Данъкоплатците в Гърция са "под пара", трябва да се съберат 8 млрд. евро

08.08.2014, 13:56 3568 0

08.08.2014, 13:56
Публикации: 550 / 224
Администратор на сайта
Истинска "данъчна Голгота" започна за гърците от края на миналата седмица, тъй като властите изискват от тях да погасяват по един данък на месец. Освен данъци за доходи и имоти годината за гърците трябва да приключи и с плащането на налозите и таксите за автомобилите, като целта е в оставащите пет месеца да бъдат събрани в хазната 8 милиарда евро, пишат вестниците.

Лихви ще текат за тези, които закъснеят и не успеят да си платят навреме данъците. До края на август се очаква около шест милиона данъкоплатци в Гърция да бъдат поканени да си платят първата вноска от новия единен имотен данък.

Според в."Вима" от финансовото министерство се изказвали опасения за нов ръст на просрочените дългове на домакинствата към държавата, които счупиха всички рекорди и от края на юни вече възлизат на 67, 25 млрд. евро.

Позовавайки се на германския "Ханделсблат", гръцкото издание "Нафтемборики", пише в заглавие, че четирите водещи гръцки банки, които наскоро бяха рекапитализирани, вероятно ще имат нужда от допълнителни капитали.

Германският вестник припомня, че "лошите кредити" в Гърция вече са достигнали 77 млрд. евро и че банките се страхували от по-нататъшна тежест. Това била причината да се обсъждат различни предложения, като например да бъде извършена "подстрижка" на необслужваните заеми.

В. "Катимерини" пък се спира на възможностите за облекчаване на гръцкия държавен дълг. Изданието смята, че Еврозоната обмисля да приложи такъв модел за управление на дълга, така че валутният съюз да запази натиска си върху Атина и тя да бъде държана изкъсо при реализацията на изискваните от нея реформи след края на спасителната програма за Гърция.
 

Източник: БТА, Снимка: архив, Reuters
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група