Гърция се готви да премахне допълнителните данъци, които въведе заради кризата

07.09.2014, 09:49 4607 0

07.09.2014, 09:49
Публикации: 551 / 225
Администратор на сайта
Решението не е одобрено от ЕЦБ, ЕК и МВФ.

Гърция обяви съкращения на данъците, целящи да сложат край на строгите рестрикции, без да изчака одобрението на "тройката" международни кредитори – ЕЦБ, ЕК и МВФ, пишат изданията The Financial Times и Rauters.

В годишната си реч за състоянието на икономиката, гръцкият премиер Андонис Самарас обеща да намали непопулярни данъци, въведени в разгара на дълговата криза на страната. Той заяви, че в бюджета за следващата година се предвижда намаляване на данъка върху горивото за отопление с 30%, както и понижение в размера на специалния "данък солидарност" върху годишните приходи над 12 000 евро.

Тези допълните данъци бяха въведени през 2012 г. в разгара на дълговата криза в страната. Това се прие, като извънредно жестоко от подложените на силен натиск данъкоплатци. Увеличението в данъка върху горивото за отопление предизвика спад в потреблението, вместо да бъде източник на допълнителни приходи в бюджета. Междувременно се увеличи драстично и замърсяването на въздуха в Атина и Солун, след като домакинствата избраха да се отопляват с дърва и въглища.

Гръцкият министър председател също така заяви, че "данък солидарност" и дълбоко непопулярният данък върху недвижимите имоти ще се намалят, без да предостави подробности.

"Това е годината, в която Гърция започна да се изправя на краката си. Тя все още е засегната, да, но стои.", каза Самарас.

Самарас обяви промяната в курса, въпреки неуспеха на финансовия министър на страната Гикас Хардувелис да спечели конкретни отстъпки по отношение на данъците от представителите на тройката по време на преговори в Париж по-рано тази седмица, относно бъдещите фискални и структурни реформи.

Според Самарас намаляването на данъците е станало възможно заради стабилизирането на икономиката, която през третото тримесечие ще се завърне към растежа след 24 поредни месеца на спад – които бележат най-дългата рецесия в историята на Гърция.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група