Адвокатите отговориха на счетоводителите по спорния законопроект (продължение)

19.02.2015, 22:50 27313 41

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Ghsoty

 • Публикации: 2 / 0
Не трябва да си юрист, че да видиш, че проекто- закона в изменение на чл. 24 ал.1, т.1 и т.2 са изключително лобистки написани. Това е така, тъй като тези закони дават неограничени правомощия на адвокатското лице, чрез стоящето в края на двете точки " и др."(и други) и задължението им да представляват и да попълват документи са отворени за интерпретации и нямат реален ограничител. Прав ли съм или не?

miro7874

 • Публикации: 330 / 37
Всеки заслужава съдбата си!
Това е нашата професия - разграден двор, без професионална организация защитаваща интересите ни! Нормално е да не ни уважават! Казвате счетоводителите са учили основи на правото, търговско, осигурително, данъчно право и т.н.! Кои счетоводители са го учили? Счетоводител може да е лице със средно икономическо образование, лице с произволно висше образование дори и да не е учило икономика! Нормално е адвокати, архитекти и др да имат по-добро самочувствие и да са по-уважавани в обществото!

albeto64

 • Публикации: 23 / 16
Аз съм изумена от един факт.Този сайт има посещаемост от над 120 000 потребители!Сигурна съм,че поне 5 000 счетоводители го посещават.А има само 21 коментара.
Колеги,на Вас толкова много ли Ви харесва това, в което искат да ни превърнат и да ни отнемат едва ли не професията,че не се включвате в дискусията?Не разбирате ли,че не се ли обединим и то за отрицателно време и не зелеем ли площада пред парламента,ще си го гласуват този закон?

albeto64

 • Публикации: 23 / 16
Моля,моля, в специалността счетоводство и контрол се изучават основи на правото,търговско,осигурително и данъчно право.СЪЩО ТАКА НЕ Е НОРМАЛНО АДВОКАТИТЕ И АРХИТЕКТИТЕ ДА СА ПО-УВАЖАВАНИ.
И защо трябва да имам понижено сомочувствие?Магистър съм по счетоводство,била съм ликвидатор на дружество и съм вещо лице по съдебно-счетоводни експертизи.
Кое от всичко изброено Ви навява на мисълта,е трябва да имам понижено самочувствие? Последно,без да съм адвокат оборих едно решение на НОИ във връзка с неправилно отпуснато обезщетение по безработица.Точно юристи на НОИ дадоха грешно тълкуване на ТЗ.
Така,че да си имаме уважението,счетоводителят стои на равно с адвоката,колкото и да не ви харесва това.И това е така по целия цивилизован сят.
Аз искам да попитам нещо,къде в този проектозакон са заложени механизмите ,че вие няма да се поддадете на корупция? Къде са тези антикорупционни механизми?
Моля,включете си член,който до включва ЕЖЕГОДНО ДЕКЛАРИРАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО И ИЗТОЧНИЦИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕТО МУ.Като искате да сте светая светих ,ще си плащате всички данъци и ще попълвате декларация,че имуществото ви не е придобито незаконно.Аз лично познавам доста адвокати преяли с имоти и пари,които не съответстват на декларираното в ГДД.Тогава за какво уважение става въпрос?

miro7874

 • Публикации: 330 / 37
В подкрепа на тезата, че счетоводителите сме учили и разбираме от трудово, осигурително, данъчно и търговско право предлагам да споменем и факта, че ликвидатори на търговски дружества и синдици в производства по несъстоятелност могат да стават юристи и икономисти, а не само юристи, което означава че държавата ни е признала определена компетенция в областта на търговското право и то в една от най-сложните материи - несъстоятелност /след изпита за синдици/. Освен това всички колеги, които работят в НАП ги изпитват по данъчните и други закони, в НОИ - по осигурителните и т.н. и то за длъжности, за които се изисква икономическо, а не юридическо образование. В закона за независимия финансов одит пък има изпити по търговско, трудово и осигурително право по чл.17 и търговско и данъчно-осигурително право по чл. 18. Изпитите по чл.17 от ЗНФО са включени в почти всички програми на университетите по специалности, свързани със счетоводството и финансите, за да може който желае да кандидатства за одитор да държи максимум 2-3 приравнителни изпита. Относно искането за закриване на сайтове нямам думи - това нарушава не знам колко вътрешни и международни актове за свободата на словото. Недопустимо е такава декларация да излиза от адвокати с претенции в 21 век и то от колективен адвокатски орган.
Може би не сте схванали същността на коментара ми по-горе! И аз съм магистър по счетоводство и контрол и съм учил тези дисциплини! Не отричам факта, че в тази специалност те се изучават. Но за да станеш съставител на финансови отчети не е необходимо дори да имаш икономическо образование, може да си бакалавър от музикалната академия :) 

Катя Крънчева


n_alex76

 • Публикации: 1521 / 166
Поздравления за Адвокат Александър Иванов!

albeto64

 • Публикации: 23 / 16
И аз адмирирам Адвокат Александър Иванов!


SBR

 • Публикации: 372 / 13
Значи,нямаме право да консултираме и нам-си какво,а "агенти" на ДАНС,сме задължени по закон да бъдем!Помня какви писания бяха и колко пъти бяха връщани,докато ги приеха!Наистина-нЕма такава държава!

nean

 • Публикации: 273 / 60
Е, време е и ние да си прокараме едно законопроектче, с което да си защитим "хляба". Глоби за всеки, който консултира, регистрира, подава данъчна и осигурителна информация, но не е  СЧЕТОВОДИТЕЛ със счетоводна специалност.
СЧИТАМ, ЧЕ В ПРЕРОГАТИВИТЕ НА ВСИЧКИ СЧЕТОВОДИТЕЛИ В СТРАНАТА Е ДА ЗАЩИТАВАТ С ВСИЧКИ ЗАКОНОВИ СРЕДСТВА ИНТЕРЕСИТЕ СИ. 

miro7874

 • Публикации: 330 / 37
Този закон не е болка за умиране! Много лесно може да се заобиколи лошото е че много дейности които сме правили на светло и за които сме внасяли данъци сега ще трябва да ги правим под масата на сиво :)

miro7874

 • Публикации: 330 / 37
Е, време е и ние да си прокараме едно законопроектче, с което да си защитим "хляба". Глоби за всеки, който консултира, регистрира, подава данъчна и осигурителна информация, но не е  СЧЕТОВОДИТЕЛ със счетоводна специалност.
СЧИТАМ, ЧЕ В ПРЕРОГАТИВИТЕ НА ВСИЧКИ СЧЕТОВОДИТЕЛИ В СТРАНАТА Е ДА ЗАЩИТАВАТ С ВСИЧКИ ЗАКОНОВИ СРЕДСТВА ИНТЕРЕСИТЕ СИ.
Да обаче законопроектчета се прокарват с лобизъм, а ние си нямаме лоби :) Адвокатети ще ни вземат договорите, одиторите финансовите отчети и за нас ще остане само хамалската работа да осчетоводяваме документи  :smile1:

Катя Крънчева

Нищо подобно няма да се случи.

Междувременно КРИБ също подготвят своето становище против законопроекта.
И кой е казал, че си нямаме лоби? :)

miro7874

 • Публикации: 330 / 37
Нищо подобно няма да се случи.

Междувременно КРИБ също подготвят своето становище против законопроекта.
И кой е казал, че си нямаме лоби? :)
В последно време виждам някаква активност от АССП дори се замислям да се присъединя. Но не е достатъчно трябва по-голяма активност!

Катя Крънчева

Когато се присъедините, ще имате възможност лично да покажете по-голяма активност. :)

miro7874

 • Публикации: 330 / 37
Когато се присъедините, ще имате възможност лично да покажете по-голяма активност. :)
Да разбира се! Трябва повече счетоводни предприятия да се присъединят за да стане структурата по-силна и активна. А защо не и регистър на съставителите на финансови отчети!

dominator

 • Публикации: 1 / 0
Целия този закАнопроект е тотална подигравка със свободния пазар на услугите на който всички работим.  В тежкото състояние в което е българския бизнес, още един ДАНЪК АДВОКАТ, най-вероятно ще бъде фатален. Колко дребни търговци и производители могат да си позволят да плащат допълнително за още един ПОСРЕДНИК?
Правителството дойде с идея да намали администратината тежест, а от това по-брутална администратина тежест надали има.

ПРОТЕСТ - НЕ НА АДВОКАТСКИЯ РЕКЕТ!
Бъде ли предложен за гласуане този рекет, тряба да сме на улицата, ние и клиентите ни.
Стоим ли си в къщи, край с професията ни.

albeto64

 • Публикации: 23 / 16
Колеги, колкото повече счетоводни предприятия и счетоводители се присъединят към АССП, толкова по-силни ще бъдем.Този законопроект явно показва, че е крайно време да се обединим.По цял свят адвокати и счетоводители работят заедно.Вчера говорих с адвокат Александър Иванов.Той е на мнение, че мястото на адвоката е в съда и всеки да си върши работата.Адвоката-неговата,счетоводителя също неговата.
Така,че вземете се в ръце и агитирайте за включване в АССП. Едно е да имаш представителност с 50 члена, друго с 5000.
Аз също съм на мнение за протест,но да го организираме както трябва,не да излязат 20 човека,а колкото може повече.Без натиск няма да се решат нещата.

Катя Крънчева

Благодаря за съветите. Както виждате АССП работи, така че всеки да отговаря за своите инициативи. :) Който желае да се изявява в и чрез организация, да дава идеи и съвети, то да заповяда в нея. Защото АССП следва решенията, идеите и съветите на членовете си, а не на нечленове. Логично.

Освен това АССП има връзки с много счетоводни фирми, които не са в организацията, и които ни подкрепят. Например в края на миналата година имаше събиране на счетоводните предприятия от югозападна България дори и нечленове, а през май ще имаме среща в Пловдив с колегите от региона. Всички са поканени – дори и нечленове. Всеки ден различни счетоводители и счетоводни фирми се свързват с офиса.

Така, че ако искате нещо от АССП, то дала съм Ви координати и лице за контакт още в другата тема, когато попитахте. Тоест имате начина.  Ще ги напиша и тук. Заповядайте:
http://apac-bg.org/index.php?page=18
гр. София 1000, ул. Солунска 45, ет. 1, ап. 6
e-mail: office@apac-bg.org
тел.: 02/980 27 05;  0886 777 099
Лице за контакт: Антония Богданцалиева - Главен секретарА сега, като модератор съветвам всички да се върнем на темата за законопректа за изменение на Закона за адвокатурата.
 
В тази връзка и Българският Хелзински Комитет взе отношение по законопроекта - негативно е.
http://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/stanovishte-zid-za-2015/

А утре ще има съвместна пресконференция по въпроса с няколко организации. Ще ви държим информирани. :)

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook