Вицепремиерът Христосков: Докога 30% от заплатите ще се плащат "под масата"?

29.08.2014, 13:55 3202 0

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


КиК Инфо

  • Публикации: 456 / 145
  • www.kik-info.com
  • Администратор на сайта
Минимална работна заплата (МРЗ) от 400 лева няма да навреди на бизнеса, смята вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. При определени условия тя може да бъде вдигната, защото е крайно време България да не е все „на опашката” на Европа по гарантирани минимални доходи.

Докога 30% от възнагражденията ще се плащат „под масата”, без да се внасят осигуровки и данъци”, попита вицепремиерът.

Той отхвърли твърдението на работодателите, че повишаването на минималната заплата стимулира безработицата.

„През последните години минималната заплата се е увеличила почти двойно, а безработица се движи в нормални граници”, посочи вицепремиерът.

Пред бТВ той припомни, че според него трябва да се въведе автоматичен механизъм
за определянето на МРЗ Христосков коментира и увеличението на пенсионната възраст. Според него то не трябва да става с 1 година, а на база на статистическите данни от последните няколко години за увеличаването на продължителността на живота при мъжете и жените, допълни той.

Вицепремиерът Христосков категорично отхвърли твърдението, че се готви скок на осигуровките със 7,3 процентни пункта. Евентуално ще се обсъждат предложения за увеличаване на осигурителните вноски с не повече от 1-2 процентни пункта от 2015 г., поясни той.

Министър Христосков даде за пример фонд „Безработица”, който би постигнал баланс с разходите при увеличение на вноската с 1 процентен пункт.

„Със сегашното ниво на тази вноска, което е 1%, не биха могли да се изплащат обезщетения за безработица на над 100 000, без да има ограничения в размера”, подчерта вицепремиерът.

Министър Христосков отново прикани работодателите и синдикатите да постигнат споразумение за размера на минималните осигурителни доходи (МОД) през 2015 г.

Той посочи конкретни примери на отрасли без споразумения за МОД през последните три години, в които производителността на труда се увеличава

В производството на тютюневи изделия за 2012 г. спрямо 2011 г. например тя се е повишила с 33%, в производството на текстилни изделия - с 25%, а в сектора за производство на кокс и нефтопродукти - с 23%.

„С умишления отказ от договаряне на МОД този инструмент се дискредитира и ще се наложи административно увеличение”, предупреди вицепремиерът.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook