Разход на гориво

02.08.2008, 18:55 15745 3

02.08.2008, 18:55
Соник74
Фирма занимаваща се с различни дейности, една от които търговия на дребно с петролни продукти (бензиностанции).Досега слагах зареденото количество гориво на автомобилите на фирмата на разход по доставни цени, но не минаваше през фискал, имах пътни листи от шофьорите. но от следващия месец зареденото количество минава през фискала (зареждат на бензиноколонка на продажни цени). Бензиноколонката е свързана с ЕСФП и не може да се отчете зареденото количество гориво за собствени нужди по доставна цена.(работим със средно претеглена стойност-доставна цена +транспортни разходи от собствен камион) Пътни листи продължават да се пишат.Сама на себе си не мога да издавам ф-ри:)
Въпроса ми е мога ли да намаля с "Протокол или Друг документ" зареденото количество по продажни жени и ДДС-то със знак минус в дневника за продажби в ДДС.( в моя случай мисля да е друг документ), защото като се замисля това се отчита в 70гр. продажби, а това не е продажба и му плащам и ДДС. Моля да ми отговорите.
#1 | 03.08.2008, 08:12
Публикации: 147 / 41
Аз лично смятам (това определя способността ми да мисля и греша едновременно), че не ти е необходим друг документ или пък протокол. Нямаш продажба, но имаш издаден документ от фискално устройство -> анулиране на документа (в случая с ФУ му казват сторниране). Ако вашето устройство няма тази възможност - следва да се направи ръчно с попълване на сторно бележка от кочан. В края на месеца в дневника ти влиза месечния отчет за продажбите (или ако сте много работливи - дневните отчети за продажбите), които в крайна сметка ще са ти пълния оборот по ФУ намален със сумата на сторнираните фискални бонове и разбира се издадените фактури и т.н., както се полагана на един отчет за продажбите, но същественото е, че в него няма да ти се сумират боновете за зареждането на собствените автомобили.

В интерес на истината съм беден пенсионер и нямам бензиностанция ... та и опит в зареждането от собствена такава също нямам ... но ми звучи логично - няма сделка -> грешно издаден документ -> анулиране на грешно издадения документ ... мдааа ... освен ако има някое "специално" указание на НАП за този случай ...
След това на базата на пътните листове си изписваш горивото за фирмени нужди по доставни цени, както е било до сега.

Ама и теб ли те мъчи старческо безсъние ... в 5:55 ... или се прибираш сега от купон ...  :yahoo: :yahoo: :yahoo:

Ммм ... трябва да си сложа дрегер на лаптопа - никакво писане в пиано състояние ...  ;D ;D ;D
#2 | 04.08.2008, 19:24
Соник74
Благодаря за отговорите! :air_kiss:
И аз се поразрових и сама си отговорих

НАРЕДБА No Н-18
Чл.30. Лицето по чл.3 задължително прикрепва фискалните касови бележки за количествата гориво, издадени във връзка с вътрешен оборот, проверки на ДАМТН, проби, обезвъздушаване и други служебни операции към регламентираните за тези събития документи. Тези документи са основание за намаляване на дневния оборот.

Правя опис на всички фискалните бележки в края на отчетния период (количество, ст-ст без ддс и ддс) и с общия сбор на един ред със знак минус изваждам в дневника на продажбите.
Това го правя почти всеки месец, но при проверки от ДАМТН, бях забравила, че става и за вътрешен оборот.
#3 | 05.08.2008, 08:35
Публикации: 147 / 41
Мдааа ... който си има бензиностанция ... как си разбира от работата ...  :thumbup: :thumbup: :thumbup:

При продажба на горива не може да се прави сторно, а операцията за намаляване на оборота се доказва с фискалния бон и с документа,на чието основание е ползвано горивото ... дали ще е протокол от проверка или ще е документ за вътрешен оборот няма значение ... На мен ще ми е много интересно да разбера как документирате вътрешния оборот ... заповед, пътен лист, пътна книжка ... Това е само с цел на обоготяване на знанията ми, че с възрастта започнах да отслабвам ... умствено ...  ;D ;D ;D

Има много интересно указание за продажбата на горива ... няма нищо общо с твоя случай ... но задължението за издаване на фискален бон в момента на продажбата води до някой траги-комични ситуации и съответно подробни разяснения на НАП ... това при тристранна сделка за периодична доставка на горива посредством безкасово плащане (разбирай картова система) ...  :smile1: :smile1: :smile1:

Хей ... и си направи регистрация ...  :hi: :hi: :hi:

Приятен ден и много усмивки ...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група