Глоби за всеки, който консултира, регистрира, подава заявления, но не е адвокат

15.02.2015, 19:03 64918 51

#40 | 15.02.2015, 19:03
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Какво ли ще е становището на Европейската комисия и Европейския омбудсман, ако законопроекта в този му вид бъде приет. Като споменах Европейската комисия, формуляра за подаване на жалба е http://ec.europa.eu/atwork/applying-eu-law/make_a_complaint_bg.htm  :wink1:


Ако трябва ще разберем. :)

В тази връзка, Институтът за пазарана икономика ни посъветваха да се обърнем и към Комисията за защита на конкуренцията, защото те наскоро правиха доклад в тази област.

Това скорошна статия на ИПИ по въпроса: http://ime.bg/bg/articles/i-kzk-svobodnite-profesii-sa-prekaleno-regulirani/
#41 | 16.02.2015, 21:13
Публикации: 4 / 2
 
"В тази връзка, Институтът за пазарана икономика ни посъветваха да се обърнем и към Комисията за защита на конкуренцията, защото те наскоро правиха доклад в тази област"

Мога да помогна с писането на жалбата, стига закона да не е влязъл в сила, че иначе рискувам да отнеса някоя глоба  :stop:

Освен КЗК, интерес може да прояви и Комисията за защита от дискриминация  :smile1:, а Велизар като спомена Европейската комисия се сетих, че тя преди време беше открила наказателна процедура :wink1: http://www.mediapool.bg/ek-predupredi-za-diskriminatsiya-na-chuzhdi-advokati-i-tsenni-knizha-u-nas-news149240.html
#42 | 16.02.2015, 23:09
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Благодаря на всички, които писахте или се свързахте с мен за идеите и помощта.

Тук в Справочника сме систематизирали официалните контакти на Депутатите в 43-то Народно събрание, като има филтър да могат да се вземат имейлите по парламентарни групи, като и на всички депутати накуп.

Имената на вносителите са на този лобистки законопроект са написани в сайта на НС и те са:

ДАНАИЛ ДИМИТРОВ КИРИЛОВ (ГЕРБ)
ПЕТЪР ВЛАДИСЛАВОВ СЛАВОВ (Реформаторски блок)
ЕМИЛ ДИМИТРОВ СИМЕОНОВ (Патриотичен фронт)
РАЛИЦА ТОДОРОВА АНГЕЛОВА (ГЕРБ)
ХРИСТИАН РАДЕВ МИТЕВ (Патриотичен фронт)
СВИЛЕН ФИЛИПОВ ИВАНОВ (ГЕРБ)
АННА ВАСИЛЕВА АЛЕКСАНДРОВА (ГЕРБ)
ЧЕТИН ХЮСЕИН КАЗАК (ДПС)

Шефовете на отговорните пармаментарни комисии, освен ДАНАИЛ ДИМИТРОВ КИРИЛОВ (ГЕРБ) са:
НАЙДЕН МАРИНОВ ЗЕЛЕНОГОРСКИ (Реформаторски блок)
АТАНАС ПЕТРОВ АТАНАСОВ (Реформаторски блок)

Всеки от вас има електонен подпис и може да изпрати подписан имейл с него на техните официални имейли, които са:

danail.kirilov@parliament.bg, petar.slavov@parliament.bg, emil.dimitrov@parliament.bg, r.todorova@parliament.bg, hristian.mitev@parliament.bg, svivaka@parliament.bg, anna.aleksandrova@parliament.bg, tchetin.kazak@parliament.bg
atanas.atanassov@parliament.bg, nayden.zelenogorski@parliament.bg

с текст, че се присъединява към становището на АССП, входирано в Парламента, копие от което можете да видите, като прикачен в тази тема: http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,13698

Примерен текст на писмото:

Subject: Относно внесения законопроект за изменения на Закона за адвокатурата

Уважаеми Дами и Господа,

Присъединявам се към становището на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия относно внесения законопроект за изменения на Закона за адвокатурата. Становището е внесено с входящ № ПГ-506-01-31 / 12.02.2015 година в деловодството на Народното събрание.

В законопроекта редица дейности, които по своята същност са чисто административни, счетоводни, консултантски и дори куриерски, са окачествени като “адвокатски” в чл. 24, ал. 1 и по тази причина чрез чл. 150 са забранени за извършване от други лица. Очевидно е, че в законопроекта не става дума за това и адвокати да вършат тези дейности, а само адвокати да ги извършват, заради административната санкция по чл. 150.

Така например при всяка данъчна проверка или ревизия, фирмата-клиент ще трябва да плаща и на адвокат и на счетоводител. Защото счетоводителят няма да има право да представлява клиента си пред НАП по повод работата си, както и да получава документи и справки, каквато е обичайната и логична търговска практиката. Това се отнася за пред всеки административен орган, където има нужда от счетоводител, а такива органи са много.

Текстовете на чл. 24, ал. 1, във връзка с чл. 150 и чл. 153 са неприложими и тотално неадекватни на потребностите на обществото и бизнеса, особено на малкия и среден бизнес в България. Ако те се приложат по начина, по който са предложени, биха взривили стопанския живот.

Абсолютно неприемливо е управителите на фирмите да не могат да възлагат на външни счетоводители, консултанти, сътрудници или куриери да ги представляват пред административни органи, служби и търговски, имотен и други регистри (които не са съдилища), да правят справки в тях, да получават и подават документи, каквато е практиката до момента. Това се отнася за органи като НАП, НОИ, Търговски регистър, Булстат, Община, Инспекция по труда и други административни органи и служби, с които ние по възлагане от клиент, като счетоводителите работим ежедневно и извършваме част от забранените дейностите, посочени в чл. 24, ал. 1 от законопроекта.

Предложенията са във вреда на бизнеса и потребителите, защото ще се намали качеството на цитираните услуги, които до момента са извършвани от различни тесни специалисти (например счетоводители и ТРЗ специалисти), както и ще повишат цените, защото клиентите няма имат възможност за свободен избор.

Потребителите ще трябва да възлагат споменатите административни, счетоводни, консултантски и дори някои куриерски дейност, само и единствено на адвокати. Специално за малкия бизнес, който не може да си позволи да плаща и на адвокат - това е убийствено.

В тази връзка, обръщаме внимание, че законопроектът е в противоречие с програмата на правителството по провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия, както и целите заложени в стратегията за насърчаване на малките и средни предприятия, а именно:

•   Пълно съобразяване на законодателството, което се приема или изменя, с нуждите на малките и средните предприятия и съобразяване с принципа „Мисли първо за малките”, законодателния акт на малкия бизнес в Европа т.е. винаги да взема предвид характеристиките на малки и средни предприятия, когато се изготвя законодателството, така че то да не носи допълнителни тежести за малкия бизнес, а където е възможно – да се опростяват съществуващите норми.

•   Въвеждане на задължителна оценка на въздействие на всички промени и нови законови и подзаконови актове относно ефекта върху стопанската активност за избягване на допълнителната административна тежест

Моля да оттеглите този спорен законопроект, докато се прецизират и коригират текстовете в полза на бизнеса и обществото и при съгласуване с всички засегнати страни.

С уважение,
#43 | 17.02.2015, 23:10
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Вестник "Сега" също следи темата: "Фирмите да бъдат задължени да наемат адвокати за посредници в отношенията си с всички държавни органи. Само адвокати, а не счетоводители, юрисконсулти или куриери да имат право да носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби, както и да внасят финансови отчети или други документи в търговския, имотния и други регистри. Този проект за изменение на Закона за адвокатурата взриви професионалните организации на специализираните счетоводни предприятия и юрисконсултите, Нотариалната камара и Българската стопанска камара.

http://www.segabg.com/article.php?id=739423
#44 | 18.02.2015, 11:54
Публикации: 25 / 16
За съжаление това е горчивата истина.Липсата на гилдия е сериозен  проблем.Не е достатъчно само да пишем по форуми.Сега е момента да започнем да издирваме координати на счетоводни кантори по градове,да се организираме и да си направим професионална организация.Не си ли помогнем сами,никой няма да си мръдне пръста за нас.Аз не мога да разбера едно нещо.
Уж живеем в пазарна икономика,където пазара следва да решава,а адвокатите имат тарифа за минимални възнаграждения.Това не е ли в нарушение на свободната инициатива .Друго,вече се нароиха университети и университетчета,където на поразия се приемат студенти по право и икономика.Ами то скоро всеки втори ще бъде или юрист или икономист.А никой не вижда,че има вече свръхпредлагане.Универси тските субсидии се дават на калпак и колкото повече студенти,толкова по-добре.Например имам информация,че в Русенския университет приемат право с оценка 2,80 на изпитите.Университетскит е преподаватели преяждат от хонорари,бълват се една камара некачествени висшисти.И никой не взема мерки да съобрази приема с нуждите.И сега,трябва да се намери работа на безработните юристи и това трябва да стане за сметка на счетоводителите.Е,на нищо не прилича!Ние трябва да се борим и да отстояваме,че нашият труд трябва да стои наравно с този на адвокатите.Трябва сами да игнорираме разни лелки и пенсионерки,които подбиват пазара и цените.А пропо, на мен ми е писнало да идват при мен клиенти с такива батаци в счетоводството,защото им е водено счетоводство за по 20-30-40 лв.Така,че стига само сме коментирали по сайтове/няма лошо и в това разбира се/време е за действия!
#45 | 18.02.2015, 12:41
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Ще предложа в АССП да се призоват и всички счетоводни кантори, които не са членове. Така, че всичко е във ваши ръце. Аз това, което мога - правя. Информирам и давам гласност на проблема.
#46 | 18.02.2015, 13:55
Публикации: 25 / 16
И аз бих искала да стана Ваш член,обаче не отговарям на изискванията за брой работници,защото работя аз,която съм собственик на ЕООД и имам един работник на половин ден.Такива са ми възможностите.Но да знаете,че ви подкрепям във всички действия!
#47 | 18.02.2015, 14:26
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
АССП се отказа от тези критерии миналата година. Вече няма такива изисквания за трима назначени.
#48 | 18.02.2015, 14:49
Публикации: 25 / 16
Това е супер.Кажете, моля какво трябва да направя за да стана Ваш член.Ще агитирам и други колеги от Русе.Клкото сме повече,толкова сме по-силни.
#49 | 18.02.2015, 16:21
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Просто трябва да се свържете с Антония Богданцалиева от офиса на АССП и тя ще Ви обясни процедурата (има колеги, които отговарят за новите членове).

http://apac-bg.org/index.php?page=18

гр. София 1000
ул. Солунска 45, ет. 1, ап. 6
тел.: 02/980 27 05;  0886 777 099
e-mail: office@apac-bg.org

Работно време на офиса:  08.30-17.00

обедна почивка 12.30-13.00 ч.

Лице за контакт:
Антония Богданцалиева - Главен секретар
#50 | 20.02.2015, 11:45
Публикации: 4 / 2
И Българският Хелзински Комитет взе отношение по законопроекта
http://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/stanovishte-zid-za-2015/
#51 | 20.03.2015, 11:40
Публикации: 1 / 0
Ех тая нашата професия се окача най-интерената за всички нови законопроекти.
Всеки иска да бърка в нашата каца...

То е ясно каква е презумцията...има много некадърни адвокатчета, които за нищо друго не стават освен да подават въпросните искания за регистрация било то в НАП или в търговския регистър. Трябва да им дадат шанс и те да си заработят заплатите. :)) Единствено СУ държавна поръчка изкарват качествени кадри юристи, всичко друго е леш., плащат си за дипломите!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група