Глоби за всеки, който консултира, регистрира, подава заявления, но не е адвокат

09.02.2015, 15:33 64915 51

#20 | 09.02.2015, 15:33
Според мен идеята на закона не е да бъдат отнети  правомощията на счетоводителите, с които те нормално осъществяват своята дейност. Това е първо невъзможно. Второ, би довело до хаос в търговския оборот. По конкретно: относно молбите по т. 2. Мисля, че се имат предвид молбите до съда и прокуратура по конкретни дела, и преписки, а не молби до НАП, НОИ. Относно т. 3 – устните и писменни консултации по правни въпроси. Пак според мен - няма никаква житейска и професионална  логика да бъде отнето правото на счетоводителя да консултира своите клиенти по счетоводни въпроси. Тук отново, както с молбите по т. 2, под ''правни въпроси'' би следвало да се разбират въпросите свързани със защита правата и интересите на физическите и юридически лица, а не тези свързани със счетоводството на конкретно предприятие. Съгласен съм, че текстът  не е много ясен и може да породи превратно тълкуване. Още по категорично не би могло да се отнеме правото на всеки сам да подава своите молби, декларации и др. и да му бъде наложен АДВОКАТ.
   Относно чл. 151 за това, че актовете ще бъдат съставени от член на адвокатски съвет, а наказателните постановления издавани от председателя на адвокатската колегия ми се струва пълна простотия :hmmm:. Не мисля и че законът ще бъде приет при гласуването му текс по тект в този му вид. Така, че спокойно... :smile1:
#21 | 09.02.2015, 16:18
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Двойка за вносителите на проектозакона. Пълна излагация за адвокатското лоби, предложило тези текстове. Много ниско ниво.

Его и становището на Нотариалната камара относно него. http://www.notary-chamber.org/files/.%D0%97%D0%90.14.pdf

Според нотариусите част от текстовете са противоконституционни.
#22 | 09.02.2015, 16:46
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Прегледах отново проекта и извадих част от дейностите, които счетоводителите вършат, и които са забранени във връзка с чл. 150 и чл. 24, ал. 1. Общо взето почти всички точки на чл. 24, ал. 1 ни отнемат права, защото са определени като “адвокатски”, и съответно забранени за извършване от нас:


1. По чл. 24, ал. 1, т. 1 - представителство пред административните органи и служби и др.; (като НАП, НОИ, БНБ, НСИ и др.)

2. По чл. 24, ал. 1, т. 2 - изготвяне на заявления, отговори, молби и др.;

3. По чл. 24, ал. 1, т. 3 - устни и писмени консултации, устни и писмени становища по правни въпроси;

4. По чл. 24, ал. 1, т. 4 - справки в административни органи и получаване на документи от тях;

5. По чл. 24, ал. 1, т. 5 - изготвяне на трудови договори и пълномощни, за пред институции, пред които счетоводителят представлява клиента

6. По чл. 24, ал. 1, т. 8 - изготвяне и подаване на книжа за вписване в имотния, търговския и други регистри;


Изумява ме това и др. в края на някои точки.
#23 | 09.02.2015, 19:30
Публикации: 1 / 0
Колеги ако някой намери петиция срещу приемане на поредната недомислица за делегиране на  права на адвокатското съсловие за материя която не им е толкова известна , моля да сподели във форума за да може да подпишем такава петиция  всички които са против.
Най - малкото приемане на такъв законопроект ще удари по джоба на  по - слабите фирми които би трябвало да  си наемат и адвокат и счетоводител .
#24 | 09.02.2015, 19:58
Публикации: 260 / 61
"Ще взема да завърша право, дано тогава ......" и т.н. се пееше в една песен. Загубих дар слово след този законопроект. През последната година ми се наложи да общувам с мастити столични адвокатски кантори по трудово-правни, корпоративни и не само спорове. У мен остана убеждението че хал хабер си нямат от счетоводство и изпитват затруднение /не само те/ при тълкуване на определени текстове в закона. Да не се окаже счетоводството голяма хапка за ненаситните адвокатски гърла и да им преседне ....... Адвокатурата да внимава какво си пожелава
#25 | 09.02.2015, 20:17
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта

Други статии, които разглеждат въпроса от страната на правоспособните юристи, които обаче не са адвокати.

Закон оставя стотици юристи без препитание

“Стотици напълно правоспособни юристи, ще останат без възможност да практикуват това за което са учили. Десетки фирми и неправителствени организации, които и без това работеха на ръба на закона, ще загубят възможност да извършват каквито и да било правни консултации или "всякакви други действия, свързани с правно съдействие и защита на свободите, правата и законните интереси на физически и юридически лица". А бедните ще са практически лишени от шанс да получават безплатно правни консултации, защото те вече стават наказуеми.”
http://www.paragraph22.bg/22-sedmichnik/read/zakon-ostavia-stotici-iuristi-bez-prepitanie

Прависти скочиха срещу новите адвокатски права

Националният съюз на юрисконсултите веднага реагира, като изпрати свое предварително становище по внесения законопроект. УС на организацията се събира в събота (31 януари) и още в началото на другата седмица се очаква членовете му да изпратят декларация до депутатите, която надали ще се хареса на колегите им от адвокатурата.

http://www.paragraph22.bg/22-sedmichnik/read/pravisti-skochiha-sreshtu-novite-advokatski-prava
#26 | 09.02.2015, 20:28
Публикации: 1 / 0
В България всеки работи това, което не разбира. С други думи адвокатите ще ни изземат задълженията.Най-малкото управителите на фирми ще разберат що е то счетоводител и счетоводен труд със заплащане.Дано тогава оценят, че нашия труд не е маловажен, и че трябва да се заплаща подобаващо и редовно!
#27 | 09.02.2015, 21:19
Публикации: 232 / 5
След още един такъв безумен законопроект ще се откажа завинаги от професията!! Това е просто абсурдно!!
Например за корекция на декларация 1 и 6 ще трябва да се ползвам от услугите на адвокат?! Що за малоумщина е това??
#28 | 09.02.2015, 21:27
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Колеги, попаднах на интересна тема във форума на лекс.бг за законопроекта за измененията в Закона за адвокатурата.
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=2&t=59698

Едни адвокати се радват. Други пишат, че текстовете не струват, копирам част от коментарите:


Оказва се,че законопроекта влиза в колизия и с постановена по чл.290 от ГПК задължителна съдебна практика на ВКС.
Р Е Ш Е Н И Е
№140
Гр.София, 13.10.г.
Скрит текст :

Няма смисъл тези глупости да се коментират в детайли. За идиотизма на Колегията е достатъчно да се посочи, че в норма свързана с с административно-наказателна отговорност има "и др."
Тези тиквеници не са чули, че управлението на търговско дружество е по "възлагане" и включва без изключение част от изброените "адвокатски" дейности, всъщност почти всички, защото при наказателно преследване е отговорно не дружеството, а управителят и той може да се защитава сам. Като ги чета тези малоумщини си мисля, че хората са прави да си пазят хляба, не им ли го осигурява законът ще просят по улиците.


Нивото на предложените промени в закона е такова, че не може да се коментира сериозно.
Ние сме част от една общност в която има регламент за формата на краставиците и беше редно вносителите да се сетят, че няма как в ЕС да са пропуснали да регламентират и обхватът на всяка една професия.



"Работата по промените на ЗА е недомислена, зле започната, нескопосано ръководена, която по задължение ще свърши със скандал и ще послужи само за позорна регистрация на печалните си герои от ръководството на Колегията".



Най-лошото е, че са се събрали едни негодници, които не от глупост, а от алчност са писали тези текстове. Писали са ги с ясното съзнание, че са в противоречие със закона и още по-ясното, че ще минат само при определен брой лично заинтересовани народни представители. Не ми се напъва да чета как се прави ревизия на парите, които колегията събира, но ще е хубаво да се извърши след гласуването.


Айде стига, ако се даде на адвокатите да правят заверки, ще стане мазало, никой няма да вярва на пълномощните вече. В София имаше 4-5 нотариуси, които сега са лишени от права и само заради тези няколко човека трудно се правеха сделки с пълномощни, защото никой на нищо не вярваше; ако 5000 човека имат право да заверяват пълномощни, тези пълномощни нищо няма да струват. То бива глупости, ама сегашните ви началници се оляха. Да добавя - ако това се приеме, половината нотариуси в София ще трябва да си закрият канторите. Няма как да стане.

Сега се загледах по-подробно и да попитам дали това е определено като изключителна адвокатска дейност от хора с акъла си:
пазене на описано или дадено в обезпечение имущество;


Питах обаче как ще вършите тази дейност: пазене на описано или дадено в обезпечение имущество?

Как адвокат ще стане пазач на автомобила или апартамента на длъжника? За стадото с овце не питам, защото на вносителите точно там им е мястото - пазачи и оператори на биологични единици, след положен изпит пред гилдията на овчарите, естествено.

Как адвокат ще пази даденото в обезпечение имущество? Напр. шепа диаманти, скъпа картина, кораб, самолет, расов бик? Как ще е при особените залози? Ще вземе някой да заложи бюста или краката на жената и като намери пазача около обезпечението ще настане суматоха, боища, разводи.

Ако бях член на колегията това предложение за промяна на ЗА щеше много да ме обиди.


Така и със законопроекта. Което и да се хване и да се разгледа в детайли издиша отвсякъде. Този законопроект не може да се приеме без съществени поправки във всички процесуални кодекси и още десетки други закони.

Какво стана с пазенето на описано или дадено в обезпечение имущество? И това не е най-налудното предложение.



Никой не коментира това, че адвокатите искат да придобият нови пълномощия, а че искат да забранят на другите да правят това, което досега са правили.



Как да се обясни това: извършване на всякакви други действия, свързани с правно съдействие и защита на свободите, правата и законните интереси на физически и юридически лица, при ноденето на административно-наказателна отговорност?


Каквото и да говорим във вида си закона е глупост в която ще потънат парите на Колегия, след приемането му ще се вдигнат таксите, за да се компенсира, а и тарифата за да се компенсират таксите. Тогава всичко ще оттече в мръсния канал, защото закона едва ли действа повече от времето, необходимо за оспорването на текстовете му, ако се приемат както са предложени.


Наистина ли някой мисли, че този "законопроект" ще бъде приет в този му вид? Слагам го в кавички по обясними причини. И не, няма да влизам в спорове с никой тук. Просто ще се включа след няколко месеца, когато някои хора изтрезнеят и започнат да разсъждават по-трезво. На самите общи събрания много адвокати НЕ са подкрепили голяма част от предложенията, които противоречат на редица закони, на Конституцията и т.н. И то не са го подкрепили водещи адвокати, със сериозни правни познания, председатели на големи колегии са изразили сериозни резерви по редица текстове, именно защото знаят за какво иде реч...(за част от безумията, които са предложени са настоявали малки колегии-Кюстендил,Дупница, Благоевград, които без да искам да засягам, едва ли имат юридическата основа, за да предлагат фундаментални промени, още повече да ги аргументират и мотивират. Между другото затова и мотивите са кръгла нула, от сорта на: "По-малките колегии клокочат отдавна. Положението е тежко, работата ни много намаля", обясни Васил Иванов, предс. на Кюстендилската колегия). И нормално е след клокочене да последва този проект.Да не говорим, че и Съюза на юристите е дал отрицателно становище по голяма част от текстовете(знаем, че членовете на СЮБ са изключителни юристи, бивши конст. съдии и т.н, които определено имат дълбоки юридически познания)...Отделно становища ще дадат и Камарата на ЧСИ, камарата на нотариусите, съюза на юрисконсултите и др... И да, този законопроект не е писан от депутатите, които са го внесли, това е много важно да се отбележи, те просто са постъпили отговорно да откликнат на адвокатурата,да внесат закона и да го разгледа. Отговорността е на авторите. Тепърва предстои развитие по темата. Взимам си пуканки и ще гледам. И не ме нападайте, ако не ви харесва това, което пиша. Изчакайте няколко месеца и тогава може да ме "нахраните", ако имате основания.


Правните аргументи са ясни, не може да забраниш на някой да извършва дейността си. Аз ще пошеснайсетя, че не става въпрос адвокатите да правят нещо, а да се забрани на другите да го правят.


Промените в ЗА водят до истински монопол!


Банално стана да го коментираме този законопроект, но той поражда изключителни забавни емоции. Твърди се, че нотариусите НЯМА да имат право да изготвят нот. актове, пълномощни, покани и т.н. Твърди се също, че имало конфликт на интереси, когато нотариусът пише нот. акт и после изповядва самата сделка.
#29 | 12.02.2015, 22:27
Публикации: 629 / 129
Статията в "Капитал", в която са отразили коментари по темата на Катя:

Закон създава адвокатски монопол върху бизнес услуги
Внесените в парламента промени изземват голяма част от дейностите, които вършат счетоводители, юрисконсулти и консултанти

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/02/12/2471349_zakon_suzdava_advokatski_monopol_vurhu_biznes_uslugi/

И наглият отговор на поредните хиени решени да наложат монопол над широк кръг дейности:

"Нека не битува това виждане, че всяко нещо, което не е забранено, е разрешено", коментира Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет. "Ние предпочитаме да изброим конкретните дейности (макар и не изчерпателно), за да е ясно на всеки кои са лицата, които имат правото да ги вършат. Нарушение на правовия ред е, когато извършваш едни правни дейности, които са извън твоята компетентност. Адвокатската дейност е конституционно закрепена", обяснява Негенцова.

Тя отхвърля като несъстоятелни твърденията на счетоводители, че след като са държали изпити по право, имат основание да претендират за качествено изпълнение на услуги по юридически въпроси. "Те са преминали през тези дисциплини, за да им бъде това от полза в работата, за да могат по-грамотно да четат законите. Но това не значи, че с три или пет изпита по право те могат да адвокатстват и да извършват тази адвокатска дейност, за която адвокатите имат правоспособност, квалификация и най-вече професионална отговорност. Защото вие може да потърсите дисциплинарна отговорност от адвокат, но каква отговорност ще търсите от счетоводителя? В крайна сметка ние искаме да са защитени интересите на гражданите и юридическите лица, каквато е същността на адвокатската работа", е позицията на председателя висшата адвокатска колегия.
#30 | 12.02.2015, 22:37
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
"Мотивите, с които се предлагат промените, са да се повиши качеството на предлаганите услуги и да се даде възможност за търсене на отговорност от лицата, които ги предоставят. Проблемът е, че това сериозно ще ограничи специалистите в редица професии и ще натовари бизнеса с допълнителни разходи и административни тежести. Така например, ако в момента една фирма плаща на счетоводител за цялостно обслужване, което включва и комуникация с институции и регистри, то след влизане в сила на промените за тези услуги ще трябва да се заплаща на адвокат. Единствено собственикът или управляващият ще може да подава тези документи, но ако иска друг да извърши услугата, трябва да ползва адвокат."

Много ще ми е интересно как ще комуникират с Персоналния регистър и ще подават Д1?
Те направо ТРЗ-та трябва да станат.
#31 | 13.02.2015, 10:09
Публикации: 72 / 29
Да, също така адвокатите могат да заместят безотговорния труд на пенсионери и младежи по опашките в НОИ за подаване на документи за обезщетения. Да побързат със закона, че от 2016 се очаква да се подават с електронен подпис.

Голямо падение за юристите.

"Мотивите, с които се предлагат промените, са да се повиши качеството на предлаганите услуги и да се даде възможност за търсене на отговорност от лицата, които ги предоставят. Проблемът е, че това сериозно ще ограничи специалистите в редица професии и ще натовари бизнеса с допълнителни разходи и административни тежести. Така например, ако в момента една фирма плаща на счетоводител за цялостно обслужване, което включва и комуникация с институции и регистри, то след влизане в сила на промените за тези услуги ще трябва да се заплаща на адвокат. Единствено собственикът или управляващият ще може да подава тези документи, но ако иска друг да извърши услугата, трябва да ползва адвокат."

Много ще ми е интересно как ще комуникират с Персоналния регистър и ще подават Д1?
Те направо ТРЗ-та трябва да станат.
#32 | 13.02.2015, 10:37
Публикации: 8 / 2
Когато бях тинейджър... бая отдавна беше, във времената в които всичко се подаваше на ръка... в НОИ се носеха едни дискети, ДДСто също се подаваше с обиколки на половин София... Всяка декларация, молба или каквото и да е се подаваше ръчно... дори си спомням ръкописните ДДС дневници ... те за кратко бяха...
Та тогава си спомням, се бях спазарила с една счетоводна кантора, да им разнасям документациите по различните администрации...
Плащаха ми хората, да се редя по опашки :D, не си спомням вече, колко точно са ми плащали /като номинал/, но бях доста доволна, и винаги имах доста повече парички от моите връстници, които разчитаха на джобните си.

Доста неща научих за тези 3-4 години... но не ми беше минало и през ум, че върша адвокатска работа  :lol:
#33 | 13.02.2015, 11:33
Публикации: 72 / 29
Хрумна ми още, че щом само адвокати ще могат да подават, редно е и само адвокати да могат да приемат тези документи.
Адвокати-деловодители.
#34 | 13.02.2015, 12:41
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Свързах се с Капитал да си оправят малко текстовете, че не са ме цитирали както трябва.


Вижте позицията на АССП за правата на счетоводителите и срещу лобисткия закон за адвокатурата.
http://www.kik-info.com/articles/forum-news2/ASSP-za-prava-na-schetovoditelite-i-sreshtu-lobistkiya-proektozakon-za-advokaturata.81388.php
#35 | 13.02.2015, 13:00
Публикации: 629 / 129
В Капитал доста творчески са подходили към интерпретирането на коментарите на експертите. Надявам се да не е тенденциозно, за да се даде просто шанс на Негенцова и адвокатското лоби да си изсипят простотиите в заключение.

Това е становището на АССП внесено в НС.:
Над 70% от дейността на счетоводните компании е консултиране (устно и писмено), работа с данъчни, осигурителни и търговски нормативни актове," -  представителство на клиенти пред различни институции, и други дейности, които се прави опит да бъдат окачествени, като “адвокатски” в ал.1 на чл. 24 от законопроекта, и съответно да бъдат забранени за извършване от счетоводители. Всъщност под 30% от дейността на счетоводните предприятия е завеждане на документи в счетоводна програма.
#36 | 13.02.2015, 14:18
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Затова се свързах с в. Капитал и гледам, че са го поправили в статията вече. Получих и специални извинения даже. :)

"Над 70% от дейността на счетоводните компании е устно и писмено консултиране, работа с данъчни, осигурителни и търговски нормативни актове, представителство на клиенти пред различни институции, и други дейности", изчислява Катя Крънчева, управляващ партньор в K&K Accounting и член на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/02/12/2471349_zakon_suzdava_advokatski_monopol_vurhu_biznes_uslugi/
#37 | 13.02.2015, 17:30
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Българска стопанска камара със статия, озаглавена БСК: Проектът за промени в Закона за адвокатурата е лобистки!

"Голяма част от търговците, особено малките и средни предприятия използват обслужващите ги счетоводни фирми за подаване на заявления в регистъра. Задължителното ползване на адвокатска помощ ще усложни и оскъпи процедурата, без да подобри нейното качество."

#38 | 14.02.2015, 10:54
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Красен Станчев със статия в Института за пазарна икономика: "Популистки законодателни идеи, които могат да дестабилизират банковата система Най-лесно подлежат на описание вредните идеи за изменение на закона за адвокатурата.

Според сегашния чл. 32 местен и европейски адвокат "има право да заверява преписи от документи, които са му предоставени във връзка или по повод защитата на правата и законните интереси на негов клиент".  Това право е нужно, за да се осъществи частния договор между клиента и защитника. Това е частна обществена функция на адвоката.
С една нова алинея на същия член функцията на адвоката от частна става публична: той ще "удостоверява" и "проверява" подписи и документи.
"

http://ime.bg/bg/articles/populistki-zakonodatelni-idei-koito-mogat-da-destabilizirat-bankovata-sistema/
#39 | 15.02.2015, 18:13
Публикации: 2 / 1
Какво ли ще е становището на Европейската комисия и Европейския омбудсман, ако законопроекта в този му вид бъде приет. Като споменах Европейската комисия, формуляра за подаване на жалба е http://ec.europa.eu/atwork/applying-eu-law/make_a_complaint_bg.htm  :wink1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група