България заема 54-то място в света по конкурентоспособност

03.09.2014, 11:06 4222 0

03.09.2014, 11:06
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
България е на 54-то място в света по конкурентоспособност. Това сочат резултатите от годишния доклад за глобалната конкурентоспособност The Global Competitiveness Report 2014-2015 на Световния икономически форум. 

За трета поредна година страната ни подобрява показателите си и вече изпреварва по конкурентоспособност няколко страни от ЕС - Румъния, Унгария, Словения, Словакия, Хърватия и Гърция. В проучването страната ни се представя все по-добре през последните години, като през последното издание от организацията ни класираха на 57-о място.

За България най-слабо са оценени възможностите на страната да привлича и задържа талантливи млади хора. Много слаби са резултатите и по отношение на институциите у нас. Докладът препоръчва бързото въвеждане на електронното правителство и много по-голяма прозрачност, реален диалог с гражданското общество и бизнеса.

Резултатите от доклада показват, че най-големите проблеми пред бизнеса у нас са корупцията, неефикасната държавна администрация, достъпът до финанси, политическата нестабилност, неадекватното образование и др.

Най-конкурентоспособна в световен мащаб е икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур, САЩ, Финландия и Германия. Швейцария запазва лидерската си позиция и през последните 3 издания на проучването.
В топ 3 е допълва от САЩ, като спрямо миналата година най-голямата икономика се изкачва с 2 позиции в класацията. В първата десетка са още Япония, Хонконг, Холандия, Великобритания и Швеция. Успехът на швейцарската икономика, която е на първо място за шеста поредна година, се дължи на нейната ефективност, иновациите и макроикономическата стабилност. Швейцария обаче среща трудности при намирането на квалифицирани работници.

Най-конкурентоспособните икономики в ЕС са Финландия (4 място) и Германия (5 място) в глобалния доклад. Сходни с България позиции от европейските държави заемат Кипър и Румъния, съответно 58 и 59 място. По-лоши са резултатите на Словения, Словакия, Хърватия и Гърция, които са между 70-то и 80-то място.

Най-неконкурентоспособните икономики пък са Гвинея, Чад и Йемен.

Пълният доклад може за бъде свален от тук.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група