

Предлагам публична петиция, която да се организира в близките дни и да бъде подписана от възможно повече на брой заинтересовани лица и колеги, която да се приложи към подписка или някакъв вид протестно становище и да се внесе в НС преди да бъде приет този бълвоч, наречен законопроект.
#8 | 19.02.2015, 09:18
Публикации: 825 / 178
Глад, глад - затова е тоя рев!  :lol:

Няма ги пълните джобове от преди няколко години..
#9 | 19.02.2015, 09:30
Публикации: 25 / 16
Подкрепям идеята за петицията!
#10 | 19.02.2015, 09:43
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Дневник също отразиха това безобразие, за което писахме:
 
Aдвокати искат закриване на сайтове заради критики към промени в закона за адвокатурата
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/18/2475510_advokati_iskat_zakrivane_na_saitove_zaradi_kritiki_kum/
#11 | 19.02.2015, 09:57
Публикации: 9 / 2
Тази петиция работа не върши. Необходимо е да поизлезем на разходка извън офисите. Разбирайте както го искате. Да ме извиняват г-да адвокатите, но отива към закриване и на специалности като СК например. Одиторите ще имат ли право да носят заветните хартийки?
#12 | 19.02.2015, 11:51
Публикации: 128 / 26
Прочетох и становището на Висшия адвокатски съвет и Декларацията на Софиийска адвокатска колегия и съм изумена......
Из становището на ВАСъвет :"Желанието за създаване на реални механизми за санкциониране по административен ред на лица, осъществяващи нерегламентирана адвокатска дейност е продиктувано от разбирането да се създадат гаранции за защита  на интересите на гражданите и не може да бъде разглеждано като опит за изземване на властнически правомощия." - Считам, че е право на гражданите и на юридическите лица да изберат кое е в техен интерес и кое не е. В случая се опитват да наложат задължение и не мога да разбера за какви конституционни права ни говорят.......При положение, че става дума за пари.
И веднага вмъквам цитат от Декларацията на САКолегия : "СЧИТАМЕ, ЧЕ В ПРЕРОГАТИВИТЕ НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ Е ДА ЗАЩИТАВА С ВСИЧКИ ЗАКОНОВИ СРЕДСТВА ИНТЕРЕСИТЕ НА АДВОКАТИТЕ В СТРАНАТА." - Ами, много добре са го казали :) "Интересите на адвокатите" Някъде прочетохте ли за интересите на българските граждани и юридически лица? Аз, не!
А между другото, още когато влезе изискването при обявяване на ГФО в АВ с ел. подпис, съм се чудила защо само адвокатите и съставителите /като изключим ю.л. със собствен ел.подпис/ могат да обявяват ГФО с техните ел.подписи и само с едно пълномощно към Адвокатите или едно пълномощно /нотариално заверено обаче/ към счетоводителите, а за трети лица, които са упълномощени от задълженото лице за подаване по електронен път има хиляда изисквания за нотариална заверка....При положение, че никой не обявява ГФО по свое желание, а изпълнява законово задължение, аз като счетоводител и съставител съм за това, всеки да избира кой ще му подаде отчета по ел.път....Всеки компютърно грамотен човек притежаващ ел.подпис, може да го направи, при положение че отчета е съставен, подписан и подпечатан. И не считам, че като съм го съставила аз, мога единствено аз да го подам. Ние всички трябва да имаме право на избор, а не постоянно да ни вменяват задължения.
#13 | 19.02.2015, 12:15
Публикации: 2 / 1
Тези хора освен, че са нагли, са и неграмотни!!! Обърнете внимание как са написали думата юристконсулт /без буква"Т"/ в декларацията си!!! Тц-тц-тц!!!
#14 | 19.02.2015, 12:24
Публикации: 25 / 16
Г-жо Табакова,юрисконсулт наистина се пише без т.
#15 | 19.02.2015, 12:29
Публикации: 2 / 1
Тези хора освен, че са нагли, са и неграмотни!!! Обърнете внимание как са написали думата юристконсулт /без буква"Т"/ в декларацията си!!! Тц-тц-тц!!!
Колеги, извинявам се грешката е моя! Правилно са го написали в декларацията! Но все пак са си неграмотни!!
#16 | 19.02.2015, 13:31
Публикации: 1703 / 207
#17 | 19.02.2015, 13:59
Публикации: 1703 / 207
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/02/17/2474536_advokati_zashtitiha_predlojenieto_si_da_imat_poveche/
Адвокатите казват, че между първо и второ четене на законопроекта в парламента могат да се извършат корекции по текстовете, които да изгладят противоречията в него. Готовност да изслушат аргументи на всички, които се почувстват засегнати, изразяват и от ръководството на Висшия адвокатски съвет.
#18 | 19.02.2015, 20:25
Публикации: 6403 / 1129
Недостойно и срамно е това законодателно очертаване на периметър на професионална дейност.
Не са ли съответните институции, които определят кой има право да подава заявления, декларации и т.н.? Ако беше в интерес на гражданите, от НАП, НОИ, дори от ТР щяха да утвърдят правила, в които да е указано, че приемат определени документи само от адвокати.
И как това ще се съчетае с тенденцията все повече административни услуги да се извършват по електронен път?
От историята знаем, че в далеч по-недемократичен режим Георги Димитров сам се е защитавал в наказателен процес. Днес също се допуска в такъв да ни защитават наши роднини, ако имат достатъчно образование, но не непременно правно.
Скрит текст :
Както е тръгнало - всеки да си търси доходи по силата на правила и глоби - скоро очаквам да ни забранят да се лекуваме от простуда с липов чай и мед и да ни глобяват, ако не пием антибиотици.

А защо не и ресторантьорите да поискат закон за забрана на приготвянето на храна от непрофесионалисти, строителите - забрана на извършването на битови ремонти и тогава и икономиката ще дръпне!

Във все по-гадни времена живеем ....
#19 | 19.02.2015, 22:05
Публикации: 18 / 13
В подкрепа на тезата, че счетоводителите сме учили и разбираме от трудово, осигурително, данъчно и търговско право предлагам да споменем и факта, че ликвидатори на търговски дружества и синдици в производства по несъстоятелност могат да стават юристи и икономисти, а не само юристи, което означава че държавата ни е признала определена компетенция в областта на търговското право и то в една от най-сложните материи - несъстоятелност /след изпита за синдици/. Освен това всички колеги, които работят в НАП ги изпитват по данъчните и други закони, в НОИ - по осигурителните и т.н. и то за длъжности, за които се изисква икономическо, а не юридическо образование. В закона за независимия финансов одит пък има изпити по търговско, трудово и осигурително право по чл.17 и търговско и данъчно-осигурително право по чл. 18. Изпитите по чл.17 от ЗНФО са включени в почти всички програми на университетите по специалности, свързани със счетоводството и финансите, за да може който желае да кандидатства за одитор да държи максимум 2-3 приравнителни изпита. Относно искането за закриване на сайтове нямам думи - това нарушава не знам колко вътрешни и международни актове за свободата на словото. Недопустимо е такава декларация да излиза от адвокати с претенции в 21 век и то от колективен адвокатски орган.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група