ВАЖНО: Открита кръгла маса на счетоводителите. За лицензирането с изпити.

24.03.2014, 14:51 191902 175

#60 | 24.03.2014, 14:51
Публикации: 298 / 14
Едва ли тези изпити ще заместят изискването за стаж. Най-вероятно ще се изисква някакъв стаж за допускане до изпитите.

Бих искала да попитам Катя дали вече има някаква представа за очаквания обхват на "новата" гилдия?
1. Дали се предвижда да има широк достъп до изпитите или ще бъдат ограничени от високи встъпителни изисквания и високи такси? Дали целта е да се отдели един малоброен елит или да се даде възможност на всеки досегашен съставител на ГФО да се яви на изпит, за го издържи и да бъде регистриран?
2. Тъй като досегашните изисквания на ЗСч допускаха съставители да са и хора с друго висше образование, различно от счетоводство, при очакваното сертифициране не се ли очаква някакво "признаване" на изпитите от университетите на завършилите СК? Смятам, че това е допустимо при "широкия" достъп до сертифицирането.
3. Предвижда ли се облекчен режим за съставители на ГФО на малки и микро предприятия?
Все пак трябва да сме наясно какво се очаква....

Аз лично бих се съгласила на някакви изпити, но само ако са широко достъпни и не целят отделянето на един ограничен и затворен кръг от счетоводителска аристокрация. Последното тълкувам като предпоставка за корупция и извращения.
За незачитане резултатите от университетското образование и за дискриминацията няма да коментирам.
Добър пост, ама проблемът е, че изпитите винаги са - назубри еди какво си на изуст както го иска еди кой си идеот.
В Университета имах колежки с по 20 години стаж, станали вече жени на средна възраст и ги късаха, само щото не им харесваше на селяците как са осчетоводили.....
Да не говорим за по специфични сфери селско стопанско, стройтелство и т.н.... суха теория до безкрай....

Галфоните пък от ИДЕС бълват одитори на поразия, има хора дето хем са карали по 8 часа стаж като асистент одитори (за имат стаж за одитор), хем са работили на 8 часов трудов като счетоводители, и то в големи предприятия. В тоз случай законът спазен ли е?
Явно на ИДЕС-а им свършиха европейските проекти, които нямат впрочем нищо общо с одит, а по - скоро с натъкмяване на някакви отчети за пред ЕС, в колектив с консултантите по проектите. Та явно няма вече пари то ЕС, та си търсят препитание като счетоводители...

@Katya: Може ли следващият път като имаш среща с представител на ИДЕС, да вземеш да попиташ няколко неща:
1. Техните Одитори, на които давата сертификати - как са натрупали стажа си?
2. Колко от сертифицираните одитори правят реален одит на предприятия, и колко от тях само нагласят отчети по проекти на ЕС (защото се изисква да има одит на проектите по ЕС) в колектив с консултантите по проектите?
3. Да разкажат малко за бившия си шеф, как и колко накраде, и ако шефът на ИДЕС краде, дали въобще ИДЕС трябва да съществува?!
#61 | 24.03.2014, 17:43
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
bigdarkmad,

Първо, ако искате да участвате в този форум, то моля без обидни квалификации и неуместен изказ. Сега трябва да изтрия по-предишния Ви пост - досадно и ненужно е така... Интелигентни хора сме, пишете нормално и възпитано. Иначе, благодаря, но не искам да чета мнението Ви тук. Неприятно ми е. По този начин вероятно може да се изразявате другаде, но тук не е мястото.

Второ, нямам намерение да изправям кривините на одиторите, да мисля за тяхната професия и тн. Не бих им се месила, стига те да не опитват по един нечестен и лобистки път да парцелират пазара на счетоводните услуги и да поставят редица работещи съставители на отчети в състояние на второ качество счетоводители. Това са счетоводители, които до момента са изпълнявали задълженията си точно и в срок, клиентите им са доволни от тях, НАП също е доволна, но някои одитори с неясни апетити са недоволни… Да заповядат в този силно конкурентен пазар и да се борят, както всички нас. Няма да приема никакви опити да ни представят като неграмотни, непрофесионалисти, некачествено работещи или пък престъпници.

Единственото, което искам е Директивата да бъде транспонирана по най-добрия начин за бизнеса, държавата, счетоводителите и одиторите. Точно в този ред, като първо слагам бизнеса.


#62 | 24.03.2014, 17:55
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
...
...
Разполагам с доста свободно време и съм готова да съдействам с каквото е необходимо за тази кауза.

Ирена

Ирена, благодаря за изразеното мнение. Свържете се с мен на лични или по имейл, за да разменим контакти.
#63 | 24.03.2014, 22:43
Публикации: 72 / 29
Ирена, благодаря за изразеното мнение. Свържете се с мен на лични или по имейл, за да разменим контакти.
Здравейте Катя,

Колкото повече мисля по въпроса толкова повече виждам изхода в обединяването на колегите от професията около единно мнение по въпроса, което да бъде изразено публично незабавно.
Така от една страна ще можем да информираме бизнеса за възникващата реална възможност таксата за одит (в момента за някои) да се превърне в такса за съставяне на отчет за всички. От друга страна ще можем да изразим несъгласието на нашата професия с контролирането и ограничаването на достъпа до нея, узурпирано от фаворитизирана и самоназначаваща се група от "свръх" счетоводители.
Смятам, че в момента има достатъчно на брой колеги - придобили право по Закона за счетоводството да съставят отчети и такива, на които им предстои да придобият такова право - които биха подкрепили позиция против мераците на дес.
На който все още не му е станало ясно да му се изясни, че целта на тези изпити под егидата на дес не е разделяне на счетоводителите на кадърни и некадърни, работливи и мързеливи и прочие, а установяване на пълен контрол върху придобиването на професионални права и доходите в сектора. Каквито и други аргументи да се изтъкват, целта е достатъчно очевидна и по мое мнение повечето колеги я виждат.
В предаването, в което сте участвали, се споменава, че съставителите на счетоводни отчети трябва да останат 4000 от 15000 в момента. От къде накъде?! Кой и как изчисли, че 4000 субекта ще могат да съставят всички отчети в България? Наистина по силите на тези 4000 човека ли ще бъде това?! Дали всъщност 4000 субекта няма да прибират таксите, докато всички останали отново ще вършим цялата работа. Но и ние и бизнеса ще бъдем в ръцете на тези 4000, които ни е ясно, че ще работят по законово определени минимални тарифи, както и досега, и при условията на нулева конкуренция. Видяхме ги какво направиха с одиторската професия - превърнаха тази по принцип полезна за обществото дейност във формална и ненужна тежест за бизнеса. Ние, счетоводителите, работим за бизнеса, защитаваме интересите на бизнеса и съществуваме, защото сме полезни.
И т.н.
Не съм сигурна, че може да се организира бързо професионална организация на правоспособните счетоводители, затова си мисля, че ще е добре да се обединим около някакъв документ, специално за целта. Ако успеем, може би ще осъзнаем, че имаме интереси, които са общи и можем да се организираме за постоянно, пренебрегвайки конкуренцията и останалите ни противоречия.
Формата може да бъде например писмо до бизнес организациите, медиите, и други, към което колеги да се присъединяваме, без значение на членството ни в професионални организации.
Можем да помислим за популяризирането на проблема и изваждането на светло на обсъждането на промени. Аз все още не съм съвсем наясно как точно се случват нещата, кой, как и къде се събира, какво предлага, как точно го аргументира. Тези събирания могат да доведат до големи промени в сектора, засягащи цялата бизнес среда - от банките до търговията на дребно. Както в темата са посочили други колеги, наистина, не бива да стоим и да чакаме, докато решенията бъдат вземани на тъмно.
Принципно, както и други колеги вече се изказаха, и аз съм против промени - в счетоводния и данъчен сектор имаме нужда от стабилност, която да позволи и най-дребния бизнес да се ориентира в нормативите. Динамиката в законодателството също е резултат от действията на такива "свръх" счетоводители, които всяка година измислят подобрения в стремежа си към абсолютното съвършенство, с което ни вкарват в контролирания от тях хаос, с цел да им купуваме мъдрите писания и да посещаваме семинарите им по няколко пъти годишно.

Смятате ли, че АССП може да инициира подготовката на текст и представянето му пред широк кръг от счетоводители с апел да се присъединим?

От колега на колега се надявам да съберем многочислена подкрепа. Само в този сайт потребителите са над 100 хиляди.

Имам и някои други идеи, ще Ви пиша за тях отделно, изпратих Ви телефонния си номер.

Не искам да си налагам мнението, готова съм да подкрепя всяка инициатива по въпроса на АССП или друга организация или група колеги.

Ирена
#64 | 24.03.2014, 22:54
Публикации: 72 / 29
Колеги, макар в момента да сме заети с подаване на ГДД и подготовка на ГФО :), темата е важна! Според мен в гилдията и специално сред съставителите на ГФО има няколко групи. 1. Счетоводните предприятия 2. Щатни главни счетоводители 3. Колеги на свободна практика.  Може да има и друга група, вие ще кажете.
По отношение на 1 и 2 група регулацията и контрола на правоспособността е силен и ефикасен, защото става дума за пари и отговорности.
По-сложен е въпросът с 3 група. Особено когато колегите от нея не участват в първите две групи!
Според мен е хубаво да има регистър, като е достатъчно да се приложат дипломи и документи за трудов стаж. Аз например имам 2 дипломи- за бакалавър и магистър и съм съставител на ГДД, а в последствие и на ГФО, от 24 години. На изпити по данъчно право се явявам почти всеки ден, а със сигурност в края на всяка година...когато  променят законите :)  А иначе вземането на СЕРИОЗЕН изпит по данъчно право у нас е трудно, дори за преподавателите по право, като се има предвид бъркотията в нашето законодателство!

Направо се чудя как досега не сме се организирали да поискаме този регистър. Те затова ИДЕС си мислят, че могат "да ни вземат за мезе"...
#65 | 25.03.2014, 08:18
Публикации: 6403 / 1130
Уважаеми колеги,

Чета всяка публикация по темата и искам да споделя:

1. Факт е, че се готви безпринципна промяна в закона за счетоводството, целяща извън пазарно регулиране на съставянето на финансови отчети. Безпринципна, защото въвежда уж обективен механизъм за ново легитимиране на съставителите на ГФО, но по същество поставя главно финансови  бариери пред преобладаващата част от работещите колеги. Забележителната демонстрация на безпринципност е изключването на групата на одиторите от готвения конкурс. Същевременно това е признание за кого и защо се подготвя промяната в закона. Както справедливо отбеляза delphine, обаче, няма такова нещо като вечна квалификация.

2. Нашата позиция, за да бъде печеливша, трябва да е принципна, а именно:

- да не се подвеждаме по частична подкрепа на готвените изменения в надеждата, че може да пробутаме себе си в групичката с привилегии. Искам да кажа, че не е продуктивно да търсим спасение в делението на „висшисти - среднисти”,  „със счетоводно образование – с друго висше образование”… Кръгът на извън конкурентно избраните вече е очертан и ние всички не сме в него!

- да отстояваме прилагането на европейската директива и сега действащите норми за съставители на ГФО, включително одобрение на мерки за действено прилагане на писаните правила, а именно – създаването на регистър на съставителите на ГФО, в който да се регистрира всеки, доказал документално, че отговаря на критериите заложени в сегашния ЗСч.

3. От голямо значение е да сме активни участници в една дискусия, която ни засяга пряко. Бих казала, тя е най-важната в момента. Има една подписка срещу лицензирането, която се върти из ФБ. Споделих я на стената си и веднага бях скастрена от приятел одитор, че се занимаваме с глупости, да си гледаме приключването и да не обръщаме внимание на слухове. Един вид, нищо още не е прието. Да, но когато бъде гласувано, вече ще е късно и ще са ни хванали в капана.

Позицията на АССП, която благодарение на Katya е публична и можем да следим непосредствено, защитава нашите интереси и същевременно е една достойна, европейска позиция, зад която е достойно да застанем. Тя не е интересчийска, тарикатска и ганьовска, а принципна и модерна.

Има нужда да се чуят всички мнения.
Пишете какво мислите и защо заставате зад едно или друго мнение!

Хубав ден и успешен финал на кампанията по годишното приключване! :smile1:
#66 | 25.03.2014, 09:13
Публикации: 72 / 29
Уважаеми колеги,

Чета всяка публикация по темата и искам да споделя:

1. Факт е, че се готви ....

Хубав ден и успешен финал на кампанията по годишното приключване! :smile1:

Така е. Намерих и аз подписката, благодаря. Много малко са подписалите...
Колеги, ако сте зависими от одитор в работата, можете да подпишете анонимно.
#67 | 25.03.2014, 09:31
Публикации: 298 / 14
bigdarkmad,

Първо, ако искате да участвате в този форум, то моля без обидни квалификации и неуместен изказ. Сега трябва да изтрия по-предишния Ви пост - досадно и ненужно е така... Интелигентни хора сме, пишеKatyaте нормално и възпитано. Иначе, благодаря, но не искам да чета мнението Ви тук. Неприятно ми е. По този начин вероятно може да се изразявате другаде, но тук не е мястото.

Второ, нямам намерение да изправям кривините на одиторите, да мисля за тяхната професия и тн. Не бих им се месила, стига те да не опитват по един нечестен и лобистки път да парцелират пазара на счетоводните услуги и да поставят редица работещи съставители на отчети в състояние на второ качество счетоводители. Това са счетоводители, които до момента са изпълнявали задълженията си точно и в срок, клиентите им са доволни от тях, НАП също е доволна, но някои одитори с неясни апетити са недоволни… Да заповядат в този силно конкурентен пазар и да се борят, както всички нас. Няма да приема никакви опити да ни представят като неграмотни, непрофесионалисти, некачествено работещи или пък престъпници.

Единственото, което искам е Директивата да бъде транспонирана по най-добрия начин за бизнеса, държавата, счетоводителите и одиторите. Точно в този ред, като първо слагам бизнеса.
Katya, ти хубаво искаш, обаче хората искат да направят далавера от всяко нещо. Както казах, Орешарски, Бомбашева и другите са си направо свързани лица.
Колкото и неприятно да ти звучи, каквото са решили ще си го наложат без да те питат, тез кръгли маси са, за да може хората да си въобразяват, че има реален диалог. Тях единственото, което може да ги спре, е ако от ЕС вземат да им се поскарат и ги заплащат, че ще резнат парите.
Обидните квалификации са си заслужини, аз тези хора ги познавам лично и мога спокойно да кажа, че са точно такива каквито ги описах.
По - скоро проблемът ти е, че отиваш на кръгла маса с надеждата да те чуят, а теб те канят за статист, при вече взети решения.
А най - смешното е, че хора като Бомбашева, дето дискутирате с тях, те нямат реална представа от модерно счетоводство, времето когато те реално са работили е било преди ДДС да бъде въобще въведено като данък. Просто работата е много жалка. Колкото до ИДЕС, там е очевадно че положението им е мизерно, няма достатъчно предприятия за ОДИТ, а трябва да лапат пари. Щото става като с вишето образование, завършваш счетоводство и контрол, даваш било 10 000 за обучение, и работя няма. Интестицията не се възвръща. Как ИДЕС ще имат нови клиенти (кандидат одитори), като и за сегашните няма работа и без това...Одитори много, тези дето реално изкарват пари от ОДИТ в големите градове са няколко имена и те са добре известни....
Друго си е да кихнеш 1000 лева, за да ти дадат тапия, за нещо, което и без това може да правиш без....
#68 | 25.03.2014, 09:42
Публикации: 640 / 95

Има нужда да се чуят всички мнения.
Пишете какво мислите и защо заставате зад едно или друго мнение!

Ирена, наистина едно достойно за уважение изказване!
#69 | 25.03.2014, 10:05
Публикации: 72 / 29
Katya, ти хубаво искаш, обаче хората искат да направят далавера от всяко нещо. Както казах, Орешарски, Бомбашева и другите са си направо свързани лица.
Колкото и неприятно да ти звучи, каквото са решили ще си го наложат без да те питат, тез кръгли маси са, за да може хората да си въобразяват, че има реален диалог. Тях единственото, което може да ги спре, е ако от ЕС вземат да им се поскарат и ги заплащат, че ще резнат парите.
Обидните квалификации са си заслужини, аз тези хора ги познавам лично и мога спокойно да кажа, че са точно такива каквито ги описах.
По - скоро проблемът ти е, че отиваш на кръгла маса с надеждата да те чуят, а теб те канят за статист, при вече взети решения.
А най - смешното е, че хора като Бомбашева, дето дискутирате с тях, те нямат реална представа от модерно счетоводство, времето когато те реално са работили е било преди ДДС да бъде въобще въведено като данък. Просто работата е много жалка. Колкото до ИДЕС, там е очевадно че положението им е мизерно, няма достатъчно предприятия за ОДИТ, а трябва да лапат пари. Щото става като с вишето образование, завършваш счетоводство и контрол, даваш било 10 000 за обучение, и работя няма. Интестицията не се възвръща. Как ИДЕС ще имат нови клиенти (кандидат одитори), като и за сегашните няма работа и без това...Одитори много, тези дето реално изкарват пари от ОДИТ в големите градове са няколко имена и те са добре известни....
Друго си е да кихнеш 1000 лева, за да ти дадат тапия, за нещо, което и без това може да правиш без....

Прав сте, че нямат реална представа от нещата и са спънка. За всичко сте прав, но не ми харесва убедеността Ви, че нищо не може да се направи...
Все пак да се разбули воала на високата  нравственост и експертност на дес помага на каузата. Сега си давам сметка, че много колеги не са имали одит и срещи с одитори и сигурно страдат от някои заблуди по отношение на този институт и неговите членове.
#70 | 25.03.2014, 10:26
Публикации: 6403 / 1130
Така е.
Няма смисъл да предполагаме изхода от дискусията.

По-продуктивно е да аргументираме тезите си, да ги отстояваме последователно и да им даваме гласност.

Колкото до одиторите, те също не бива да бъдат поставяни под общ знаменател. Не всички мечтаят да се заемат със съставяне на ГФО като ни ограничат във възможностите да се конкурираме свободно с тях или пък са се наточили да ни изпитват...

Пак ще повторя - всяко персонализиране на аргументите ги отслабва. Силна е принципната, обоснованата позиция.

П.п. Някои от колегите знаят, че имам интереси в езотериката и редовно ви подарявам Лунен календар за годината...

Сега искам да предложа на вниманието ви ЧЕТИРИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ :smile1:

Вярвам, ще разберете ЗАЩО :wink1:
#71 | 25.03.2014, 13:20
Публикации: 128 / 26

3. От голямо значение е да сме активни участници в една дискусия, която ни засяга пряко. Бих казала, тя е най-важната в момента. Има една подписка срещу лицензирането, която се върти из ФБ. Споделих я на стената си и веднага бях скастрена от приятел одитор, че се занимаваме с глупости, да си гледаме приключването и да не обръщаме внимание на слухове. Един вид, нищо още не е прието. Да, но когато бъде гласувано, вече ще е късно и ще са ни хванали в капана.

Позицията на АССП, която благодарение на Katya е публична и можем да следим непосредствено, защитава нашите интереси и същевременно е една достойна, европейска позиция, зад която е достойно да застанем. Тя не е интересчийска, тарикатска и ганьовска, а принципна и модерна.

Има нужда да се чуят всички мнения.
Пишете какво мислите и защо заставате зад едно или друго мнение!

Хубав ден и успешен финал на кампанията по годишното приключване! :smile1:

Здравейте колеги,

Аз също следя с интерес дискусията, а подписката срещу лицензирането във ФБ не съм я видяла и не зная дали ще я намеря като се поровя, но веднага ще се подпиша, ако стигна до нея :). Аз също, като Irenabrili, смятам че когато тези предложения се гласуват, вече ще бъде късно. По-добре е да се даде гласност на проблема, докато все още е в зародиш и да се открие ефикасно противодействие. Ето затова приветствам ясно изразената позиция на АССП и отделеното време и усилията, които полага Катя, за да ни информира и за това. И се надявам, че може да се обединим за една такава кауза, която е в общ интерес, без да се делим на голям - малък, висшист - среднист, магистър -бакалавър и т.н. Ние сме просто практикуващи счетоводители, които всеки ден се сблъскват с проблемите и празнотите в законодателството, изработвано от много тесен кръг хора, приемано и гласувано от малко по-широк. И като обикновени граждани сме свидетели, как покрай уж обществено значимите неща се прокарват чисто лични и лобистки интереси във всяка една сфера,  счетоводството не прави изключение. И не трябва да стоим безучастно и да чакаме какво ще се случи.

P.S. Irenabrili, прочетох "Четирите споразумения", убедена съм в по-голямата част от написаното и си мисля, че е много добра отправна точка, а защо не и практика, не само за бизнес практикуващите....

Спорна работа на всички!
#72 | 25.03.2014, 13:41
Публикации: 6403 / 1130
Колеги,

Наистина може да постигнем масов израз на отношението си към лицензирането, като го демонстрираме чрез подписката. Давам ви връзката:

http://www.peticiq.com/protiv_licenz_za_schetovoditelite

Нека покажем, че не само можем да вършим добре работата си, но и че ще защитим правото си на професионална реализация! :flowers:
#73 | 25.03.2014, 14:13
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Не зная каква е целта на автора на петицията. Ще я представя ли някъде? Ако иска да се свърже с мен за общи действия. Обмисляме инициатива с няколко организации и ще ви призовем да я подкрепите.
#74 | 25.03.2014, 15:05
Публикации: 128 / 26
Обмисляме инициатива с няколко организации и ще ви призовем да я подкрепите.

 :good:
#75 | 25.03.2014, 15:07
Публикации: 52 / 4
Направо се чудя как досега не сме се организирали да поискаме този регистър. Те затова ИДЕС си мислят, че могат "да ни вземат за мезе"...

Ирена , моите поздрави за добре изложеното мнение . ПОДКРЕПЯМ ТЕ
#76 | 25.03.2014, 15:27
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Разбрах, че днес премиерът Орешарски се е срещал с бизнеса и е говорил, че основно внимание на правителството е “по-малко монополни формирования”. И че са променили 28 режима от сертификационен на регистрационен. Говорил е също за опростяване на административните процедури и намаляване на регулаторната тежест на бизнеса.

Междувременно при нас, в счетоводния бранш, някои слагат на масата разговори за точно противоположни перспективи за бизнеса - въвеждане на лицензиране, парцелиране на пазара и монополизирането му, усложнения, такси и сертификати. Кому е нужно, всъщност? - на държавата, на бизнеса, на счетоводителите, на счетоводните предприятия, които вероятно съставят над 80% от отчетите на фирмите в България ... Не вярвам да е нужно на изброените. 

Представете си как счетоводители на по 40-50 години с примерно 15-20 годишен стаж, които съставят отчети в  момента по всички правила на закона, да трябва да държат 2-3 изпита, или да им нахлупват скъпи задължителни семинари, за да могат да продължат работата или бизнеса си.

Интересно, че и преди месец е имало подобна среща, на която бизнеса е заявил “Бизнесът: Намалете таксите и регулациите” и “Очакваме да продължат усилията на правителството да намалява регулаторните режими.”

Интересно как нашите лобисти смятат да убедят Премиера точно в обратното на това, което той говори на срещите с бизнеса? - че трябва да затворят счетоводната професия, силно да я регулират, лицензират и дадат само право на шепа хора да подписват отчети?  И всичко това в тотален разрез с последните Европейски резолюции, директиви и съобщения? Много ще е срамно за Премиера и правителството, ако това се случи. Едно говорим – друго правим.

Следете тези изяви на кабинета и подавайте информация. Важно е.
#77 | 25.03.2014, 16:40
Публикации: 9335 / 1570

Представете си как счетоводители на по 40-50 години с примерно 15-20 годишен стаж, които съставят отчети в  момента по всички правила на закона, да трябва да държат 2-3 изпита, или да им нахлупват скъпи задължителни семинари, за да могат да продължат работата или бизнеса си.


Оставането на много счетоводители без работа не е основния проблем на сертифицирането. Поне по начина, който се предлага от ИДЕС. По-големият проблем е, че всички фирми, които до сега не са подлежали на одит, ще бъдат натоварени с още един разход. И този разход няма да е еднократен, като например разхода за внедряване на касовите апарати с дистанционна връзка, а ще е годишен или целогодишен.
От друга страна - сертифицирането на счетоводителите, имащи право да СЪСТАВЯТ и заверяват ГФО, ще доведе до нарушаване на конкуренцията и монополизиране на тази дейност. Предполагам, че във форума има и юристи, които беха могли да се произнесат по въпроса.
Не случайно подчертах съставянето на ГФО - за да може да се състави отчета, съставителя трябва да е наясно с цялата счетоводна дейност в предприятието, а не само да провери равнението на баланса.  Съставянето и заверката на ГФО от един "сертифициран" съставител, който преглежда документите малко преди 31.03. няма ли да доведе до ситуация, аналогична на сегашното "програмата така ми го прави"? Един ще въвежда данните без да мисли, без да носи отговорност и срещу малко възнаграждение, а друг ще се подписва и ще иска сериозно заплащане поради единствената причина, че има тапия и пак без сериозна отговорност. Не смятам, че това е подобрение на качеството на счетоводното обслужване.

До сега не веднъж съм изразявала позицията си - аз съм ЗА вписването на всички счетоводители, имащи право да съставят ГФО в единен регистър и  внасянето на разумна годишна такса /съизмерима с минималната или средната за страната месечна заплата/. Критериите за вписване в този регистър да бъдат единствено образование и стаж.
По принцип не съм против изпитите въобще, но тези изпити да са на "широка" основа - всеки да може да се яви и да ги издържи само и единствено със знания. Освен това тези изпити да са свързани с нещо конкретно - конкретни въпроси, свързани с дейността на отделни браншове, със съществени промени в някои закони, след конкретно обучение или семинар и т.н.,  а не изпит по счетоводство или данъчно право след успешно положени такива в университета. Успешното полагане на изпитите да носи допълнителен сертификат на счетоводителя - ако някои иска да "специализира" и да "тежи" повече като съставител на ГФО на строително предприятие, ГФО в селското стопанство и т.н.
Твърдо съм против изпитите с високи такси за записване и подготовка, провеждани с цел да се заемат определен ОГРАНИЧЕН брой места за съставители, защото всяко едно изкуствено ограничение води до корупция и извращения.
Благодаря на всички, дето имаха търпение да прочетат горното!
#78 | 25.03.2014, 18:05
Публикации: 24 / 3
Погледнах петицията, но обърнах внимание на този текст:

Форуми в които се обсъжда:
http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=10246.0 цензурира се в полза на АССП
http://www.odit.info/?s=6&i=295456&f=1&p=1 - темата е цензурирана
http://www.peticiq.com/forum/75410


Аз не съм забелязал да се цензурира тук, а и в Одита. Ако някой смята, че тук има цензура, да каже.
#79 | 25.03.2014, 20:12
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Не знам какво имат предвид. Трия мнения, които не съответстват на Правилата на форума. В тази връзка съм дала и няколко бана, защото някои не ме разбраха, когато им направих забележка и продължиха. За съжаление, вече имам нулево търпение към неприятен или хейтърски начин на писане, както и към лигавщини и разводняване на темите, както се случва в одит.инфо. Освен това нямам време да се обяснявам и да правя множество едни и същи забележки. Нека не разводняваме темата със странични писания, а да се концентрираме по същество. За въпроси за форума - ето това е Раздела: http://www.kik-info.com/forum/index.php?board=19.0
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група