Нерешим казус

07.09.2011, 22:19 5289 3

07.09.2011, 22:19
Публикации: 22 / 0
Здравейте,
имам един сложен казус, е сложен поне за мене. Фирмата в която работя се присъединява към газофикация и се плащат едни големи суми за инсталация на всичките газови неща. Проблема е следния- нашета фирмата няма сграда, тя използва сградата на друга фирма която фирма е собственост на същите хора на която и нашета. Собствениците на двете фирми са едни и същи, но сградата се води само собственост на другата фирма не на нашета. Ние ползваме безвъзмездно сградата.
По принцип като осчетоводявам сега платена такса за присъеднияване към газта , аз осчетоводявам 602/401, но се чудя когато вече всичко е готово и се въведе в експлоатация тази система за газоотопление на цялата сграда, това как ще се осчетоводи. Ще се увеличава стойността на сградата ли която е собственост на другата фирма, но всички фактури са на името на нашета? Тази газова система ще се ползва от двете фирми, но ще се монтира на една сграда, както вече писах на другата фирма. Е как да отнеса всички разходи - по 601 или ?????Нямам си и представа или това е ДМА??????
Колеги дайте съвети:))))))))
За съжаление нищо не може да се промени, имам в предвид да се издадат нови фактури на името на собственика на сградата. Просто нищо не мога да изисквам да се променя.
#1 | 08.09.2011, 11:52
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
1. Договорните отношения между наемателя и наемодателя за безвъзмезден наем ли са?
Ако е така, то мисля че има отклоненение от облагане при свързани лица ... Естествено и ДДС по пазарни цени за наема трябва. Съветът ми е да има договор и да тече по него наем с фактури и всичко останало, като при не свързани лица.

2. Тази инсталация и газовите уреди само наемателя ли ги плаща?
Ако е така заведи го като ДМА при наемателя, ако е над прага на същественост, в противен случай като разход по 601. При напускане на сградата преди изтичане на 3 години ще трябва да си начислите ползваното ДДС (виж ЗДДС има точно такава клауза). Относно платените суми може двете страни да договорят, че наемателя покрива разхода за инсталацията на газовите уреди срещу приспадане от наема, като при напускане ще си остане собственоста на наемодателя, защото е трайно прикрепена. Сътветно при напускане евентуално при отписването на ДМА-то ще има малко отписана балансова стойност, ако не е амортизирана изцяло.

Най-общо действайте, като не свързани лица и документално и реално.
#2 | 08.09.2011, 12:20
Публикации: 22 / 0
Нямаме договор, използваме сградата като нищо не плащаме. Изцяло нашата фирма плаща всички разходи по инсталацията на газовата сиситема. Искате да кажете. че трябва да сключим договор с другата фирма за наем на сградата.
благодаря ви много :)
#3 | 08.09.2011, 21:58
Публикации: 103 / 0
Ние ползваме безвъзмездно сградата.

Нямаме договор, използваме сградата като нищо не плащаме.

Тези думи, звучащи така ведро от Вашата уста, биха зарадвали искрено някой данъчен инспектор...  ;)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група