Непълнолетен на граждански договор

24.09.2014, 13:55 12284 15

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Jdrakov

 • Публикации: 48 / 1
Може ли да се сключи с непълнолетен граждански договор, как се заплащат данъци и осигуровки, когато то е под 18 год.
Ако ми посочите къде да чета,
Благодаря предварително

Jdrakov

 • Публикации: 48 / 1
Дали някой има опит в това?

По гр. договор се дължат доколкото рабирам от форумите сдравни осигуровки за лицето ако някой има опит моля да ми пише, благодаря предварително,
Успешен ден


Jdrakov

 • Публикации: 48 / 1
Благодаря много,
Лек и успешен ден!!!!!

t_margaritova

 • Публикации: 79 / 1
Може ли да се сключи с непълнолетен граждански договор, как се заплащат данъци и осигуровки, когато то е под 18 год.
Ако ми посочите къде да чета,
Благодаря предварително

Здравейте,
На мен ми предстои подобен казус - граждански договор с дете на 15 години мога ли да сключа за един месец, за въеждане на определен брой данни в информационна система? И трябва ли да се съгласува някак си с ИТ?

Благодаря предварително.

P.G.H.R.

От Адвокат Атанас Джонев:

Въпрос:

Здравейте, бих искал да разбера дали мога да сключвам граждански договори за услуги като съм на 17г. и трябва ли ми някакво разрешение. (става на въпрос аз да ги създавам)

Отговор:

 С изключение на нищожните договори - останалите сделки-договори /включително и граждански договори-правоотношения по Закон за задълженията и договорите/, сключени от недееспособни  лица или от техни представители, без да се съблюдават законовите изисквания за тях , са унищожаеми.

    Унищожаема ,т.е Гражданският договор сключен от непълнолетно лице/16-18 години/ ще породи всички права и задължения за непълнолетния и третата страна докато някоя от тях не поиска нейното разваляне поради порок ,а именно непълнолетие на една от страните.Този порок се премахва при участие на попечителя/родител/. Той може да даде предварително разрешение за сключването на договора или последващо съгласие.

И ТУК още малко.

Дано ви свърши работа, успех и късмет!

vish

 • Публикации: 145 / 5
Здравейте,
 в случая при мен, аз съм майка и трябва да дам разрешение детето ми да започне работа. Има ли такава бланка или съгласието е в свободен текст? Благодаря предварително.

Hrili

 • Публикации: 1192 / 225
Бланка за съгласие от страна на родители няма. В свободен текст - "Ние долуподписаните Еди Кой и Еди кой в качеството си на еди какви на еди си кой заявяваме, че...".

P.G.H.R.

Ето ТУК най-отдолу на страницата има 2 бланки.
Те са за съгласие по ТД, но мисля, че бихте могли с малко интерпретация, конкретизация и където се налага корекция да ги ползвате.

Hrili

 • Публикации: 1192 / 225
Да уточним само, че тези две бланки(които са примерни) са свързани с деклариране запознатост с възможните рискове и условия на труд. Имайте предвид, да не се окаже в сюблимен момент, че сте декларирали нещо друго. Това обстоятелство трябва отделно да заявите.

vish

 • Публикации: 145 / 5
Благодаря.

violagb

 • Публикации: 3 / 0
Здравейте!
Ние сме родители на дете на 12 години, което  участва в представления срещу хонорар. Имаме сключен договор  със съответните права и задължения. През 2019 година получаваме възнаграждението за 2018, приспаднато с ДОД удържан при източника.
Въпросите са ми: Трябва ли да подадем данъчна декларация щом лицето е малолетно? Ако "ДА" - за коя година - 2018 или 2019? Кой трябва да я подаде щом сме двама настойника?

bobo

 • Публикации: 2840 / 384
Щом сте получили възнаграждението през 2019 ще подадете декларация догодина, за доходите, придобити през 2019.
За останалите неща не зная, но на чие име е договорът и служебната бележка, дадена от възложителя?

violagb

 • Публикации: 3 / 0
Служебната бележка е на името на детето, защото то извършва услугата.

n_alex76

 • Публикации: 1525 / 167
От Указанията на Образец 2001, стр.4:
За доходите, придобити от малолетни, непълнолетни и поставени под запрещение физически лица, годишната данъчна декларация се подава от техните родители, съответно настойници или попечители в ТД на НАП по постоянния адрес на малолетното, непълнолетното или поставеното под запрещение лице.

http://www.nap.bg/page?sId236fsL=30&sId236dsA=2019&id=384&textMode=0

violagb

 • Публикации: 3 / 0
Благодаря Ви!

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook