Министър Порожанов: За нереалистичните приходи в бюджета и затворената КТБ

05.09.2014, 21:35 4615 0

05.09.2014, 21:35
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
"При нереалистични приходи, голямата отговорност е в разумните разходи".

Това заявява министърът на финансите Румен Порожанов в интервю за в. "Стандарт".

Министърът допълва, че оценката за дефицита е между 2,6% и 2,8% на касова основа. Той коментира още:

Приходите в бюджета за 2014 г. са надценени от гледна точка на променената макроикономическа среда. В прогнозата към Закона за бюджета се предвиждаше ръст на икономиката и инфлация, а в момента имаме дефлация, която се отрази на приходната част.

Според него при самото планиране е заложен нереалистичен ръст на данъчните постъпления от 11% спрямо отчетените за предходната година, което при растеж от 1,8% не е осъществимо. Оценката на министър Порожанов за неизпълнението на приходната част на бюджета е в рамките на 900 млн. лв. основно в заложените към Агенция "Митници" параметри.

Той е категоричен, че в агенцията се полагат неимоверни усилия, за да се намали очакваното неизпълнение. Като съществен за изпълнението на бюджета проблем Румен Порожанов посочва и спрените пари от ОП "Околна среда" и по две от осите на ОП "Регионално развитие".

Мистър Порожанов отбелязва, че решението за продължаване на финансирането на проекти по тях, въпреки че временно средствата не се възстановяват от ЕС, би формирало временен дефицит от 700-900 млн. лева:
Но ако то не се направи, това би довело до неизпълнение на проектите, загуба на европейски средства и оставане на ангажиментите по подписаните договори отново за сметка на държавата през следващите години.

Министърът на финансите анонсира, че в прогнозата за 2015 г. ще бъдат заложени параметри на базата на вече актуализирания бюджет за 2014 г., като целта за салдото по КФП ще бъде в рамките на 2% от БВП, съгласно фискалното правило от Закона за публичните финанси. Очакванията за тази година са, че няма да се постигне заложения ръст от 1,8% на БВП, може би нивото му ще бъде 1,5-1,6%, коментира още Румен Порожанов, като според него фактор за това е и очертаващата се дефлация.

За КТБ

Финансовият министър съобщи, че една от темите, които са били обсъждани с делегацията на Европейската комисия, е била свързана и с блокираните средства в КТБ и възможността вложителите да получат частичен достъп до средствата си заради по-дългия период на особен надзор, като каза още:

Говорим за частичен достъп, който да бъде получен чрез осигурената ликвидност към момента в банката. Решението на казуса е изцяло в компетенцията на БНБ.

Министърът е на мнение, че е в интерес на публичните финансите оздравяване на банката да бъде направено при минимално или без участие на бюджета. На въпрос, свързан с възможността общините с блокирани в КТБ средства да получат безлихвен заем от бюджета, Румен Порожанов казва, че вече има постъпили няколко такива искания и те се анализират.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група