Бизнесът и НОИ плащат все повече за болнични

29.08.2014, 13:02 4137 0

29.08.2014, 13:02
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
За поредна година разходите по това перо растат.

Разходите за болнични на бизнеса, които плаща до третия ден, както и на Националния осигурителен институт -  това са дните от четвъртия ден нататък, продължават да растат за поредна година, коментира в. Сега.

Разходите на Държавното обществено осигуряване вече дори са по-високи от нивата през 2010 г., когато бе въведена антикризисната мярка първите три дни от болничния да са за сметка на работодателя, а НОИ да плаща от четвъртия нататък. Мярката беше временна, но продължава да действа.

Данните от бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г. обаче показват, че тя вече не е ефективна и освен че товари бизнеса, не щади и хазната. Идеята на ГЕРБ при въвеждането й бе да накара работодателите да контролират по-ефективно служителите си, за да не вземат фалшиви листове. Ефект от мярката имаше през първите години, когато тя започна да действа. БСП не направи нищо, за да я отмени.

Броят на болничните листове до три дни, които се плащат само от фирмите, за миналата година е 437 462 според справка на НОИ, изготвена за "Сега". Това е ръст с над 11 хил. спрямо 2012 г. А спрямо 2011 г. увеличението е още по-значително - с над 29 хил. броя болнични до три дни.

За втора поредна година НОИ също изплаща все повече средства за болнични. От институцията отбелязват, че след въвеждането на антикризисната мярка в първите й две години наистина се е наблюдавала тенденция броят на изплащаните болнични листове от държавата да намалява.

"Но през 2012 г. тази тенденция прекъсва. За втора поредна година наблюдаваме увеличение в броя на краткосрочните обезщетения за общо заболяване и респективно разходите за тях. През 2013 г. направените разходи за обезщетенията за общо заболяване вече надхвърлят нивото от 2010 г., докато броят на изплатените обезщетения е малко под нивото от 2010 г. По-високият ръст на разходите е вследствие и от нарастването на осигурителния доход и на минималната заплата за периода", коментират от институцията.

Само болничните, които са най-голямото перо в групата на обезщетенията за временна неработоспособност, са стрували с над 35 млн. лв. повече на НОИ спрямо 2012 г.

Разходът вече стига около 325 млн. лв. Загубени са 12 541 415 работни дни, което е с 11 на сто повече спрямо по-миналата година. Освен по-големият брой на болничните преразходът се дължи и на увеличеното средно обезщетение на ден. То е стигнало 21.68 лв. при планиран размер 19.93 лв.

Според справката над половината от всички болнични през миналата година са били до 7 дни (51 на сто). Техният брой е 1 187 934.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група